Teknoloji

Sony’nin finans raporu açıklandı, PS3 satışları yükseldi, LCD satışları düştü

Sony mâli yılın geneline dair kaybın 1.15 milyar dolara ulaşabileceği konusunda uyarıda bulundu. TV satışlarının beklenenin altında kalması, Japon yeninin güçlü konumu ve Tayland’daki sel felaketinin etkileri şirketin bir çeyreği daha zararla kapatmasına neden oldu. Japon elektronik üreticisinin satışları 20.5 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti, yıldan yıla yüzde 9 oranında bir düşüş görüldü. Operasyon zararı ise 21 milyon dolar olarak açıklandı. Toplamda Sony hissedarları için kayıp 350 milyon dolara ulaştı.

Sony, bu gidişi durdurmak için önemli bir yeniden yapılandırma hamlesine hazırlandığını belirtti. Şirket başlangıçta LCD üretim hedefini panel sıkıntısını ve güçlü talebin devam edeceğini düşünerek belirlediğini, ancak bu koşulların hiçbirinin söz konusu olmaması sayesinde üretim maliyetlerinden yüzde 40 oranında kısıntıya gitmeye çalışacağını, gelişmekte olan pazarları daha fazla hedefleyeceğini ve Smart TV tarzı işlevleri öne çıkararak müşteri çekmeye çalışacağını dile getirdi.

Sony TV bölümünde de yeniden yapılanmaya gitti ve üç farklı yapı oluşturdu. LCD TV, ODM ve yeni nesil TV başlığı altında üç yeni yapı oluşturuldu. LCD TV bölümü Sony’nin geliştirdiği ve ürettiği ürünlerle ilgili olacak, ODM ise üçüncü parti bileşenlerle ilgilenecek. Yeni nesil TV bölümü ise anlaşılacağı üzere gelecek nesil TV’lerin geliştirilmesi ve tasarlanmasıyla ilgilenecek.

Sony Pictures ile ilgili tabloya bakıldığında satışların genelde arttığı, ancak genel olarak ticari haklar ve TV programlarının satışından gelir elde edildiği görülüyor. Sinema gelirleri yıldan yıla düşüş göstermiş. Müzik tarafında şarkı satışlarının yıldan yıla yüzde 6.6 oranında düştüğü, ancak dijital müzik lisans anlaşmalarının durumu biraz düzelttiği görülüyor.

Oyun cephesinde ise Sony, 3.7 milyon PS3 satışı gerçekleştirdi ve yıldan yıla 200 binlik bir artış kaydetti. PSP satışları da benzer bir çizgi izledi ve 1.7 milyon sattı. PS2’lerin satışıysa 1.2 milyon birime geriledi, bir yıl öncesine göre 300 bin geriledi. Oyun satışlarında ise, PS3 oyunlarında artış, PSP ve PS2 oyunlarında ise düşüş gözlendi.

İlgili – Sony [PDF]

İLGİLİ HABERLER