Manşetler

Sony suya dayanıklı, HDR video kayıt yetenekli ve 5 inç 1080p ekranlı Xperia Z’yi tanıttı

Sony’nin 2013 model gözde telefonu Xperia Z nihayet karşımıza çıktı. Birkaç haftadır dedikodular internet üzerinde dolaşan bu 5 inç’lik Android 4.1 cihazı 1080p çözünürlüklü ekran barındırıyor. Bunun yanı sıra dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 Pro işlemci, 2 GB RAM ve 13 megapiksel Exmor RS kamera sensörü bu telefonun başlıca özelliklri arasında yer alıyor.

sony-xperia-z-1

Xperia Z’yi eşsiz kılan özelliklerden bir tanesi bir metre derinliğe kadar su basıncına dayanıklı olması. Telefonun önü gibi arkası da camla kaplı. Suya karşı dayanıklılığı sağlamak amacıyla Xperia Z’nin bütün portları plastik kapaklarla kapatılıyor. Kulaklık jakı bile bu kapaklardan nasibini alıyor. 16 GB dahili depolama alanına sahip olan Xperia Z’de artık üreticilerin giderek daha az yer verdiği microSD kart yuvası da bulunuyor. Bu yuva 32 GB’ye kadar kapasiteli kartları dstekliyor.

sony-xperia-z-3

Sony geçen yılın cihazlarıyla birlikte önem verdiğini gösterdiği NFC teknolojisine bağlılığını sergilemeyi Xperia Z ile de sürdürüyor. Ayrıca Wi-Fi, Bluetooth 4.0, MHL-HDMI, aGPS/GPS/GLONASS gibi kablosuz bağlantı destekleri ve ülkeye göre LTE veya HSPA+ desteği de mevcut. Bunun yanı sıra Xperia Z ile birlikte çalışacak bir Bluetooth hoparlör de CES 2013’te boy gösteriyor. Cihazın arkasında yer alan 13 megapiksel kamera sadece yeni bir sensör taşımakla kalmıyor, aynı zamanda video çekimine de HDR (Yüksek Dinamik Aralığı) modunu getiriyor. Hatırlatacak olursak HDR fotoğrafçılık farklı pozlama değerleriyle çekilmiş üç farklı fotoğrafın birleştirilmesiyle tek bir fotoğrafın oluşturulmasını niteliyor. Her bir çekimin en iyi yerleri alınarak sonuçta en mükemmel görüntü ortaya çıkarılıyor. Sony Xperia Z de video kaydı sırasında farklı pozlamaları değerlendiriyor ve hareketli görüntüler için de benzer bir işlem gerçekleştiriyor. Öte yandan Sony Xperia Z de video çekimi sırasında fotoğraf çekimine izin veriyor. Ayrıca kamera 9 megapiksel çözünürlükte fotoğraflar üretecek şekilde saniyede 10 karelik patlama moduna sahip.

sony-xperia-z-4

Sony Xperia Z yazılım tarafında ClearAudio+, Bravia Reality Display ve Bravia Engine 2 gibi cihazın multimedya çıkışlarını kuvvetlendirecek unsurlar barındırıyor. Battery Stamina adı verilen yeni bir mod, ekran uyuduğunda arkaplandaki tüm süreçlerin otomatik olarak durdurulmasını sağlıyor, böylelikle dört kat daha uzun bekleme süresi elde ediliyor. Bu modda çağrıları alma ve izin verilen uygulamaların bildirim göndermesi işlemlerine izin veriliyor. Xperia Z’nin 2330 mAh’lik bataryası 5 inç’lik 1080p ekrana rağmen kullanıcılara bir gün boyunca yeter gibi görünüyor.

Galeri: Sony Xperia Z
[nggallery id=1157]

Sony, Xperia Z’nin ne zaman çıkacağını açıklamadı. Şirketin bu yeni telefonu en erken mart ayında sürmesi bekleniyor. Tabii, ürünün Türkiye’ye gelmesi büyük ihtimalle nisan ayını bulabilir. Bu arada bazı ülkelerde Xperia ZL adlı özel bir versiyon satılacak. Xperia ZL’de camdan yapılmış arka yüzey ve suya karşı direnç gibi nitelikler bulunmuyor. Ayrıca telefonun yüksekliği ve genişliği azalarıken kalınlığı da artıyor.

İlgili >> The Verge, SlashGear

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER