Manşetler

Sony Xperia X Ön İnceleme

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

sony-xperia-x-on-inceleme-2sony-xperia-x-on-inceleme-7 sony-xperia-x-on-inceleme-10sony-xperia-x-on-inceleme-14Bundan birkaç yıl önce Sony’nin Xperia X1, Xperia X8, Xperia X10 gibi Android telefonları çıkardığını görmüştük. Şimdi Sony’nin dönüp dolaşıp yine Xperia telefonlarını adlandırırken X harfini tercih ettiğini görüyoruz. İngilizce’de “deneyim” anlamına gelen “experience” kelimesinden ödünç alınan X harfi ile kullanıcılara en iyi deneyimin yaşatılması amaçlanıyor olmalı.

Xperia X ile Sony orta üst segmentteki boşluğu doldurmak istiyor olmalı. Böylelikle Xperia M ve Xperia Z serileri arasında da bir köprü kurulmuş olacak. Xperia X üçlüsü içinde yer alan Xperia X, sıralamada ortada yer alan ürün olarak değerlendirilebilir.

Tasarım anlamında Xperia X’in Sony’nin geleneksel Omnibalance tasarımını barındırdığını görüyoruz. Ancak bu sefer cam sadece önde var; kenarlar ve arka taraf metalle kaplı. Oldukça sağlam görünen bu tasarım aynı zamanda çekiciliği de elden bırakmıyor. Xperia X’in gövdesi suya dayanıklı değil, Xperia X Performance’tan ayrıldığı en önemli noktalardan bir tanesi. Belki de bundan dolayı suya dayanıklı Xperia telefonlarında gördüğümüz tarzda bir SIM kart ve microSD kart yuvası yok, onun yerine kızaklı bir tepsi yapısı tercih edilmiş. Tepsinin açılması için herhangi bir sivri uçlu cisim gerekmemesi ise memnun edici.

Teknik özellikler bakımından Xperia X’in ortanın üstünde, ancak Samsung Galaxy S7, LG G5 gibi ürünlerin biraz daha altında bir yerde konumlandırılmasını sağlayacak unsurlar görüyoruz. 5 inç, 1080p Full HD ekran gayet parlak, canlı ve keskin görüntüler sunuyor. Bu telefon için uygun ve yeterli bir seçim. Qualcomm’un yeni Snapdragon 650 işlemcisi sayesinde Snapdragon 615 ve 617 işlemcili rakiplere göre performans açısından avantaj elde edilecektir. 3 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza da yeterli görünüyor. microSD kart yuvasının bulunması da önemli bir artı.

Arkada yine Xperia Z5 ailesindeki gibi 23 megapiksel, hızlı otomatik odak özellikli kamera bulunuyor. Bu kameraya tahmin bazlı odaklama şeklinde nitelendirebileceğimiz yeni bir çekim modu eklenmiş. Böylelikle hareket hâlindeki nesneleri daha iyi ve sürekli odakta tutmak mümkün oluyor. Önde de selfie fotoğraf çekmeyi sevenleri memnun edecek şekilde 13 megapiksel çözünürlüklü kamera mevcut. Kamera arayüzü ise Xperia Z5’e güncellemeyle gelen arayüzden farklı değil.

Android 6.0 Marshmallow ile yüklü gelen Xperia X’in kullanıcı arayüzünde 2016’ya özel bazı düzenlemeler yapılmış. Farklı duvar kağıtları, yeni görsel bileşenler, üzerinde oynama yapılmış ikonlar bulunuyor. Bunun dışında alıştığımız Xperia kullanıcı arayüzü deneyimini görüyoruz.

Sony’nin Xperia X gibi küçük gövdeli bir telefona 2620 mAh gibi yüksek kapasiteye sahip bir pil sığdırması takdirle karşılanabilir. STAMINA modunun da katkılarıyla Sony’nin her telefonunda tekrarladığı iki güne varan çalışma süresi şartı yine yerine getirilecektir.

İLGİLİ HABERLER