Manşetler

Sony Xperia X Compact Ön İnceleme

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

sony xperia x compact ön incelemeSony’nin Berlin’de IFA 2016’ta görücüye çıkardığı yeni akıllı telefonlarından birisi de Xperia X Compact olmuştu. Amiral gemisi olarak konumlanan Xperia XZ’ye kıyasla daha mütevazı bir cihaz gibi gözükse de, Xperia X Compact barındırdığı gelişmiş kamera özellikleriyle dikkat çekmeyi başarmıştı. Sony’nin yeni akıllı telefonlarının Türkiye’de satışa sunulması nedeniyle düzenlediği toplantıda kısa süreliğine de olsa deneyimlediğimiz Xperia X Compact’e dair ilk izlenimlerimizi bu yazıda bulabilirsiniz.

4.6 inç ekrana sahip Sony Xperia X Compact, ele ilk alındığı anda kolaylıkla kavranıyor ve oldukça iyi bir rahatlık hissi sağlıyor. Ele çok iyi oturan telefon, günümüzde akıllı telefonların giderek büyümesinden rahatsız olan küçük elli kullanıcıların fazlasıyla hoşuna gidecek bir cihaz potansiyeli taşıyor. Ön paneli düz ve cam kaplı olan telefonun yan kenarlarında yuvarlatılmış çizgilere rastlanırken, üst ve alt kenarlarda yine tamamen düz tasarıma dönülüyor.

Sony, Xperia XZ’de olduğu gibi, Xperia X Compact’te de arka panel için farklı bir materyali tercih etmiş. “Oleophobic” adını taşıyan materyal, yağa karşı dayanıklı olmasıyla dikkat çekiyor. Söz konusu madde, görüntü ve oluşturduğu hissiyat itibarıyla akıllara seramiği getiriyor. Sony Xperia X Compact, “oleophobic” sayesinde hedeflediği üst sınıf görüntüyü sunmayı başarıyor. Ancak bu materyalin parmak izlerini biraz fazla belli eden cinsten olduğunu belirtmek gerekiyor.

Akıllı telefonun arka panelinde sol üst köşeye 23 megapiksel çözünürlüklü kamera yerleştirilmiş. BU kameranın hemen sağında ise Pulse LED flaş bulunuyor. Xperia XZ ile hemen hemen aynı arka kamera özelliklerine sahip olan Sony Xperia X Compact, sadece 4K görüntü kaydı yapamıyor. Ancak diğer özellikleriyle aynı anda tanıtıldığı büyük kardeşinden aşağıda kalmıyor.

Sony Xperia X Compact’in ön tarafında herhangi bir fiziksel tuş bulunmuyor. Akıllı telefonun ekranı sağ kenarında bulunan güç butonuna dokunulduğunda uyandırılıyor. Bazı pazarlarda söz konusu buton parmak izi tarayıcısı da barındırıyor. Ancak Sony Mobile Türkiye tarafından sunulan Xperia X Compact bilgi kartlarında parmak izi tarayıcısının bahsi geçmiyor. Dolayısıyla Türkiye’deki modellerde parmak izi tarayıcısının bulunmadığı rahatlıkla söylenebilir.

Xperia X Compact’in menüsünde dolaşmak için Sony’nin ekranın alt kısmına yerleştirdiği sanal tuşlardan faydalanılıyor. Android deneyimine yoğun bir özelleştirme uygulamayan Sony, bazı noktalarda Google’ın sunduğu standart çözümlerin üstüne ekstra bir seçenek sunmuyor. Varsayılan tarayıcı olarak Chrome’un tercih edilmesi bu yaklaşımın en önemli örneklerinden biri olarak gösterilebilir.

Google’ın her Android telefonda bulunmasına alışılmış YouTube, Drive, Haritalar, Gmail gibi uygulamalarına ana ekrandaki Google klasörü üzerinden ulaşılabiliyor. PlayStation ve Facebook gibi uygulamalar da cihazda ön yüklü olarak sunuluyor. Kısa süreli deneyimimizde akıllı telefonun menüler arasında geçişte bir problem yaşamadığını, uygulamaların yeterice hızlı biçimde açıldığını gözlemledik. Ancak bu konuda daha kapsamlı değerlendirmelerde bulunmak için telefonu daha detaylı biçimde incelemek gerekiyor.

Sony Xperia X Compact 1999 TL’lik fiyatıyla satışta

Xperia X Compact, 1999 TL’lik fiyat etiketiyle Türkiye pazarına giriş yapmış durumda. Özellikle elde kolay kavranması ve rahatlıyla ilk bakışta etkileyici bir izlenim oluşturan akıllı telefonun detaylı incelemesini önümüzdeki dönemde sizlere ulaştırmayı planlıyoruz.

İLGİLİ HABERLER