Manşetler

Sony Xperia U Ön İnceleme – Galeri & Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

sony-xperia-u-on-inceleme-00002

Sony’nin 2012 model Xperia serisinde yer alan cihazların sayısı MWC 2012’de eklenen Xperia U ve P ile birlikte daha da artmış oldu. Xperia serisinin yeni çizgilerini yansıtan bu iki cihazdan Xperia P‘yi daha önce bir ön incelemeden geçirmiştik. Tabii, Sony’nin MWC 2012’deki standına uğrayıp Xperia U‘yu da pas geçemezdik. Sony’nin özellikle gençleri hedefleyen bu akıllı telefonu 3.5 inç’lik ekranı ve 1 GHz’lik çift çekirdekli işlemcisiyle gençlere yüksek performans sunmayı hedefliyor.

Sony Xperia U’da yer alan 3.5 inç’lik LED arkadan aydınlatmalı kapasitif dokunmatik ekran 480 x 854 piksel çözünürlüğe sahip. 280 ppi’lik bir piksel yoğunluğu sayesinde oldukça keskin, canlı ve renk açısından doygun bir görüntü deneyimi sunan bu ekran Mobile BRAVIA Engine teknolojisi sayesinde görsel deneyimi daha da artırabiliyor. Üzerinde yer alan çizilmez cam kaplama da telefonun biraz daha güvenle kullanılmasına izin veriyor.Ekranın altında altında üç adet noktayla belirtilmiş kapasitif dokunmatik tuş bulunuyor. Bu tuşların altında ise Xperia S ve P’deki gibi ince ve ışıklı bir çubuk bulunuyor. Xperia U’yu farklı kılan bu çubuğun ekranda gösterilenin rengini yansıtması. Diyelim ki, ana ekranın temasını değiştirdiniz. Yaptığınız bu değişiklikle birlikte renk de değişiyor ve yeni rengi sadece ekranda değil, bu çubukta da görüyorsunuz. Ambient Light teknolojili TV’lerin işlevini hatırlatan bu özellik Galeri’de yer alan fotoğrafları görüntülerken de çalışıyor. Fotoğraf galerisinde gezinirken bu çubuğun fotoğrafın ana renklerini aldığını göreceksiniz. İnceleme videosunda bu değişimi rahatlıkla görebilirsiniz.

Sony Xperia U yukarıda da belirttiğimiz gibi 2012 model Xperia’ların genel tasarım çizgisini yansıtıyor. Plastikten yapılmış olmasına karşın kasanın sıradan durmadığını söyleyebiliriz. Xperia U’nun ilgi çekici bir başka özelliği de ışıklı çubuğun hemen altında yer alan kapağın değiştirilebilmesi. Bu kapağı farklı renkte kapaklarla değiştirebilir ve telefona farklı bir hava katabilirsiniz. Cihazın kontrol tuşları genellikle sağ kenara yerleştirilmiş. Güç butonu, ses tuşları ve kamera tuşu yeteri kadar büyük ve rahatlıkla basılabiliyor. Sol kenarda microUSB portu bulunuyor, üstteyse 3.5 mm’lik kulaklık jakı yerleştirilmiş. Alt bölümde ise mikrofon yer alıyor. Arkada ise 5 megapiksel kamera, LED flaş ve hoparlör bulunuyor.

sony-xperia-u-on-inceleme-00007

Sony Xperia U müzik açısından da oldukça tatmin edici. Cihazda 4 GB’lık depolama alanının bulunması ve microSD kart yuvasının bulunmaması cihazın içine atılacak şarkı miktarını biraz kısıtlıyor, bu can sıkıcı. Yine de, cihaza attığınız şarkıları kulaklıkla dinlerken üstün bir ses deneyimi yaşayabilirsiniz. xLOUD teknolojisi kulaklıkla müzik dinlerken farklı ortam profillerini kullanma fırsatı veriyor; club, salon veya bunun gibi ortamlarda müzik dinliyormuş hissi yaşayabilirsiniz. Cihazın ekolayzırı da mikser tarzı potanslarla sesi kolaylıkla ayarlamaya olanak sağlıyor. DLNA desteği sayesinde cihazda dinlediğiniz şarkıları DLNA destekli müzik çalar veya hoparlörlere kolaylıkla iletebilirsiniz.

Sony Xperia U’nun arkasında yukarıda da belirttiğimiz gibi 5 megapiksel kamera ve LED flaş bulunuyor. 5 megapiksel günümüzün şartlarında biraz düşük kalabilir, ancak Facebook veya Twitter gibi ortamlarda paylaşılacak fotoğraflar için yeterli olacaktır. Sony’nin 2011 Xperia’larından alıştığımız kullanıcı arayüzü varlığını korumaya devam ediyor. Benzer şekilde 3D panorama modu sayesinde üç boyutlu veya iki boyutlu panoramik fotoğraflar çekmeniz de mümkün. Video tarafına baktığımızda Sony Xperia U’nun 720p HD / 30fps video kaydı yapabildiğini görüyoruz. Cihazın önünde de VGA çözünürlüklü ikinci bir kamera yer alıyor, ancak bu kamera genellikle görüntülü görüşmelere odaklanmış. 2011 model Xperia’larda olduğu gibi bu kamera 3G şebekesi üzerinden görüşmeler yerine Skype gibi internet üzerinden görüntülü görüşmelere izin veriyor.

sony-xperia-u-on-inceleme-00010

Sony Xperia U’da 1 GHz’lik çift çekirdekli ST-Ericsson U8500 işlemci yer alıyor. Buna 512 MB RAM eşlik ediyor. Performans açısından tatmin edici durduğu söylenebilir. İlk izlenimlerimiz de menü geçişlerinin veya dokunmatik ekranın tepkilerinin düzgün olduğu şeklinde. 1320 mAh’lik bataryanın cihazı ne kadar götürdüğünü görmek için daha detaylı bir test yapmak gerekiyor. Android 2.3 Gingerbread ile çalışan cihazda Sony’nin özelleştirilmiş Xperia arayüzü yüklü geliyor. Bu kullanıcı arayüzünde pek değişiklik yok gibi, ancak ana ekran bileşenlerinde birtakım düzenlemeler yapılmış.

Sony Xperia U’nun teknik özelliklerine bakıldığında Türkiye’de 1000-1500 TL arasında satılacak bir cihaz gibi görünüyor. Gençlere özel bir telefon olarak sunulması nedeniyle belki 1000 TL altında bir fiyatta görebiliriz, tabii bu şimdilik bir tahmin. Değiştirilebilir kapak, renk değiştiren çubuk, 3D çevresel ses desteği gibi özellikler Sony Xperia U’yu oldukça çekici kılıyor.

Sony Xperia U’ya ait birkaç fotoğrafı aşağıda bulabilirsiniz. Video da kısa bir süre sonra geliyor eklendi.

Video: Sony Xperia U Ön İnceleme

Galeri: Sony Xperia U Ön İnceleme
[nggallery id=854]

İLGİLİ HABERLER