Teknoloji

Sony Thunderbolt’u USB konnektörüyle mi sunacak?

Yukarıdaki fotoğrafa yakından baktığınızda A tipi USB jakı dikkatinizi çekiyor olmalı. AC jakıyla VGA ve HDMI portlarının arasına yerleştirilen mavi renkli bu jak Engadget’ın güvenilir bir kaynağına göre Sony’nin Thunderbolt implementasyonunu temsil ediyor.

Aslında yukarıdaki fotoğrafta yer alan Ultimate Mobile PC modeli daha önce Sony Insider sitesi tarafından VAIO Hybrid PC adıyla ortaya çıkmıştı. Site o zaman bu cihazın üzerinde bir adet USB 3.0 jakı, HDMI; Ethernet, AMD Whistler ayrık grafik işlemcisi ve Blu-ray disk yazıcısı barındıran harici bir dok istasyonuyla birlikte geleceğini söylemişti. Görünen o ki, bu dok VAIO’nun Thunderbolt jakına bağlanacak.

Apple, Thunderbolt portuna yer veren ilk üretici olmuştu. Önce 2011 model MacBook Pro daha sonra ise 2011 model iMac ürünlerinde karşımıza çıkan Thunderbolt portlarında Apple Mini DisplayPort yaklaşımını tercih etmişti. Sony ise tamamen farklı bir şekilde Thunderbolt portunu USB konnektörüyle birlikte karşımıza çıkarıyor.

Intel Thunderbolt teknolojisini geliştirirken optik arayüzü ve elektriksel bağlantıyı melez USB 3.0 konnektöründe buluşturmuştu. USB Uygulayıcılar Forumu (USB-IF) geçtiğimiz yaz aylarında yapmış olduğu bir açıklamayla Intel’in bu çalışmalarına karşı çıkmıştı. USB konnektörlerinin genel kullanım amaçlı konnektörler olmadığını dile getiren forum bu teknolojinin diğer teknoloji uygulamalarını, standartlarını desteklemek için veya karma konnektörler olarak kullanılamayacağını belirtmişti.

Acaba Sony USB-IF ile lisans konusunda bir anlaşmaya mı vardı? Eğer Engadget’ın kaynağı Sony’nin Thunderbolt implementasyonunun Mini DisplayPort’u yerine USB konnektörü kullanacağını söylüyorsa, ortada bir anlaşma olmalı. Kesin yargıya varmak için Sony’nin sözü edilen bu VAIO modelini çıkarmasını beklemeliyiz.

İlgili – Gula Digital

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER