Teknoloji

Sony siber saldırının etkilerini silmek için 15 milyon dolar harcayacak

sony-new-york-merkez-180113

Sony’nin mali yılının üçüncü çeyreğine ait sonuçları 4 Şubat 2015’te açıklaması planlanmıştı. Ancak Sony Pictures’a düzenlenen siber saldırı muhasebe düzeneğine ciddi bir zarar verdiği için şirket şimdilik sadece sonuçlara ilişkin nihai kılavuzu yayınlayabildi. Gerçekleştirilen öngörüler ise Sony adına olumlu bir tablo çiziyor. Geride kalan üç aylık dönemde şirketin net kârının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 238 artmış ve 756 milyon dolara çıkmış olması bekleniyor.

Operasyonel kâr beklentisi 1.51 milyar dolar olarak açıklanırken, gelirin de bir önceki yıla göre yüzde 6’lık artışla 21.7 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Sony mart ayında sona erecek mali yılına dair beklentilerini revize etse de, şirketin yılı zararla kapatması bekleniyor. Ancak bu zararın ilk hesaplamalardan daha düşük olması ve 1.44 milyar dolar seviyesinde kalacağı tahmin ediliyor.

Sony’nin akıllı telefon birimindeki sıkıntılar geride kalan çeyrekte de devam etti. Daha önce 1000 kişiyi işten çıkaracağını açıklayan şirket, 2016’nın mart ayına kadar mobil birimdeki 2100 çalışanıyla daha yollarını ayırmayı planlıyor. Bu da birimin iş gücünde yüzde toplam yüzde 30’luk bir kesintinin gerçekleşeceği anlamına geliyor. Satışlar ve operasyonel kâr yıllık düzlemde küçük bir artış kaydetse de, şirket yeni mobil şefi Hiroki Totoki ile yeni bir stratejiyi devreye sokup birimi yeniden yapılandırmaya hazırlanıyor.

4K TV’ler sayesinde Sony’nin TV biriminin performansı önemli ölçüde yükselirken, birim 10 yılı aşkın bir süreden sonra ilk defa üç aylık bir dönemi kârla tamamladı. Oyun birimiyse PlayStation 4 satışları ve ağ servislerinden gelirler sayesinde büyümesini sürdürdü. Birimin satış geliri yüzde 17 oranında artarken, yendeki düşüşün de satışlara olumlu etki yaptığı ifade edildi.

Sony Pictures’a düzenlenen siber saldırının şirkete etkisinin ise tahmin edilenden daha küçük olduğu görülüyor. Sony araştırma ve yeniden yapılandırma işlemleri için 15 milyon dolarlık bir bütçe ayırırken, gelirlerdeki yüzde 11.7’lik düşüşe rağmen Sony Pictures’ın çeyreği 20.4 milyon dolar operasyonel kâr ile tamamlamış olması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER