Teknoloji

Sony pil üretimini Japonya’nın dışına taşımayı planlıyor

Japonya’da yayınlanan Asahi gazetesinin haberine göre Sony yeniden şarj edilebilir lityum iyon pillerinin üretimini Japonya’nın dışına taşımayı planlıyor. Şirketten bu muhtemel hamleyle ilgili bir doğrulama mesajı gelmedi, ancak Tochigi Bölgesinde bulunan üretim tesisinin bir araştırma enstitüsüne dönüştürüleceği ve 500 kadar çalışanın da başka yerlere kaydırılacağı ya da erken emeklilik teklifinde bulunulacağı belirtildi.

Bu arada Sony, Fukuşima Bölgesindeki diğer iki ofisinin durumunu da gözden geçiriyor. Fukuşima’da bulunan altı fabrikada üretim geçen yıl meydana gelen deprem nedeniyle durdurulmuştu. Sony üretimini dışa taşımaya karar verirse, seçilecek nokta ya Çin ya da Singapur olacak. Taşıma işleminin ise 2013 sonuna kadar gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Söz konusu taşınma işleminin cep telefonları gibi küçük elektronik cihazlar için üretilen pillerin yanı sıra, önümüzdeki yıllarda talebin artması beklenen elektrikli otomobiller için üretilen bataryaları da etkileyecek.

Asahi, güçlü bir seyir izleyen Japon Yeninin Japonya’da üretim yapmayı zorlaştırdığını, bu şekilde bir taşınma hamlesi sayesine Sony’nin masrafları düşürerek talebi karşılayabileceğini işaret etti. Bu arada Fukuşima’da meydana gelen doğal felaketin buradaki tesislerde üretimi zorlaştırdığını da ihtimal dahilinde bulundurmak gerek.

Sony tarafında üretilen piller Dell, HP, Toshiba gibi şirketler tarafından satın alınıyor. Bu nedenle Japon şirketin bataryalarında meydana gelecek bir fiyat artışı veya stok sıkınıtısı elektronik sektörünün geneline etkide bulunabilir.

İlgili – Asahi

İLGİLİ HABERLER