Teknoloji

Sony mobil biriminin yöneticisini değiştirdi, akıllı telefon satış tahminlerini aşağı çekti

sony-xperia-z2-inceleme-00020

Sony’nin mobil pazarda önemli bir oyuncu olma stratejisi başka bir engele takıldı. Şirket akıllı telefon sevkiyatı tahminlerinde ikinci kez indirime gitti. Nisan ayında 50 milyon akıllı telefon satışı öngören şirket temmuzda bu rakamı yılda 43 milyon birim ürüne çekmişti. Üç ay sonra bu kez rakamın 41 milyona indirildiğini görüyoruz.

Her ne kadar Sony’nin mobil cihaz birimi Temmuz-Eylül döneminde 308.4 milyar yen (6.11 milyar TL) gelir elde etse ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.2’lik artış kaydetse de, 176 milyar yenlik bir değer artışını haneye yazmayı başardı.

Sony Mobile’ın başkanlık ve CEO’luk görevini Nisan 2012’den bu yana yürüten Kunimasa Suzuki yerini Hiroki Totoki’ye bırakıyor. Titoki bugüne kadar şirketin kurumsal planlamasından sorumlu kıdemli başkan yardımcılığı görevini yürütmüştü. Suzuki, Sony Entertainment’da idari başkan yardımcılığı görevini üstlenecek ve daha büyük bir kurumda grup yöneticiliği rolüne geçiş yapacak. Suzuki yeni görevine 16 Kasımda başlayacak.

Genele baktığımızda, Sony’nin ikinci mali çeyrek yılında 1.9 trilyon yen (37.66 milyar TL) gelir üzerinden 136 milyar yen (2.67 milyar TL) net zarar kaydettiğini görüyoruz. Operasyon zararı ise 85.6 milyar yen (1.70 milyar TL) olarak gerçekleşti. Bütün bunlar şirketin 2013 mali yılının ikinci çeyreğindekine göre yüzde 593.9 daha fazla para kaybettiğini gösteriyor.

PlayStation 4 satışlarda yıldan yıla yüzde 7.2’lik artışla oyun biriminin grafiğini yükseltti ve bu departman geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83.2 daha fazla gelir elde etti. Japon yeninin değer kaybetmesi de şirketin kâr-zarar dengesine katkıda bulundu, çünkü satışların çoğu Japonya dışında gerçekleştirildi.

Sony’nin akıllı telefonları belki istenen mali performansı göstermiyor olabilir, ancak şirket mobil cihaz kullanıcılarının tahmin etmeyeceği bir alandan kazanmayı sürdürüyor. Apple ve sektörün önde gelen diğer üreticileri Sony’nin kamera sensörlerini kullanıyor. Sony’nin bileşen satışlarını kontrol eden cihazlar birimi yıldan yıla yüzde 23.1 gelir artışı ve yüzde 148.7’lik operasyon kârı artışı kaydetti. Bunda mobil cihazlardaki görüntüleme sensörleri ve kamera modüllerine artan talebin etkisi bulunuyor. Belki Sony mobil endüstride böyle bir başarı ummuyordu, ancak şirketin mali tablosuna önemli bir katkı sağlaması önemli sayılır.

İLGİLİ HABERLER