Teknoloji

Sony eğlence biriminin satışını değerlendiriyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Japon elektronik devi Sony’nin yeniden yapılanma çalışmaları devam ediyor. ”Tek Sony” adı altında bu çalışmaları yürüten şirketten yeniden muhteşem cihazlar hazırlaması bekleniyor. Bu beklentinin gerçeğe dönüşmesi için önerilen yol ise Sony’nin film, televizyon ve müzik yapımcılığını barındıran eğlence pazarından çıkması. Japon gazetesi Nikkei’de yayınlanan habere göre, şirketin yöneticileri bu ihtimali değerlendirmeye başlamış durumda.

sony-new-york-merkez-180113

Bu konunun gündemin üst sıralarını taşınmasını sağlayan isimse ABD’li milyarder yatırımcı Daniel Loeb oldu. 1.1 milyar dolar değerinde Sony hissesine sahip olan Loeb, Reuters’e verdiği röpörtajda Sony’nin eğlence biriminin yüzde 20 oranında hissesini elden çıkarması gerektiğini dile getirdi. Milyarder yatırımcı bu satıştan elde edilecek gelirin Sony’nin elektronik ürün birimini canlandırmak için kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Bir dönem elektronik cihaz denince akla gelen ilk isim olan Sony, şu sıralar o günlerin özlemini çekiyor. Düşen TV satışları, DVD oynatıcıların yok olmaya yüz tutması ve iPod’un Walkman’i geride bırakması mevcut tablonun oluşmasındaki önemli faktörler olarak ön plana çıkıyor. Amerikan televizyon kanalı CBS’in CEO’su Les Moonves’in Sony’nin film ve televizyon birimleriyle ilgilenebilecekleri yönündeki açıklaması da Loeb ve diğer Sony yatırımcılarının iştahını kabartmışa benziyor.

2012 yılında Siyah Giyen Adamlar 3, Skyfall gibi popüler işlerin altına imza atan şirketin film birimi Sony Pictures, yılı 4.4 milyar dolar gişe hasılatıyla kapatmış ve pazar lideri olmuştu. Ancak The New York Times Sony Pictures’ın düşük kâr marjına dikkat çekmiş ve düşen DVD satışlarından oluşan açığın kapatılması konusunda hiçbir stüdyonun fikir sahibi olmadığını belirtmişti.

Loeb’in önerisyle ilgili olarak şirketin kurumsal strateji toplantısında konuşan Sony CEO’su Kaz Hirai, önerinin değerlendirileceğini doğruladı. Loeb’den gelen teklifin yönetim kurulu gündemine alınacağını söyleyen CEO, bu görüşmenin ne zaman gerçekleşeceğine ilişkin kesin bir tarih vermedi.

İlgili >> Nikkei, Reuters, The New York Times, The Wall Street Journal

İLGİLİ HABERLER