Eğlence

Songza ocak ayında kapanıyor, Google Play Müzik altında yaşayacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

songza-logo-020714

Çevrim içi müzik servisi Songza, bundan 17 ay önce Google tarafından satın alınmıştı. Servis, satışın üstünden geçen yaklaşık 1,5 yıllık sürenin ardından kullanıcılarına ömrünün sonuna gelmek üzere olduğunu duyurdu. Tüm özellikleri Google Play Müzik’e aktarıldığı için artık varlığının pek sebebi kalmayan çevrim içi müzik platformu, 31 Ocak 2016 itibarıyla kapılarını kapatacak.

Google tarafından satın alınmadan önce çevrim içi müzik servisi pazarının sessiz oyuncularından biri olan Songza, Spotify gibi büyük oyuncular için herhangi bir tehdit oluşturmuyordu. Ancak uygulamanın kullanıcılar tarafından şekillendirilen çalma listeleri, kayda değer bir popülariteyi de beraberinde getirmişti.

Songza kurucuları, servisin kapılarını kapatması noktasına gelirken dikkatli davrandıklarına dikkat çekiyor. Aylar boyunca Google Play Müzik’in yanında faaliyet gösteren servis, adeta imzası olan “Concierge” özelliğinin Play Müzik’e aktarımından sonra bile varlığını sürdürmüştü. Söz konusu özellik, kullanıcılara günün zamanına ve yapılan aktiviteye göre özel çalma listeleri önermeyi sağlıyor. Bu tarzdaki özellik transferleri sayesinde Google Play Müzik, ihtiyaç duyduğu “ücretsiz” kullanıcı tabanının oluşmasına da önemli bir katkı yaptı. Ancak şu an için ücretsiz erişimin kapsama alanının kısıtlı olduğunu belirtmek gerekiyor.

Servisin kurucularından biri olan ve artık Google Play Music’in ürün müdürlüğünü yürüten Elias Roman, Songza için yaptıkları her şeyi Play Music’te de yapmayı istediklerinin altını çizdi. Bu hedefi gerçekleştirmek için satış sonrası Songza’nın uzun süre boyunca varlığını koruduğunu belirten Roman, insanlardan erişebildikleri özellikleri almayı istemediklerini ve bunun beklemeye değer bir şey olduğunu sözlerine ekledi.

Google Play Müzik’in ücretsiz servisinin kapsama alanı içine Kanada’yı da eklemek, bu süreçte alınan önemli kararlar arasında yer alıyor. Zira, Songza bu ülkede sadık bir kullanıcı kitlesi oluşturmayı başarmıştı. Dolayısıyla platformun kapılarını tamamen kapatmadan önce bu ülkedeki kullanıcılarına gerçek bir muadil sunabilmiş olması da kayda değer bir adım niteliği taşıyor.

Songza’nın en önemli avantajı, kullanıcılarına fazla soru sormadan o anki aktivitelerine uygun müzikler önerebilmesi. Bu da farklı şarkıların doğru zamanda keşfini mümkün kılıyor. Spotify da farklı zaman ve eylemlere göre çalma listeleri sunsa da, Songza’nın listeleri daha kişisel bir his yaşanmasını mümkün kılıyor. Bu özellik, Google Play Müzik’e içinde bulunduğu büyük rekabette önemli bir avantaj sağlayacaktır.

İLGİLİ HABERLER