Teknoloji

Solar Impulse 2 en uzun süreli tek başına uçuş rekorunu kırdı

solar-impulse-2-020715

Güneş enerjisiyle çalışan Solar Impulse 2’nin pilotlarından André Borschberg, en uzun süreli tek başına uçuş alanındaki dünya rekorunun yeni sahibi oldu. Borschberg, Solar Impulse 2 ile 80 saati aşkın bir süre boyunca ikmal veya iniş yapmadan havada kalmayı başararak, Steve Fossett’in 2006’da Virgin Atlantic Global Flyer ile kırdığı rekorun yeni sahibi oldu. Rekoru kırmasına rağmen, Borschberg’in yolculuğu henüz sona ermiş değil. Varış noktası olan Hawai’ye ulaşmadan önce Borschberg ve Solar Impulse 2’nin 40 saat daha havada kalması gerekiyor.

Solar Impulse 2, rekor getiren yolculuğuna bu hafta içinde Japonya’nın Nagoya şehrinde başladı. Hawai’ye yapılacak rekor yolculuğunun Çin’in Nanjing şehrinde başlaması planlansa da, kötü hava koşulları Solar Impulse 2’yi Nagoya’ya iniş yapmak zorunda bırakmıştı. Böylelikle Solar Impulse 2’nin 12 aşamadan oluşan dünya etrafındaki yolculuğuna bir aşama daha eklenmişti. Hawaii’nin ardından Borschberg kontrolü ekip arkadaşı Bertrand Piccard’a devredecek ve Piccard uçağı ABD’nin Phoenix şehrine götürecek. ABD üstündeki uçuşun ardından Atlas Okyanusu’unu aşacak olan Solar Impulse 2, Avrupa hava sahasını katettikten sonra yolculuğuna başladığı Abu Dabi’ye geri dönecek.

Yolculuğun en uzun süren ayağı için Borschberg, beş gün boyunca basınçsız ve ısıtmasız bir kokpitte kalmaya gönüllü oldu. Rekorun kırılmasının ardından Pasifik Okyanusu üzerinde ilerlerken hislerini paylaşan Borschberg, ilk 24 saatin çok teknik olduğunu ve ikinci günün ardından görevin içine girmeye başlayabildiğini belirtti. Solar Impulse 2 ile güven ilişkisi kurmasının zaman aldığını söyleyen Borschberg, bu ilişkiyi kurduktan sonra uçağı ara ara otomatik pilota devrederek 20 dakikalık periyotlar boyunca uyuduğunu dile getirdi. Uçuş deneyiminin çok yoğun olduğunu söyleyen Solar Impulse 2 pilotu, şimdilik sadece yaşanan ana odaklanabildiğini ve kendi enerjisiyle nasıl başa çıkacağının yollarını keşfetmeye çalıştığını söyledi.

Tek başına uçuş rekorunun kırılmasına aracılık eden Solar Impulse 2, 80 saatlik yolculuğuyla güneş enerjisiyle uçuş alanındaki mesafe ve süre rekorlarını da ele geçirdi. Solar Impulse 2’nin pilotlarından Bertrand Piccard, “Güneş enerjisiyle çalışan, yakıtsız bir uçağın bir jetten daha uzun süre havada kalabildiğine inanabiliyor musunuz?” sözleriyle sevincini paylaştı. Piccard, Solar Impulse 2’nin temiz teknolojilerin her şeyi başarabileceğine dair açık bir mesaj verdiğini dile getirdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER