Teknoloji

Yeni Snowden belgeleri GCHQ’nun iPhone sahiplerini izleme yöntemlerini ortaya çıkardı

ios 13

iphone-6-plus-inceleme-00004

Alman Der Spiegel dergisi tarafından yayınlanan yeni Snowden belgeleri, Birleşik Krallık Devlet İletişim Merkezi’nin (GCHQ) hedeflerini iPhone’ları aracılığıyla takip etmek için yaptığı çalışmaları ortaya koyuyor. Daha önceki sızıntılarda, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) iPhone’un zararlı yazılımlara karşı dayanıklı kontrollerini aşmaya çalıştığını ortaya koymuştu.

Ancak sızan yeni belgelerde iPhone’un kontrolü ele geçirilemese bile, ele geçirilmiş bir bilgisayarlar iPhone’daki verilerin çekilebildiği görülüyor. Buna ek olarak, GCHQ cihazın UDID numaralarını farklı servislerde takip ederek iPhone sahiplerini izleyebiliyor.

Söz konusu rapor Kasım 2010 tarihini taşıyor. Bu tarih Apple’ın UDID sistemine şiddetle karşı çıkmasından önce olsa da, belge UDID sisteminin izleme faaliyetleri için ne kadar elverişli olduğunu göstermesi bakımından önem taşıyor.

Hedefin UDID numarası ve ele geçirilmiş bir bilgisayar aracılığıyla cihazdaki veriler AdMob gibi daha geniş kapsamlı bir takip programına gönderebiliyor. Cihazın UDID numarasının ele geçirilmesi sayesinde cihaz sahibinin tüm kimliğini ortaya çıkarmak mümkün hâle geliyor. Geçmiş sızıntılar NSA’nın da izleme faaliyetlerinde benzer yöntemlerini kullandığını ortaya koymuştu. Apple’ın UDID’in tehlikelerini görüp daha gizlilik odaklı sistemlere geçiş yapması ise iPhone sahipleri için iyi haber anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER