Teknoloji

Snow Leopard Eylül ayında satışa çıkıyor – Galeri

snow-leopard-pr-2Apple Mac OS X 10.6’yı geçtiğimiz senenin WWDC’sinde gözler önüne sermişti. Tanıtımını yapmak bu seneye kısmetmiş. Yeni işletim sistemi Eylül ayından itibaren satışta olacak. Satış fiyatı 129$ olarak belirlenmiş. Ancak mevcut Leopard kullanıcıları 29$ ödeyerek yeni işletim sistemine terfi edebilecek. Bugünden itibaren Aralık ayına kadar geçen süre içerisinde Leopard yüklü bir makine alanlar da 10$ ek ücret ödeyerek Snow Leopard’a terfi edebilecek.

Her ne kadar eklenen yeni özellik sayısı görece düşük olsa da, şaşırtıcı bazı özellikler yok değil. Apple kullanıcılara ve geliştiricilere yeni teknolojilerle oynama imkanı sunuyor. GPU’nun performansından yararlanmayı sağlayacak OpenCL, çok çekirdekli işlemcilere göre uygulama optimizasyonunu kolaylaştıran Grand Central Dispatch teknolojisi Snow Leopard ile sunuluyor. Apple’ın Snow Leopard ile getirdiği yeniliklerin listesini ve basın fotoğraflarını yazının devamında bulabilirsiniz.

– Apple Finder uygulamasını yeniden tasarladı. Her ne kadar görüntü olarak pek farklılık olmasa da yapılan iyileştirmelerle Spotlight aramaları ve Quick Look ön izlemeleri daha hızlı şekilde yapılıyor.
– Snow Leopard’da dahili Microsoft Exchange Server 2007 desteği bulunuyor. Mail, Calendar, Address Book senkronizasyonu da bu destekten yararlanıyor.
– QuickTime X uygulaması modern bir görünüme kavuşuyor, HTTP streaming desteği sunuyor. Kullanıcılar videoları kaydedip düzenleyebilecek, MobileMe ya da YouTube gibi paylaşım sitelerine yükleyebilecek.
– Snow Leopard, Leopard’a göre sabit diskten 6 GB yer tasarrufu sağlıyor, yüklemeler %45 daha hızlı.
– Yeni trackpad’lar ile el yazıları tanınıyor.
– Safari 4 hali hazırda Windows, Leopard ve Tiger için sunuluyor. Ancak Snow Leopard bu tarayıcıya “çökme direnci” kazandırıyor. Bu işlev sayesinde bir eklenti çökse bile, tarayıcı ve sekmeler kapanmayacak, kullanıcıya sadece sayfayı yenilemek kalacak. 64-bit versiyonda JavaScript %50 daha hızlı çalışıyor.
– Tüm çekirdek uygulamalar 64-bit destekli ve performans gelişimleri ise sınırsız sayıda. Mail uygulaması mesajları %85 daha hızlı yüklüyor, Time Machine uygulaması ile ilk yedekleme süresi %50 azalıyor.

Galeri: Snow Leopard
[nggallery id=124]

İLGİLİ HABERLER