Manşetler

Snapchat halka arz için başvuruda bulundu

snapchat

snapchat halka arzSnapchat’in çatı şirketi konumunda olan Snap Inc., halka arz başvurusunu gizli biçimde gerçekleştirdi. Bloomberg’de yer alan habere göre, şirket halka arz ile yaklaşık 4 milyar dolar gelir elde etmeyi amaçlıyor. Snapchat’in piyasa değeri için kendisine belirlediği hedefin ise 25 ila 35 milyar dolar arasında olduğu belirtiliyor.

Twitter da halka arz başvurusunu gizli biçimde gerçekleştirmişti. Başvurunun gizli yapılması, Snap Inc.’in yıllık gelirinin 1 milyar doların altında olduğunu gösteriyor. Bu da şirketin reklam kazancına yönelik tahminlerle örtüşüyor. Halka arzın mart ayı itibarıyla gerçekleşebileceği konuşuluyor.

Snapchat halka arz ile tarihinin bugüne kadarki en önemli virajlarından birine giriyor. Yüklü nakit girişi sayesinde servisin sosyal ağ ve mesajlaşma pazarında Facebook ve Google ile daha sağlam rekabet edebilecek biçimde büyümesi hedefleniyor. Geçtiğimiz mayıs ayında Snap Inc.’e 18 milyar dolar civarında bir değer biçilmişti. Halka arzın başarılı olması durumunda bu rakam daha yukarıya çıkabilir. Bu da Snapchat’in mevcut gücünü ve etkisini artırmasını sağlayabilir.

Snap Inc.’in halka arz konusunda fazla zaman kaybetmemesinin altında ise çeşitli sebepler bulunuyor. Hali hazırda Snapchat, Facebook’un hakimiyetine yönelik en büyük tehdit niteliği taşıyor. CEO Evan Spiegel’in Facebook’tan gelen satın alma teklifini geri çevirmesinin ardından iki şirket özellikle genç kullanıcıları yakalamak için büyük bir yarışa girdi. Snapchat ile birlikte mobil videonun yükselişi, reklam verenlerin ilgisini de mobil videoya kaydırdı.

Bu dönüşümle birlikte Snapchat ve Facebook da kendilerini yenilemeye devan etti. Snapchat görsel hikaye anlatımı ile haberlerin üzerine odaklanırken, Facebook da canlı video yayını konusunda ciddi yatırımlar gerçekleştirdi. İki şirket de genç kullanıcıları kucaklamayı hedeflerken, Facebook bu konuda elini kuvvetlendirmek için Snapchat’in en iyi özelliklerinden sıklıkla esinleniyor. Instagram’a hikaye özelliğinin gelmesi ve Facebook’un ana uygulaması içinde Snapchat benzeri kamera özelliklerini test etmesi, sosyal paylaşım sitesinin esinlenmelerine örnek olarak gösterilebilir.

Snapchat halka arz ile savaş sertleşmeden önce güç kazanabilir

İki şirket arasındaki savaşın önümüzdeki dönemde sertleşmesi oldukça muhtemel görünüyor. Dolayısıyla Snapchat halka arz ile mevcut başarılarını kazanca dönüştürüp daha zorlu savaş koşulları için elini güçlendirebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER