Ulaşım

Elektrikli uçaklar yolda, bu da geleceğin elektrikli uçak motoru

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

siemens-elektrikli-ucak-motoru-170615

Yollar elektrikli otomobillerle dolmadan önce yeşil enerjiyle çalışan uçakların göklerde süzülmeye başlaması muhtemel gözüküyor. Dünyanın ilk çevre dostu elektrikli uçak motorunu tanıtan Siemens, gelecekte jetlerde elektrikli motorların tercih edilebileceğine inanıyor. Özellikle bataryaların gelişmesi durumunda elektrikli motorların yolcu uçaklarda kullanımının daha somut bir ihtimale dönüşmesi öngörülüyor.

Siemens halihazırda yolcu uçaklarına melez motorlar geliştirmek için Airbus ile birlikte çalışıyor. Yolcu uçaklarında elektrikli motor kullanımı ile hem havayollarının maliyetlerini kısması hem de uçuşların daha çevre dostu bir yapıya bürünmesi planlanıyor. Siemens’e göre, elektrikli motorlar sayesinde bir uçağın maliyetinde yüzde 12 oranında indirim sağlanabilir.

Yeni elektrikli motorunun geleneksel uçak motorunun beş katı güç üreteceğini belirten Siemens, 50 kilogramın altında olmasına rağmen motorun 260 kW enerji üretebileceğine dikkat çekti. Şu an için küçük uçaklarda kullanıma uygun olan motorun gelecekte daha büyük uçaklarda kullanıma uygun hâle geleceği de belirtildi. Siemens ve Airbus hibrit motorlu uçakların 2035’te yolcu taşımaya başlamasını planlıyor. Bu hedef de elektrikli uçak projesinin uzun soluklu olduğunu net biçimde gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER