Teknoloji

Sharp 100 yıllık tarihinin en büyük zararını açıkladı

Yeniden eski kârlı günlerine dönmek isteyen Sharp için bu yolculuğun oldukça zorlu geçeceği açıklanan son finansal sonuçlarla bir kez daha anlaşıldı. Şirket mart sonu itibarıyla tamamlanan mali yılı 5.37 milyar dolar zararla kapatırken, 100 yıllık tarihinin en büyük zararını açıklamış oldu. Eski başkan yardımcısı Kozo Takahaşi Sharp’ın başkanlığına getirilirken, mevcut başkan Takaşi Okuda da hissedarların onayıyla yönetim kurulu başkanlığı koltuğuna oturdu.

sharp-logo

Sharp’ta mevcut tablonun geçtiğimiz yılla neredeyse aynı olduğunu söylemek mümkün. Zaten mali açıdan zor günler yaşayan şirket yenin güçlenmesi, yüksek yerel üretim maliyetleri, dış rekabet, LCD TV’lere talebin düşüşü gibi nedenler yüzünden biraz daha sıkıntılı bir sürecin içine girdi. 2011 ve 2012’de toplam 3.5 milyar dolarlık kredi alan şirket 10 bin kişiyi işten çıkarmış ve aralarında Çin, Malezya ve Meksika’daki fabrikaların bulunduğu yurt dışındaki varlıklarından bazılarını satmıştı.

Mart ayında yüzde 3’lük hisse karşılığında Samsung’dan 111.6 milyon dolar tutarında yatırım alan Sharp, Güney Koreli şirkete LCD serisine erişim hakkı da vermişti. Sharp’ın Samsung tarafından sağlanan bu nakit parayı TV ve akıllı telefon panellerinin üretimini genişletmek ve geliştirmek için kullanması bekleniyor. Uzun vadede Samsung ile Sharp arasındaki ilişkinin daha sıkı hale geleceği ve Sharp’ın geleceğinde Samsung’un rolünün artacağı düşünülüyor.

Açıklanan kötü sonuçlara rağmen Sharp geleceğe umutla bakıyor. Önümüzdeki yıl yeniden operasyon kârı elde etmeyi hedefleyen şirketin bunun için öngördüğü ilk rakam 786 milyon dolar. Japon şirketinin detayları daha önceden dışarıya sızan üç yıllık rehabilitasyon planını da bugün resmen duyurması bekleniyor.

İlgili >> Reuters, The Wall Street Journal

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER