Teknoloji

Serbest alan adı uzantıları 2012 yılında hayatımıza girmiş olacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İnternet alan adlarını düzenleyen kuruluş ICANN’in mevcut olan üst seviye alan adı uzantılarını daha da genişletme planı 2012 yılına girmemizle birlikte hayata geçmiş olacak. Böylelikle 185 bin dolar gibi bir ücreti verebilen şirketler bunun karşılığında .bilgisayar, .telefon benzeri özelleşmiş üst seviye alan adı uzantılarını tescil ettirip bunların altında alan adı dağıtabilecek.

Her ne kadar nic.tr adresi üzerinden .tr uzantılı alan adları tescil edilebiliyor olsa da, kayıt esnasında istenen ek belge veya belgeler nedeniyle internet üzerinde iş yapmak veya şirketinin web sitesini açmak isteyenlerin ilk yöneldikleri uzantı .com oluyor. Bu alan adı uzantısı doluysa liste .net, .org şeklinde uzayıp gidiyor. Ancak Ocak 2012 ile birlikte ICANN her türlü alan adını kayıt etmeye başlayacak, tabii yeteri kadar parası olan için…

ICANN başvuru ücreti olarak ilk etapta 185 bin ABD doları istiyor. Alan adı uzantısını elde tutmak amacıyla her yıl 25 bin dolarlık ücret de cabası. Bu masrafı göze alan şirketler http://Apple.Computer veya http://Apple.iPad gibi alan adlarına kavuşabilecek. Özellikle büyük şirketler bu kadar çekici bir tanıtım fırsatını kaçırmayacaktır. ICANN engelleri kaldırdıktan sonra yukarıdaki gibi birçok adresin türediğini görebiliriz. Türkiye’den ilk hangi şirketlerin bu değişime uyum sağlayacağını da merak etmiyor değiliz.

Ön başvuru süreci 12 Ocak 2012 tarihinde başlayacak ve 12 Nisan 2012’ye kadar sürecek. Yeni alan adları da bir yıl içinde hayatımıza girmiş olacak.

Bu arada mevcut durumda kullanmakta olduğumuz .com, .net.,.org gibi alan adı uzantıları bir yere gitmiyor, sadece yeni alternatifler geliyor, durum bundan ibaret.

İlgili – ICANN

İLGİLİ HABERLER