Teknoloji

Sencha’ya göre Facebook’un eski mobil uygulamalarında sorun HTML5’te değil, uygulamaların kendisinde

Mark Zuckerberg geçtiğimiz aylarda şirket olarak yaptıkları hatalardan bir tanesinin yerel uygulama yerine HTML5’e yatırım yapmak olduğunu kaydetmişti. Web tabanlı programlama araçları geliştiren Sencha ise CEO’nun bu iddiasını çürütecek bir hamle yaptı. HTML5’in gücünü göstermek isteyen Sencha Facebook’un Fastbook adını verdiği kendi versiyonunu oluşturdu.

Yazının devamında yer alan videoda da görüleceği gibi Safari veya Android’in yerleşik mobil internet tarayıcısı üzerinden giriş yapılan bu mobil HTML5 sitesi Facebook’un resmi iOS ve Android uygulamaları kadar hızlı çalışıyor. Web versiyonu Zaman Tünelinden yeni bilgileri geçme veya farklı bölümlere atalama gibi durumlarda daha iyi performans gösteriyor. Bu arada videonun çekildiği tarihten sonra Facebook’un Android için yerel uygulama güncellemesi çıkardığını da not edelim.

Sencha ekibi Fastbook’u geliştirirken Facebook uygulamasının veri bakımından en yoğun alanı olan Haber Kaynağının üstesinden gelmek istemiş. Verinin nasıl iletildiğini ve son kullanıcıya nasıl gösterildiği noktasındaki açıkları keşfeden Sencha birtakım HTML5 araçları kullanarak veriyi daha verimli şekilde işlemenin yolunu bulmuş. Yapılan çalışmalar sonucunda durum güncellemeleri daha hızlı yükleniyor, özellikle hız Zaman Tüneli içinde aşağı doğru kaydırma yapıldıkça görülüyor. Ek girişlerin yüklenmesi için daha fazla süre boyunca beklemeye gerek kalmıyor. Diğer avantajların arasında gelen tüm yorumları hızlı bir şekilde görmek, ayrıca yatay modda da hızlı bir şekilde yükleme yapmak da bulunuyor.

Fastbook ile elde edilen sonuçlar oldukça etkileyici görünüyor. Ancak yerel iOS ve Android uygulamalarının çıkışı Zuckerberg’in önceki açıklamalarından geri dönmeyeceğini gösteriyor. Fastbook’u denemek isteyenler aşağıdaki bağlantıyı takip ederek bu özel versiyona ulaşabilir. Yazılımcılar en iyi sonucun iOS 5 veya Android 4.1 ve üstü sürümlerle alınacağının altını çizdi.

İlgili >> Sencha, Fastbook

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER