Teknoloji

Scott Forstall’ın Apple’daki geçmişi ve barda unutulan iPhone 4 olayındaki rolü

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Eğer Apple’ın düzenlemiş olduğu iPhone, iPad veya iOS tanıtımlarını takip ettiyseniz veya izlediyseniz, o halde Scott Forstall’ı az çok tanıyorsunuzdur. Apple’da iOS yazılımından sorumlu kıdemli başkan yardımcısı görevinde bulunan Scott Forstall sunumlarda genellikle iOS’in en son yeniliklerinden bahsediyor.

Businessweek’te Scott Forstall ile ilgili bir makale yayınlanmış. Apple’ın başarısının arkasındaki en önemli isimlerden biri olan Scott Forstall’ın “mini-Steve” olarak tanımlandığı, bu tanımlamayla detaylara çok önem veren ancak aynı zamanda birlikte çalışılması çok zor bir kişi olduğu işaret edildiği belirtiliyor. Tony Fadell’in 2010 yılının başında Apple’dan ayrılmasındaki en önemli faktörün Scott Forstall olduğu belirtiliyor. Fadell, iPod’un babası olarak nitelendirilen ve bu cihazın ortaya çıkarılışında önemli rol oynayan isimdi.

2005 yılında Steve Jobs, Forstall ve Fadell’i iPhone’da çalışacak işletim sistemini belirleme konusunda görevlendirmiş ve bu ikili arasında da rekabet bu zamanlar başlamış. iPhone’un altında çalışacak işletim sistemi için iki seçenek göz önünde bulunduruluyormuş: Ya Linux tabanlı ya da Mac OS X  tabanlı bir işletim sistemi.

Bu noktada ya Mac’in üzerinde çok çalışılmış, eşsiz özellikler barındıran ortamından yararlanılacaktı, ya da iPod ortamı daha da büyütülecekti. Jobs birinci seçeneği tercih etti ve şimdi bakıldığında yanlış bir karar vermediği anlaşılıyor. Bu, Mac tercihinin savunucusu Scott Forstall için de kazanan olma anlamına geliyordu. Ancak bir kere Forstall ile Fadell arasında rekabet başlamıştı ve bu iş Fadell’in Apple’dan ayrılmasına kadar vardı.

Bu arada 2010 yılında kaybolan ve sonrasında fotoğrafları Gizmodo’da yayınlanan kayıp iPhone 4 prototipinin de dolaylı nedeninin Forstall olduğu makale tarafından iddia ediliyor. Forstall’ın mühendislere henüz duyurulmamış iPhone 4 prototiplerinin dağıtılması konusunda Steve Jobs’u ikna eden kişi olduğu belirtiliyor. Sonuç ortada, mühendislerden biri Kaliforniya Redwood City’deki bir barda iPhone 4 prototipini unuttu ve olanlar oldu.

Forstall, Apple’a NeXT’ten geçenler arasında yer alıyor. Üniversiteden sonra NeXT’te çalışmaya başlayan Forstall, patronu Steve Jobs ile birlikte hareket ederek, Apple’ın 1996 yılında NeXT’i satın almasından sonra bu şirkete katılmıştı. Sonrasında OS X ve iOS’in bu hâlini almasında önemli roller üstlendi ve şu anda da iOS’ten sorumlu kıdemli başkan yardımcılığını yürütüyor. Ne dersiniz? Günün birinde Scott Forstall’ı Apple’ın CEO’su olarak görür müyüz?

İlgili – Business Week

İLGİLİ HABERLER