Teknoloji

Samsung ve Apple arasındaki 2014 tarihli patent ihlal davası sona erdi

apple samsung

samsung ve apple

120 milyon dolar Samsung’un Apple’a ödediği rakamın dörtte biri olsa da, Güney Koreli şirket için böyle bir mali yükten kurtulmak önemli bir başarı olarak nitelenebilir. Samsung için bu rakamdan kurtulmak kadar, bu rakamdan nasıl kurtulduğu da önem taşıyor. Apple, 2014 yılında Samsung aleyhine patent ihlali iddiasıyla dava açmıştı. Davayı karara bağlayan ABD İtiraz Mahkemesi, Samsung’un Apple patentlerini ihlal etmediğine karar verdi. Mahkeme, Apple’ın davaya konu ettiği iki patentin geçersiz olduğuna ve Cupertino merkezli şirketin Samsung’a ait patentlerden birini ihlal ettiğine hükmetti.

Samsung ve Apple yıllardır patentler üzerine birbirlerini karşılıklı olarak dava ediyor. 2014’te mahkemenin Samsung’un Apple’a ait üç patenti ihlal ettiğine karar vermiş ve Cupertino merkezli şirket avantajlı bir konuma yerleşmişti. Bu patentlerden birisi de, “Hızlı Bağlantılar” adını taşıyan ve kullanıcıların ekranda gözüken bir telefon numarasını tek dokunuşla adres defterine eklemesini sağlayan patentti. Samsung’un yerel mahkeme itirazına karşı çıkan federal mahkeme, üç hakimin oy birliğiyle verdiği karar sonucunda Güney Koreli şirketin söz konusu patenti ihlal etmediğine karar verdi.

Federal mahkeme, davaya konu olan diğer iki patentin ise en baştan onaylanmaması gerektiğini belirtti. Teknoloji dünyasında da ortak kanı, Apple’ın söz konusu patentleri kesinlikle Samsung’a karşı kullanmaması gerektiği yönündeydi.

Mahkeme kararından dolayı doğal olarak bir hayli memnun olan Samsung, bunu tüketiciler için “zafer” şeklinde niteledi. Apple ise henüz mahkeme kararına yönelik bir açıklama yapmadı.

İLGİLİ HABERLER