Teknoloji

Samsung UFS bellek kartları yüksek hız ve kapasite sunacak

samsung ufs

samsung ufsmicroSD kartlardan sonra çıkarılabilir depolama birimlerinin geleceğinin ne olacağı konusunda Samsung’un teklifi UFS oluyor. Dünyanın ilk UFS (Evrensel Flaş Depolama) bellek kartını duyuran Samsung kullanıcılara 32, 64, 128 veya 256 GB arasından seçim fırsatı sunuyor. Sunulan performans hızları da eski formatları yaya bırakacak türden.

UFS kartlarının saniyede 530 megabayta varan ardışık okuma hızları bulunuyor ki, bu da en iyi microSD kartlarından beş kat daha hızlı olduğu anlanına geliyor. Yani 5 GB büyüklüğündeki bir Full HD filmin okunması kabaca 10 saniye sürüyor. UHS-1 microSD kartlarda ise aynı işlem 50 saniye civarında bir sürede gerçekleşiyor.

Yazma hızlarında da önemli bir gelişim kaydediliyor, 170 MB/s seviyelerine çıkılıyor. Böylelikle en hızlı microSD kartlarına göre neredeyse iki kat daha yüksek hıza ulaşılıyor. Profesyonel olmayan, ana akım kullanıcılara önerilen kartlarla karşılaştırıldığında ise yazma hızları arasındaki fark yedi veya sekiz kata kadar çıkıyor.

Samsung, akıllı telefonlardan aksiyon kameralarına, drone’lardan 360 derece kameralara kadar üretilen yüksek çözünürlüklü görüntüler için tüm bu gücün gerekli olduğunu söylüyor. Yeni UFS standardının, Samsung’un kendi cihazları Galaxy S6 ve S6 edge gibi birkaç cihazda gömülü bellek çözümü olarak yer aldığını görmüştük. Ancak henüz bu kartları değiştirilebilir bellek çözümü olarak destekleyen bir ürün bulunmuyor.

samsung ufsHer ne kadar bu kartların tasarımı microSD kartlarla hemen hemen aynı görünse de, yukarıdaki fotoğraftan görüldüğü kadarıyla arkada yer alan pin kurulumu uyumsuz görünüyor. Ayrıca fiyat ve ne zaman piyasaya sunulacaklarına dair bilgi de henüz bulunmuyor. Bu nedenle UFS açık bir şekilde microSD kartlarda kullanılan formatların takipçisi olsa da, bu teknolojinin son kullanıcılara ne zaman ulaşacağına dair henüz belirli bir yol haritası mevcut değil.

Yine de, eğer bir şirket UFS kartlarını destekleyecek ilk ürünü çıkaracak olursa, bu şirket büyük ihtimalle Samsung olacaktır. Gelecek nesil Galaxy telefonlarında UFS kart desteği görürseniz, şaşırmayın.
İLGİLİ HABERLER