Teknoloji

Samsung Pay kredi kartının geçtiği neredeyse her yerde kullanılabilecek

samsung-pay-130815
Görsel: Pocket-lint

Kısa bir süre öncesine kadar, “kafa karıştırıcı” veya “karmaşa” kelimelerini kullanmadan mobil ödeme sistemleri hakkında konuşmak pek mümkün değildi. Bankaların, mobil operatörlerin, cihaz üreticilerinin ve ödeme sistemlerinin her biri farklı motivasyonlar doğrultusunda hareket ettiği için mobil ödeme servislerine güvenmek kolay olmuyordu. Söz konusu problemler tamamen ortadan kalkmasalar da, daha basit sistemler ve daha yaygın kullanım sayesinde önemli ölçüde aşılmış durumdalar.

Apple Pay, Google Wallet ve yakında faaliyete geçecek Android Pay gibi sistemler, kullanıcılara mobil ödeme imkanlarından faydalanabilecekleri konusunda tam güven veremiyor. Samsung Pay ile bu güvensizliği ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Samsung, mobil ödeme imkanını daha fazla mağazaya taşımak için kullanıcıların mevcut kredi kartı terminallerinden faydalanmalarını da mümkün kılacak bir teknoloji geliştirdi. Küçük bir bobin, terminallerin kredi kartından aldıkları manyetik kodu birebir olarak akıllı telefonlardan da almalarını sağlıyor. Manyetik Güvenli İletim (MST) adını taşıyan bu özellik Galaxy S6, Galaxy S6 edge, Galaxy S6 edge+ ve Galaxy Note 5’te yerleşik olarak bulunuyor. Samsung Pay’in NFC’yi de desteklediğini ayrıca belirtmekte fayda var.

Samsung, MST teknolojisini geliştiren LoopPay’i geçtiğimiz şubat ayında satın almıştı. MST’yi cihazlarına yerleştirmekte de fazla zaman kaybetmeyen Güney Koreli şirket, LoopPay’in kurucularından Will Graylin’i de satın almanın ardından bünyesine katmıştı. İnsanların mobil ödemeyi kullanmaları için mobil ödemenin mağazaların en az yüzde 80’inde bulunması gerektiğine inanan Graylin, Samsung Pay’in neredeyse tüm kredi kartı terminalleriyle uyumlu çalışmasına ön ayak olurken, şirkete mobil ödeme pazarındaki rekabete girişte önemli bir avantaj sağladı.

Bir mıknatıs aracılığıyla iletim yapmasına rağmen, Samsung Pay güvenliği elden bırakmıyor. Tokenization özelliğinden faydalanan Samsung Pay, gerçek kredi kartını göndermek yerine Visa veya Mastercard’ın kişi için oluşturduğu geçici bir karta ait bilgileri iletiyor. Buna ek olarak, sistem kart bilgilerini diğer uygulamaların ulaşamayacağı bir alanda muhafaza ediyor. Bilgileri özel alanda muhafaza etme işleminin Apple Pay tarafından da gerçekleştirildiğini belirtmekte fayda var.

Samsung Pay’i kullanmak için telefonun alt çerçevesinden yukarıya doğru bir sürükleme hareketi yapmak yeterli oluyor. Ana ekranda işleyen bu hareket, ekran kapalıyken de Samsung Pay’in açılmasını sağlıyor. Ekranda beliren kredi kartının kilidi parmak iziyle açılırken, daha sonrasında kullanıcılar NFC veya MST yöntemleri arasında seçim yapıyor. Telefon manyetik kart okuma şeridinin yakınlarına yaklaştırıldığında MST üzerinden ödeme süreci başlıyor.

Samsung Pay, 20 Ağustosta şirketin anavatanı Güney Kore’de faaliyete geçecek. Güney Kore’yi 28 Eylül itibarıyla ABD izleyecek. Servis sonrasında Birleşik Krallık, İspanya ve Çin’de genişlemesini sürdürecek.

İLGİLİ HABERLER