Teknoloji

Samsung Hollanda’da iPhone ve iPad’in satışına yasak koyduramadı

Hollanda’nın Lahey Bölge Mahkemesi Samsung’un Apple’ın iPhone ve iPad cihazlarını bu ülkede sattırmamaya yönelik girişimlerini geri çevirdi. Bu, Apple için Samsung’a karşı alınmış yeni bir zafer anlamına geliyor. Samsung’un şikayetinin kaynağını iPhone 4S’te kullanılan Qualcomm radyo yongasının temelineki teknoloji oluşturuyordu. Samsung’un niyeti aralarında iPhone 3G, iPhone 4 ve iPhone 4S’in de bulunduğu 3G destekli iPhone ve iPad cihazlarının Hollanda’daki satışını yasaklatmaktı.

Samsung’un Lahey Bölge Mahkemesine bulunduğu şikayetin temelini dört farklı patent oluşturuyordu. Ancak mahkeme bu dört farklı patentin 3G standardı için önemli olduğunu ve FRAND (açık, mantıklı ve adil) koşulları altında lisanslanması gerektiğine kanaat getirdi. Aslında aynı mahkeme geçtiğimiz ekim ayında FRAND meselesiyle ilgili olarak bir ara karar vermiş ve Samsung’un patentleri Apple’a FRAND şartları altında lisanslaması gerektiğine hüküm getirmişti. Sonuç olarak dün alınan karar da çok farklı bir sonuç ortaya çıkarmadı.

iPhone 4S’te yer alan Qualcomm yongasının aslında bir lisansı bulunuyor. Samsung patentli 3G teknolojisini birkaç yıl önce Qualcomm’a lisanslamıştı. Samsung daha önce Qualcomm’a lisansladığı teknolojiyi bir Qualcomm müşterisi olan Apple’ın izinsiz olarak kullandığını öne sürüp Apple’dan da para almak istiyordu. Ancak mahkeme Samsung’un bu planını bozmuş oldu. Ayrıca Samsung için iPhone 4S gibi cihazları FRAND şartları altında bile lisanslama imkânını ortadan kaldırdı. Aslında bu durumla birlikte Qualcomm yongasını kullanmayan iPhone 3G, iPhone 4, iPad 1 ve iPad 2 gibi cihazlar için durum biraz daha karmaşık hâle geldi.

Apple geçmişte genişbant yongalarını Infineon ve Intel gibi şirketlerden alıyordu. Mahkeme Apple’ın Infineon’un Samsung’dan aldığı geçerli bir lisansının olup olmadığını ispatlama konusunda başarılı olmadığına kanaat getirse de, böyle bir lisansın olmamasının yaratacağı etkilerin de önünü tıkamış oldu. Infineon yongasını kullanan eski cihazların piyasadan yavaş yavaş silinmekte olduğunu söyleyebiliriz. Bu da Samsung’un bu kategori altındaki Apple iOS cihazlarını hedeflemesini mantıksız kılacaktır. Yine de, Apple’ın bu cihazlarla ilgili olarak Samsung ile bir lisans anlaşması yapabileceği de çeşitli çevreler tarafından dile getiriliyor. Bunun olup olmayacağını görmek için beklemek gerekiyor.

Intel ile ilgili olaraksa mahkeme Samsung’un bu genişbant yongaları için ilgili lisans ücretlerini çoktan alıp almadığı hususunda net bir görüş elde edebilmiş değil. Bu nedenle Apple’a 11 Nisan tarihine kadar konuyla ilgili olarak savunmasını hazırlaması için süre verdi. Her ne olursa olsun, Samsung’un bu cihazlarla ilgili olarak elde edebileceği en iyi sonuç Apple’dan FRAND şartları altında telif ücreti almak olacaktır. Olayların sonucunda Samsung’un temyize gitmesi de kaçınılmaz gibi görünüyor. Konuyla ilgili gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

İlgili – Mahkeme Karar Metni

İLGİLİ HABERLER