İncelemeler

Samsung Galaxy Tab S 10.5 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

samsung-galaxy-tab-s-10-5-inceleme-00007

Android tablet pazarında rekabet genellikle giriş ve orta segmentte yaşanıyor. Bu durum hem Türkiye’de hem de dünya genelinde aynı şekilde. İnsanlar bir tablet için daha fazla para vermeyi göze aldıklarında tercihleri iPad yönünde değişmeye başlıyor. Samsung bu durumu yeni Galaxy Tab S tabletleriyle değiştirmeyi planlıyor. 2560 x 1600 piksel yüksek çözünürlüklü ekranları, güçlü işlemcileri ve diğer teknik özellikleriyle 8.4 ve 10.5 inç ekran büyüklüklerine sahip Galaxy Tab S tabletler üst sınıf Android tablet deneyimi vadediyor. Galaxy Tab S’in 10.5 inç ekranlı versiyonunu bir süredir test ediyoruz. Şimdi izlenimlerimizi paylaşma zamanı.

Video İnceleme


247.3 x 177.3 x 6.6 mm. ile Samsung Galaxy Tab S’in 10.5 inç versiyonu iPad Air ile karşılaştırılabilir boyutlara sahip. Apple’ın tableti genişlik ve yükseklikte Samsung’un tabletine göre daha küçük değerleri tutturuyor, ancak söz konusu kalınlık olunca Galaxy Tab S öne çıkıyor. 6.6 mm. bu tableti en ince tabletler arasına yerleştiriyor. Samsung Galaxy Tab S’i elinize aldığınızda onun değerli bir tablet olduğunu anlayacaksınız. Samsung, Galaxy S5’in havasını Galaxy Tab S’e yansıtmayı başarmış. Metal görünümlü çerçeve, sert plastikten yapılmış, dokulu arka panel ve incelik Samsung Galaxy Tab S’i çekici kılıyor. Tuşların yerleşimi Samsung Galaxy Tab S’in genel olarak yatay oryantasyonda kullanılacak bir tablet olduğunu gösteriyor. Biz de genellikle bu şekilde kullandık, ancak dikeyde de herhangi bir rahatsızlık olmaksızın kullanılabiliyor. 465 gr. ağırlığı da iPad Air’inkiyle hemen hemen aynı seviyede. Elinizde fazla yorgunluk hissi vermeden uzun süre kullanabilir, çantanızda rahatlıkla taşıyabilirsiniz.

“SAMSUNG GALAXY TAB S GÖRÜNÜŞ AÇISINDAN GALAXY S5’TEN FAZLASIYLA ESİNLENMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR.”

Samsung Galaxy Tab S’in 10.5 inç ekranının uzun kenarlarının etrafına çeşitli yerleştirmelerin yapıldığını görüyoruz. Ekranın üstünde Samsung logosu, 2.1 megapiksel kamera ve sensör yer alırken altta da navigasyon tuşlarını görüyoruz. Bunlar Galaxy S5’tekiyle aynı stile sahip. Ayrıca ortadaki ana ekran tuşu parmak izi okuyucusu da taşıyor. Bu şekilde Samsung Galaxy Tab S’i biraz daha güvenle kullanmak mümkün oluyor. Ana ekran tuşunun her iki yanına kapasitif dokunmatik çoklu görev ve geri tuşları yerleştirilmiş. Biri sağda biri solda olmak üzere iki adet hoparlör stereo ses çıkışı sağlıyor. Bunun dışında sol kenarda 3.5 mm. kulaklık jakı, sağ kenarda ise microUSB portu ve microSD kart yuvası yer alıyor. Üst kenarda güç ve ses tuşlarıyla kızıl ötesi portun sıralandığını görüyoruz. Güç ve ses tuşlarının yerleşimi yatayda kullanım sırasında zahmet verebilir, ancak tableti dikey olarak kullanırken pratiklik sağlıyor. Alt kenarda da mikrofonun yer aldığını görüyoruz.

samsung-galaxy-tab-s-10-5-inceleme-00002

Tabletin arka yüzü Samsung Galaxy S5’tekiyle aynı materyal ve desenle kaplanmış. Elimizdeki bronz renkli modele uygun bronz renkli arka yüzey bir hayli çekici görünüyor. Burada en üstte, ortalanmış şekilde 8 megapiksel kameranın yerleştirildiğini görüyoruz. Onun hemen altında da flaş bulunuyor. Samsung’un bu tablete flaş eklemiş olması sevindirici. Biraz aşağı ilerlediğimizde Samsung logosu dikkatimizi çekiyor. Bu arada tabletin arkasında alt kısımda ve kenarlara doğru iki adet yuvarlak yapı dikkat çekiyor. Tahmin ediyoruz ki, bunlar kapak ve benzeri aksesuarların tablete düzgün şekilde tutunması için yerleştirilmiş.

samsung-galaxy-tab-s-10-5-inceleme-00032

Samsung Galaxy Tab S’i farklı kılan en önemli unsur Full HD’nin ötesinde çözünürlüğe sahip ekran barındırıyor olması. Hem 8.4 inç hem de 10.5 inç tablette 2560 x 1600 piksel çözünürlüklü ekran mevcut. 10.5 inç ekranda bu çözünürlük 288 ppi gibi, bir tablet için epey yüksek bir piksel yoğunluğuna karşılık geliyor. Ayrıca Apple’ın iPad’de Retina olarak nitelendirdiği ekranın 264 ppi’lik piksel yoğunluğunun da biraz üstüne çıkılmış oluyor. Söz konusu çözünürlük ve piksel yoğunluğu sayesinde 10.5 inç ekran gayet keskin, net, berrak görüntüler sunuyor ve tabletten elde edilen zevki katlıyor. Super AMOLED ekranın görüş açıları ve parlaklığı da iyi seviyede, güneş ışığı altında da tableti rahat şekilde kullanabilirsiniz. Ekran sayesinde film izlerken veya oyun oynarken maksimum zevki elde etmeniz mümkün olacaktır.

“FULL HD’NİN ÖTESİNDE ÇÖZÜNÜRLÜĞE SAHİP EKRAN SAYESİNDE GALAXY TAB S’İN KULLANIM ZEVKİ ÇOK DAHA YÜKSEĞE ÇIKIYOR.”

samsung-galaxy-tab-s-10-5-inceleme-00041

Ekranın sunmuş olduğu bu potansiyelin hayata geçirilmesi için teknik özelliklerin de onu karşılayacak derecede iyi olması gerekiyor. Samsung bunu donanım tarafında sunduğu niteliklerle tamamlıyor. Samsung’un sekiz çekirdekli Exynos 5 Octa 5420 yongaseti Samsung Galaxy Tab S’i güçlendiriyor. Daha önce Samsung Galaxy Note 3’ün Türkiye’de satılan versiyonunda da gördüğümüz bu işlemci dört tane 1.9 GHz Cortex-A15, dört tane de 1.3 GHz Cortex-A7 çekirdek barındırıyor. Yüksek performans gerektiren işler için Cortex-A15 çekirdekler kullanılırken, fazla güç gerektirmeyen senaryolarda Cortex-A7 çekirdeklerden yararlanılıyor. Böylelikle güç tüketimi ve performans arasında bir denge kurulmuş oluyor. Exynos 5 Octa yongasetin içinde Mali-T628 MP6 grafik işlemci birimi bulunurken 3 GB RAM de bu pakete eşlik ediyor. Tabletin 16 GB dahili hafızası bulunuyor. 128 GB’ye kadar kapasiteye sahip microSD kartlarla depolama alanı daha da artırılabiliyor.

samsung-galaxy-tab-s-10-5-ekran-goruntuleri-00014

Samsung Galaxy Tab S 10.5, sahip olduğu bu donanım paketi sayesinde ortalamanın üstünde bir performans sergilemeyi başarıyor. Ne var ki, bazı uygulama açılışlarında veya çeşitli uygulamaların içindeyken meydana gelen tepkilerde kısa gecikmeler yaşadığımızı belirtmeliyiz. Özellikle Galeri uygulaması, Samsung’un diğer Android cihazlarında olduğu gibi yavaş çalışıyor. Bunun dışında performans açısından her şey yolunda gibi görünüyor. Android cihaz testlerinde sonuçlarına sıklıkla başvurduğumuz AnTuTu Benchmark testinde Samsung Galaxy Tab S 34436 puan ile Samsung Galaxy Note 3’ün hemen altında yer aldı. İnternet tarayıcı performansını ise cihazda yüklü gelen varsayılan İnternet uygulamasıyla ölçtük. SunSpider benchmark testinde 499.9 ms +/- 6.0% gibi bir puanla Galaxy Tab S parlak bir sonuç sergiliyor. Chrome da bunun biraz daha üstünde olmak üzere, benzer bir sonuç verecektir. Kısacası, Samsung Galaxy Tab S ile masaüstündekine epey yakın bir internette gezinme deneyimi elde edeceğiniz kesin.

“UFAK TEFEK TAKILMALARIN VE YAVAŞLAMALARIN DIŞINDA SAMSUNG GALAXY TAB S’İN PERFORMANSI ORTALAMANIN ÜSTÜNDE.”

Pil tarafında Samsung’un bu tablete 7900 mAh kapasiteli lityum iyon batarya eklediğini görüyoruz. Bu batarya tablete 11 saate kadar video ve 121 saate kadar müzik desteği sağlıyor. Pratikteki duruma bakacak olursak, sadece Wi-Fi bağlantısına sahip olan tabletin internette gezinme, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağ uygulamalarını kullanma, kamerayla birkaç fotoğraf ve video çekme, YouTube uygulamasından video izleme, TuneIn ile internet radyosu dinleme gibi maddelere sahip bir kullanım senaryosunda tek bir şarjla 2-3 gün arası gittiğini söyleyebiliriz. Anlayacağınız, Samsung Galaxy Tab S’in pil performansı kullanıcıları hüsrana uğratmıyor.

samsung-galaxy-tab-s-10-5-ekran-goruntuleri-00005

Android tabletler yazılım anlamında iPad kadar pratiklik sunmuyor. Çünkü Android uygulamalarının büyük ekranlara optimizasyonları noktasında pek başarılı olduğu söylenemez. Belki Android telefonlara özel olarak geliştirilen uygulamalar Android tabletlerde çok daha keskin görünüyor olabilir, ancak ya uygulamanın görsel unsurları ekrana yayılıyor ya da bir arada kalarak ekranda çok fazla boşluğun oluşmasına neden oluyor. Halbuki iPad tarafında birçok popüler iOS uygulamasının ya evrensel olduğunu ya da iPad’e özel olarak çıktığını görüyoruz.

samsung-galaxy-tab-s-10-5-ekran-goruntuleri-00013

Samsung yazılım ve içerik servisleri tarafındaki eksiklikleri kendi işbirlikleriyle kapatmaya ve Samsung Galaxy Tab S’i iPad’e göre biraz daha fazla tercih edilebilir kılmaya çalışıyor. Bu amaçla Galaxy Gifts adı verilen bir servis sunuluyor. Bu servis kapsamında internetin önde gelen içerik sağlayıcılarının servisleri veya içerikleri Samsung Galaxy Tab S kullanıcılarına ücretsiz olarak sunuluyor. Digiturk Play, Hürriyet E-Gazete, SMag, LinkedIn, Dropbox ve bunun gibi daha birçok servis veya uygulamanın hediyelerini Galaxy Tab S ile elde etmek mümkün. Galaxy Tab S’te yer alan Galaxy Gifts bileşenini takip ederek veya hediye sunan uygulamayı açtığınızda karşınıza çıkacak bildirimler sayesinde hediyelerinizi alabilirsiniz.

“SAMSUNG GALAXY GIFTS İLE İNTERNETİN ÖNDE GELEN İÇERİK SAĞLAYICILARININ SERVİSLERİ VEYA İÇERİKLERİNİ ÜCRETSİZ OLARAK SUNUYOR.”

Galaxy Tab S’in TouchWiz kullanıcı arayüzü tablete özel özelleştirmeleri sayesinde kullanımı daha verimli kılıyor. Renkli elmaslarla bezenmiş kilit ekranında hava durumu, haberler, yaklaşan takvim kayıtları kartlar şeklinde gösteriliyor. Varsayılan ana ekranın hemen solunda yer alan iki farklı ana ekran paneli kullanıcıların günlük hayatlarını kontrol edebilecekleri ve çevrelerinde olup bitenleri takip edecekleri portallar şeklinde tasarlanmış. Haber portalı olarak nitelendirebileceğimiz birinci bölümde Flipboard tarafından desteklenen çeşitli haber pencerelerini görüyoruz. İkincisinde ise Hancom Office tarafından sunulan ofis uygulamalarının desteklediği ofis dokümanları, takvim kayıtları ve gelen e-postalar gösteriliyor. Aslında bu iki sayfa da Samsung’un Android’in bileşenlerine alternatif olarak geliştirdiği özel bir sistem. Google ile Samsung’un Android’in kullanıcı arayüzüne yönelik yaptığı görüşmeler sonucunda iki çözüm de bir arada sunuluyor olabilir. Eğer isterseniz, sözünü ettiğimiz bu portalların sayısını arttırabilir, yeni paneller ekleyerek bunları desteklenen diğer bileşenlerle doldurabilirsiniz.

samsung-galaxy-tab-s-10-5-ekran-goruntuleri-00011

Kilit ekranı gösterilen kartlar sayesinde daha işlevsel bir hâl kazanıyor. Hava durumu, takvim kayıtları, farklı kategorilerden haberlerin yer aldığı kartlar ekran kilitliyken gösteriliyor. Haberlerin gösterildiği kartlara dokunarak onları büyütmek, haberler hakkında biraz daha fazla detay elde etmek mümkün. Ancak kilit ekranını aşıp ilgili uygulamaya gitmek mümkün görünmüyor. Ekranın altında yer alan çoklu görev tuşuna dokunduğunuzda ekranın alt kısmında, üstünde açık olan son uygulamaların yer aldığı çoklu görev çubuğunu göreceksiniz. Buradan istediğiniz uygulamaya hızlı şekilde geçebilir ya da yukarı doğru iterek onu listeden kaldırabilirsiniz. Tümünü birden tek seferde kapatma veya görev yöneticisine geçiş yapma gibi seçenekler de sunuluyor.

samsung-galaxy-tab-s-10-5-ekran-goruntuleri-00010

Samsung Galaxy Tab S’te yer alan kızıl ötesi port, WatchON uygulaması sayesinde tableti bir uzaktan kumanda cihazına dönüştürüyor. Ayrıca WatchON Digiturk ve D-Smart gibi iki yerli TV operatörünü de destekliyor, onların program rehberlerine WatchON üzerinden erişim sağlıyor. Bu sayede favori programlarınızla ilgili hatırlatmaları çok rahat şekilde kurabiliyorsunuz. Ayrıca WatchON uygulaması binlerce TV, ev eğlence sistemi, uydu alıcısı gibi elektronik cihazı da uzaktan kumanda etmeyi sağlıyor.

samsung-galaxy-tab-s-10-5-ekran-goruntuleri-00008

Google’ın Gmail, Haritalar, Google+, YouTube gibi uygulamaları yüklü geliyor. Bunun yanı sıra Samsung da Galaxy Tab S’e epey uygulama yüklemiş. Hancom Office, Gameloft Games, Deezer, Samsung, Sinema, SMag, Flipboard, Digiturk Play, gibi uygulamalar yüklü geliyor. Galaxy Apps veya Google Play Store’dan daha fazla uygulamayı indirebilirsiniz.

“8 MEGAPİKSEL KAMERA TABLET SEVİYESİNİN ÜSTÜNE ÇIKIYOR, NET VE ETKİLEYİCİ FOTOĞRAFLARIN ÇEKİLMESİNİ SAĞLIYOR.”

Arkada yer alan 8 megapiksel otomatik odaklı kamera, LED flaşıyla birlikte bir tablet için beklenenin üzerinde görünüyor. Samsung’un akıllı telefonlarından alıştığımız Kamera uygulamasını tablette de aynı şekilde görüyoruz. Güzel yüz, Panorama, HDR, Çift Kamera gibi modlar kamera uygulamasında mevcut. Ayarlar düğmesine dokunduğunuzda bütün ayarların ızgara görünümünde dizildiğini görmek de güzel, bu şekilde kamera ayarları daha rahat yapılıyor, menüler içinde gezinmek gerekmiyor.

samsung-galaxy-tab-s-10-5-ekran-goruntuleri-00017

Samsung Galaxy Tab S ile çekilen fotoğraflar bir tabletten beklenenin epey üstünde görünüyor. Rüzgarlı bir havada gerçekleştirdiğimiz dış ortam çekimlerinde rüzgar epey şiddetli olup zorlasa da, Galaxy Tab S ile düzgün, net kareler elde etmek mümkün oldu. Yeterli ışık altında Galaxy Tab S gayet parlak ve canlı sonuçlar ortaya koyuyor. Renkler biraz fazla sıcak gibi görünüyor, bu durum doğallığı az da olsa eksiltiyor. Işık şiddeti azalmaya başladığında granülleşmenin etkisi de daha fazla hissediliyor. Galaxy Tab S’in kamerası makro çekimlerde de başarılı. Video tarafından da Full HD video kayıt yeteneğinden yararlanabilirsiniz. Öndeki 2.1 megapiksel kamera temelde video görüşmeleri için düşünülmüş olmalı, ancak selfie’ler için de yeterli olacaktır.

“SAMSUNG GALAXY TAB S SERİSİ TABLETLER APPLE’IN IPAD AIR VE MINI’SİYLE CİDDİ ŞEKİLDE REKABET EDEBİLİR.”

Samsung Galaxy Tab S serisi tabletleriyle yüksek hedeflere ve beklentilere sahip. Bunlara ne ölçüde ulaşılacağı veya bunların ne derece karşılanacağı zamanla ortaya çıkacak, ancak görünüşe göre Samsung Apple’ın iPad Air ve iPad mini tabletleriyle ciddi şekilde rekabet edecek tabletler üretmiş. Yüksek çözünürlüklü ekran, güçlü işlemci, kapasitesi yüksek batarya gibi unsurlar Galaxy Tab S’in artıları arasında yer alıyor. Tabletler için optimize edilmiş uygulamalar bakımından Android ekosistemi zayıf, ancak Samsung içerik ve servisler bakımından eksiklikleri mümkün olduğu kadar kendi gayret ve imkanlarıyla kapatmaya çalışıyor. 16 GB kapasiteli tablet için belirlenen 1199 TL’lik fiyat makul gibi görünüyor. Eğer bu tableti satın alacaksanız, 32 GB veya 64 GB kapasiteli bir microSD kart satın almanız da yerinde olacaktır.

İLGİLİ HABERLER