DosyaManşetler

Samsung Galaxy S7 ve LG G5 karşı karşıya

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

samsung galaxy s7 lg g5 karsilastirmaGüney Koreli iki elektronik devi Samsung ve LG, yeni amiral gemisi telefonlarını geçtiğimiz şubat ayında Barselona’da görücüye çıkarmıştı. Hem Samsung Galaxy S7 hem de LG G5 ülkemizde satışa sunulmuş durumda. Samsung, Galaxy S7’de S6 ile geçiş yaptığı tasarım çizgisini korurken, LG G5 selefinden ve piyasadaki pek çok akıllı telefondan farklı bir görüntü sunuyor. 2016’nın ön plana çıkan iki akıllı telefonu arasındaki benzerlik ve farkları sizler için sıraladık.

Tasarım

Samsung, MWC 2015’te tanıttığı Galaxy S6 ile amiral gemisi telefonunda metalin hakim olduğu bir tasarıma geçmiş ve bunu cihazın tanıtımında ön plana çıkarmıştı. Şirket, başarılı olan bu formülü 2016 model amiral gemisinde de uygulamayı sürdürdü. Galaxy S7, selefinin metal kasasının üstüne yapılan küçük iyileştirmelerle birlikte geliyor.

Tepkime süresi oldukça kısa olan parmak izi tarayıcısı yine cihazın ön kısmında yer alıyor. Arka panelde bulunan kamera lensi ise yeni tasarımla birlikte daha ince bir yapıya bürünüyor. 142.4 x 69.9 x 7.9 mm. ölçülerindeki Galaxy S7, tartıda 152 gram çekiyor. Selefine kıyasla daha ağır ve kalın olsa da, Galaxy S7’nin de muhteşem malzeme kalitesiyle şık bir görüntü sunduğu söylenebilir. Telefonun arka yüzeyindeki cam kaplama parmak izlerini göstermeye fazlasıyla meyilli olsa da, suya ve toza karşı dayanıklı kasa Galaxy S7’ye artı puan kazandıran bir özellik oluyor.

Samsung’un 2015’te gerçekleştirdiğini LG 2016’da yaptı ve tasarımda radikal bir değişikliğe gitti. Tamamen metal kasaya sahip olan akıllı telefonda parmak izi tarayıcısı güç butonuna yerleştirilmiş biçimde cihazın arka panelinde yer alıyor. LG G5’in parmak izi tarayıcısının tepkime süresinin S7’ye kıyasla biraz daha fazla olduğu söylenebilir. Buna ek olarak, metal malzemenin de ele daha plastiğe yakın bir his verdiğini belirtmek gerekiyor. LG G5’in modüler tasarımı, akıllı telefona ekrandan cihazın üst kısmına doğru giden şık br kavis kazandırıyor. Cihazda gözle görülür sinyal bantlarının olmaması da bir diğer güzellik olarak nitelenebilir.

LG G5’in güç butonunun üstünde kamera kurulumu yer alıyor. Ses kontrol butonları ise akıllı telefonun kenarına taşınmış. 149.4 x 73.9 x 7.7 mm.’lik boyutlara sahip LG G5’in ağırlığı 159 gram. LG G5, Samsung Galaxy S7’ye kıyasla daha geniş, uzun ve ağır olsa da, daha ince bir yapıda. Modüler yapısı sayesinde kullanıcılara çıkarılabilir pil bulması, G5’e tasarım bakımından avantaj sağlayan faktörler arasında bulunuyor.

Ekran

Samsung Galaxy S7’nin 5.1 inç Super AMOLED ekranı, 2560 x 1440 piksel çözünürlük sunuyor. LG G5’in 5.3 IPS LCD ekranı da aynı çözünürlük değerine sahip.

LG G5’in ekranı daha büyük olsa da, ekranının küçüklüğü Galaxy S7’ye daha keskin bir görüntü sunma fırsatını veriyor. Ancak iki telefonun ekranları arasındaki keskinlik farkının çıplak gözle rahatlıkla anlaşılabilecek cinsten olmadığını belirtmek gerekiyor. Yani, hem Galaxy S7’nin hem de LG G5’in muhteşem bir görüntü kalitesi sunduğu söylenebilir.

AMOLED teknolojisi LCD’ye kıyasla daha parlak ve daha canlı renkler ve daha derin siyahlar sunduğu bir gerçek. Ancak LG’nin LCD’yi OLED’e tercih etmesinin altında bazı sebepler yatıyor. Hem Samsung hem de LG, kullanıcılara ekranı tamamen uyandırmadan bazı pratik bilgilere erişme fırsatı veren “daima açık” bir ekran sunuyor. Bu özellik, cihazların pil ömrüne fazla bir etkide bulunmuyor. LG G5’in daima açık ekranında üçüncü taraf uygulamalardan gelen bildirimler de gösterilirken, Samsung Galaxy S7’de sadece Samsung uygulamalarının bildirimleri görüntülenebiliyor.

Kamera

Kamera, hem Samsung Galaxy S7’nin hem de LG G5’in parlayabileceği alanlar arasında yer alıyor. Galaxy S7’nin arkasında 12 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. f/1.7 diyafram açıklığına sahip kamera, DSLR kameralarda bulunan çift piksel teknolojisini de barındırıyor. Böylelikle otomatik odaklama daha hızlı biçimde gerçekleştirilebiliyor. Düşük ışıkta daha kaliteli görüntününde Galaxy S7’nin kamerasının önemli vaatleri arasında olduğu söylenebilir. Akıllı telefonun önünde ise 5 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. Hızlı ve yerinde otomatik odaklama yapabilen kameraların performansının fazlasıyla etkileyici olduğu söylenebilir.

LG G5’te 16 megapiksel çözünürlüklü arka kameraya 135 derecelik açıya sahip 8 megapiksel çözünürlüklü ikinci bir sensör eşlik ediyor. G5’in 16 megapiksel kamerası olağan kareleri yakalarken, 8 megapiksel çözünürlüklü sensör daha geniş açılı çekimler için kullanılıyor. Ortaya çıkan sonuçların ise fazlasıyla etkileyici. f/1.8 diyafram açıkılığıyla düşük ışıkta iyi performans gösteren kamera, otomatik odaklama konusunda da çok hızlı davranıyor. Akıllı telefonun önünde ise 8 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. LG G5’in çift sensörlü arka kamera kurulumunu, akıllı telefona artı puan kazandırıyor.

Donanım

Samsung Galaxy S7 için iki farklı işlemci seçeneği sunuluyor. Bunlardan biri Qualcomm Snapdragon 820, diğeri ise şirketin kendi üretimi olan Exynos 8 Octa oluyor. Ülkemizde satılan modellerde Exynos 8 Octa işlemci bulunuyor. LG G5 ise Snapdragon 820 ile geliyor. Her iki telefon da zorlanmadan yüksek performans sergileyebilecek kapasiteyi barındırıyor.

LG G5’te işlemciye 4 GB RAM, 32 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Dahili depolama alanı microSD kart ile genişletilebiliyor. Samsung Galaxy S7’de ise 4 GB RAM’in yanında 32 ve 64 GB olmak üzere iki farklı depolama alanı seçeneği sunuluyor. microSD kart desteğiyle de bu alan büyütülebiliyor. Android Marshmallow’un uyarlanabilir depolama alanı özelliği ise iki telefon tarafından da desteklenmiyor.

Samsung Galaxy S7’de microUSB ile şarj edilebilen 3000 mAh kapasiteli pil bulunuyor. LG G5’in 2800 mAh kapasiteli pili ise USB-C girişi üzerinden şarj ediliyor. Her iki cihazın pil ömrü de muhteşem değil, ancak Galaxy S7’nin bir adım daha önde olduğu söylenebilir. G5’in pilinin çıkarılabilir olduğunu da bir kez daha hatırlatmakta fayda var.

Yazılım

Her iki telefon da kutularından Android Marshmallow yüklü olarak çıkıyor. Tahmin edilebileceği üzere, her iki şirket de bu işletim sisteminin üzerine kendi kullanıcı arayüzlerini ekliyor ve ortaya Android’in stok halinden farklı bir deneyim çıkıyor.

Samsung Galaxy S7, kullanıcılara birkaç küçük ekleme dışında aşina oldukları türden bir yazılım deneyimi yaşatıyor. Oyun Başlatıcısı, henüz Türkiye’de faaliyette olmayan Samsung Pay ve Knox isimli güvenlik yazılımı, Galaxy S7’nin yazılım bakımından sundukları arasında gösterilebilir.

LG G5 de kullanıcılarına benzer bir deneyim sunuyor. Ancak telefonda işleri biraz daha sadeleştirmek için uygulama başlatıcısının çıkarıldığını belirtmek gerekiyor.

Sonuç

Hem Samsung Galaxy S7’nin hem de LG G5’in muhteşem akıllı telefonlar olduğunu en baştan belirtmek gerekiyor. LG G5’in modüler tasarımı nedeniyle amiral gemisi akıllı telefonların önemli kısmından farklı br yerde durduğu söylenebilir. Görüntü ve malzeme kalitesi bakımından S7 kadar üst sınıf hissiyatı sağlamasa da, LG G5 çift kamera gibi özellikleriyle de fark yaratıyor. Akıllı telefonun ana performans bileşenlerinin de çok güçlü olduğunu söylemekte fayda var.

Samsung Galaxy S7 ise muhteşem tasarımın üstüne yapılan küçük dokunuşlarla iyiden iyiye muhteşem bir görüntüye kavuşurken; sağlam performans, kaliteli kamera, kayda değer pil ömrü ve muhteşem ekranıyla alkışı hak ediyor.

İLGİLİ HABERLER