Manşetler

Samsung Galaxy S4 Ön İnceleme

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Samsung’un merakla beklenen Android telefonu Galaxy S4 bu haftasonu dünya ile aynı anda Türkiye’de de piyasaya çıkıyor. Bunun hemen öncesinde düzenlenen basın toplantısı sayesinde Galaxy S4’ü ilk kez deneyimleme fırsatı bulduk. Samsung Galaxy S4 ilk bakışta selefi Galaxy S III’ten çok farklı görünmüyor, ancak biraz daha uzun süreli ve dikkatli baktığınızda detaylarda farklılıklar görmeye başlıyorsunuz. Gelin, bu farklılıklara hep beraber bakalım.

samsung-galaxy-s4-on-inceleme-00009

Samsung Galaxy S III’te 4.8 inç’lik bir ekran vardı. Galaxy S4’ün ekranıysa yaklaşık 0.2 inç’lik bir köşeden köşeye uzunluk avantajına sahip. Bu da daha fazla görüntü anlamına geliyor. Buna karşın Samsung, Galaxy S III ile aynı yüzey alanına sahip bir telefon yapmayı başarmış. Bunu da ekranın etrafındaki çerçeve alanını mümkün olabildiğince daraltarak becermiş. Gerçekten, Galaxy S4’ün önüne baktığınızda ekranın ön yüzün neredeyse tamamını kapladığını farkedeceksiniz. Ekran üzerindeki kamera, sensörler, Samsung logosu ve altta yer alan fiziksel navigasyon tuşlar çok dar bir alanda, ancak yine de düzenli şekilde gösteriliyor. Çerçevenin daraltılması Galaxy S4’ü biraz daha düzgün görünümlü hâle getirmiş.

Video: Samsung Galaxy S4 ile ilgili merak ettikleriniz ön incelemede

Samsung Galaxy S4 kalınlık bakımından da selefinden daha avantajlı konuma sahip. Galaxy S III’ün 8.6 mm.’lik kalınlığına karşılık Galaxy S4 7.9 mm.’lik bir kasaya sahip. Daha ince kasa, telefonun cebe rahat sığması anlamına geliyor. Bununla birlikte, ekranın etrafını çevreleyen çerçevenin darlığıyla beraber değerlendirildiğinde, Galaxy S4 4.99 inç’lik ekranına rağmen tek elle rahat kullanılır bir cihaz hâline dönüşüyor. Öte yandan Galaxy S4’ün metal görünümlü kenarları da telefona ayrı bir hoşluk katıyor. Sonuç olarak Samsung Galaxy S4 selefinden daha yakışıklı ve çekici görünen bir cihaz hâline dönüşmüş. Ancak yine selefi gibi temel malzemesini plastik teşkil ediyor. Telefon 130 gr. ağırlığa sahip olmasına rağmen bir hayli hafif görünüyor, test ürünlerini tuttuğumuzda sanki içlerinde pillerinin olmadığını düşünmeden edemedik. Bu da Galaxy S4 sahiplerini memnun edecek bir ayrıntı gibi görünüyor.

samsung-galaxy-s4-on-inceleme-00027

Galaxy S4’ün arkasında 13 megapiksel kamera, LED flaş ve hoparlör yer alıyor. Hoparlör küçük görünse de, bir akıllı telefona göre bir hayli yüksek bir ses çıkışı sunuyor. Arka kapak yine çıkarılabiliyor ve altından 2600 mAh kapasiteli batarya çıkıyor. Bu batarya telefonun bir günü rahatlıkla götürmesine yetecek gibi görünüyor.

Samsung Galaxy S4’ün Super AMOLED ekranı 1920 x 1080 çözünürlük desteğine sahip. 441 ppi’lik piksel yoğunluğuyla bir hayli keskin bir görüntü deneyimi sunan bu ekran parlaklık ve renkler bakımından da tatmin edici seviyede. PenTile teknoloji kullanılmasına karşın görüş açıları arttığında renklerde mavi-yeşile kayma olayı pek fazla gözlenmiyor. Ne de olsa, çözünürlük bir hayli yüksek, doğal olarak her bir pikselin farkedilmesi de giderek zorlaşıyor.

samsung-galaxy-s4-on-inceleme-00026

Piyasaya çıkacağı bölgelere göre Samsung Galaxy S4’ün de Qualcomm veya Samsung işlemcili versiyonları bulunuyor. Türkiye’de 1.6 GHz dört Cortex A15 çekirdek ve 1.2 GHz dört Cortex A7 çekirdek olmak üzere toplamda sekiz çekirdek barındıran Exynos 5 Octa işlemcili versiyonlar satılacak. Lansmanın yapıldığı salonda Qualcomm işlemcili bazı örnekler de vardı. Bu nedenle performans konusunda net bir yargıya varmak şu an için uygun düşmez. Ancak test ettiğimiz Galaxy S4’lerin temel işlevleri oldukça iyi şekilde yerine getirdiğini söylemeden geçmeyelim. Tahmin ediyoruz ki, Galaxy S4 performans konusunda sahiplerini çok da hüsrana uğratmayacaktır. Yine de, net bir fikir için test ürününün elimize geçmesini ve gerçekleştireceğimiz benchmark testlerini bekleyelim.

samsung-galaxy-s4-on-inceleme-00005

Samsung Galaxy S4 lansman sırasında da belirtildiği gibi Android 4.2.2 Jelly Bean ile yüklü olarak geliyor. Bunun üzerinde de TouchWiz kullanıcı arayüzü çalışıyor. Geçen yıl sunulan ve doğadan ilham alan TouchWiz kullanıcı arayüzünün temelleri korunuyor, bununla birlikte Samsung’un çeşitli yenilik çalışmaları da olmamış değil. Yeni yazı tipleri ve ana ekran bileşenleri ilk etapta dikkat çekiyor, ayrıca kilit ekranı da farklı bir duvar kağıdıyla karşımıza çıkıyor. Samsung, Apps, Hub, vb. gibi kendi elinden çıkan uygulamaların tasarımını da değiştirmiş ve göze daha hoş görünür hâle getirmiş.

Şimdiye kadar çıkan Galaxy S serisi telefonlarda cihazın sensörlerini, kameralarını ve diğer modüllerini sonuna kadar kullanan ve kullanıcı deneyimini farklı noktalara taşıyan uygulamalar ve servisler görüyoruz. Galaxy S4’te de bunların devam ettiğini biliyoruz ve bunları da kendi gözlerimizle görme fırsatı elde ettik. Bunların hepsini hazırladığımız ön inceleme videosunda detaylı şekilde görebilirsiniz. Ekran üzerinde elinizi hareket ettirerek çağrı reddetme, ekran kapalıyken saat ve tarih bilgisini görme, internet tarayıcısında sayfalar arasında ileri veya geri gitme ya da sayfaları yukarı aşağı kaydırma gibi işlemler gerçekleştiriliyor. Ayrıca Galaxy Note II ile birlikte sunulan havada bekletme özelliği Galaxy S4’te de video gibi uygulamalarda kullanılabiliyor.

samsung-galaxy-s4-on-inceleme-00010

Galaxy S4’ün dikkat çeken önemli özellikleri arasında elleri kullanmadan internet sayfasında gezinebilme ve çalan videoyu duraklatma gibi işlevler de yer alıyordu. Ön kamera gözünüzün ve başınızın hareketlerini takip ediyor ve buna bağlı olarak söz konusu işlemleri gerçekleştirebiliyor. Söz konusu işlemlerin düzgün şekilde çalışması için kurulum işleminin düzgün yapılmış olması ve cihazı doğru açıyla, kamera sizi en iyi şekilde takip edecek şekilde tutmanız gerekiyor. Bu şartları tamamladıktan sonra başınızı yukarı aşağı oynatarak web sayfaları içinde yukarı-aşağı kaydırma yapabilirsiniz. Ayrıca video uygulaması üzerinde bir video izlerken de gözünüzü ekrandan ayırdığınızda video otomatik olarak duraklatılıyor.

S Health uygulaması da Galaxy S4’ün sahip olduğu barometre, termometre ve adım sayar gibi sensörlerin nimetlerinden yararlanarak sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenlerin yardımını yetişiyor. Bu uygulama sayesinde sizin için en iyi koşullara sahip ortamları görebilir, yediklerinizin listesini tutarak kalori hesabını düzgün şekilde yapabilirsiniz. Ayrıca bu uygulama sosyal paylaşım araçlarıyla da dikkat çekiyor.

samsung-galaxy-s4-on-inceleme-00038

Samsung Galaxy S4’ün arkasındaki 13 megapiksel, 1080p Full HD video kayıt özellikli kameranın yanı sıra önde yer alan 2 megapiksel, 1080p Full HD video kayıt özellikli kamera da epey iş yapıyor. Özellikle de ikili çekim modu kullanıldığında. Bu mod açıldığında ön kamera yardımıyla fotoğraf veya video çeken kişinin de bir şekilde kareye girmesi sağlanıyor. Sunulan özel çerçeveler yardımıyla ön kameranın etrafının tasarımı değiştirilebileceği gibi, çerçevenin boyutları da artırılıp azaltılabiliyor. Ayrıca ön kamerayı ana görüntüyü, arka kamerayı ise daha küçük görüntüyü gösterecek şekilde ayarlamak da mümkün oluyor. Öte yandan Galaxy S4’ün sahip olduğu sesli çekim, hareketli çekim gibi farklı modlar da ortaya ilginç işlerin çıkarılmasını sağlıyor.

Samsung Galaxy S4’te yer alan WatchON uygulaması da telefonun kızılötesi portu sayesinde bir uzaktan kumanda gibi kullanılmasını sağlıyor. Markası Samsung olsun veya olmasın, bu uygulama yardımıyla TV, uydu alıcısı, ev eğlence sistemi gibi cihazların tümü kontrol edilebiliyor, böylelikle kumanda karmaşasına bir son veriliyor.

Samsung Galaxy S4 seleflerinin avantajlarını korumakla birlikte onların üstüne çeşitli artılar koymayı becermiş bir cihaz. Tabii ki, Galaxy S III’e göre çok radikal değişiklikler bekleyenler biraz hayalkırıklığına uğradı, ancak bir akıllı telefon satın almak için Galaxy S4’ü bekleyenler bu bekleyişlerinden dolayı pek de rahatsız olmayacaklardır.

Galeri: Samsung Galaxy S4 Ön İnceleme
[nggallery id=1227]

İLGİLİ HABERLER