Eğlenceİncelemeler

Teknoblog İncelemesi: Samsung Galaxy S Wi-Fi 3.6 – Galeri & Video

Android ekosistemi içinde hatırı sayılır bir büyüklüğe sahip olan Samsung Galaxy serisi içinde sadece akıllı telefonlar değil taşınabilir medya oynatıcıları da bulunuyor. Geçen yıl inceleme fırsatı bulduğumuz Samsung Galaxy S Wi-Fi 5.0‘ın gösterdiği ilgi sonucunda Samsung daha küçük ekran boyutlarına sahip Galaxy medya oynatıcılarını da çıkarmaya başladı. Galaxy S Wi-Fi 3.6 da bunlardan bir tanesi.

Adını 3.6 inç’lik ekranından alan Galaxy S Wi-Fi 3.6 hücresel şebeke bağlantısı dışındaki tüm işlevleri üzerinde barındırmasıyla eksiksiz bir Android cihazı işlevi görebilir. Mobil genişbant şebekelerine bağlanamıyor oluşu da, bağlantı ihtiyaçlarının yine cihaza adı veren Wi-Fi üzerinden gerçekleşmesine yol açıyor. Bunun yanı sıra Samsung Galaxy S Wi-Fi 3.6’yı Bluetooth destekli bir telefonla eşleyip gelen çağrıları kabul etmek de mümkün. Anlayacağınız Galaxy S Wi-Fi 3.6, akıllı telefona fazla para vermek, ayrıca mevcut cep telefonunu değiştirmek istemeyenler için Android ile tanışmak açısından elverişli bir cihaz gibi görünüyor. Pekiyi, bu cihaz beklentileri ne kadar karşılar? Yazının devamında yer alan Galaxy S Wi-Fi 3.6 incelemesinde bu sorunun cevabını arayacağız.

Video: Samsung Galaxy S Wi-Fi 3.6 İncelemesi

Galeri: Samsung Galaxy S Wi-Fi 3.6
[nggallery id=928]

Donanım

115.9 x 62.4 x 9.65 mm.’lik boyutlara sahip olan Galaxy S Wi-Fi 3.6 bar tipinde bir cihaz. Önden bakıldığında Galaxy R’nin küçülmüşü izlenimi veren bu cihazın kompakt tasarımı ve hafifliği elde rahat bir şekilde taşınmasına ve cepte kolaylıka taşınmasına olanak sağlıyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi cihazda 3.6 inç’lik 320 x 480 piksel çözünürlüklü dokunmatik ekran bulunuyor. 158 ppi’lik piksel yoğunluğuyla çok kaliteli bir ekran izlenimi vermeyen, aynı zamanda görüş açısı yükseldiğinde renk doğruluğunda azalmalara yol açan bu ekran anlayacağınız üzere mükemmel değil. Yine de, cihazdan düzgün bir multimedya deneyiminin elde edilmesine yeterli olacak niteliği taşıyor.

Galaxy S Wi-Fi 3.6’nın ekranının altında biri basmalı, ikisi kapasitif dokunmatik olmak üzere üç adet Android tuşu var. Ortadaki ana ekran işlevini görürken soldaki menü, sağdaki ise geri işlevini üstleniyor. Ekranın üstünde cihazın bir telefon gibi işlev görmesine olanak sağlayan ahize hoparlörü, onun yanında da 0.3 megapiksel VGA kamera bulunuyor. Cihazın sağ kenarında bir Samsung klasiği olacak şekilde güç butonu, onun altında da ses kademe tuşları yer alırken, 3.5 mm’lik kulaklık jakı, mikrofon ve micro USB portu alt tarafa yerleştirilmiş.

Galaxy S Wi-Fi 3.6’nın arka tarafının çoğunu fırçalanmış desene sahip plastik kapak kaplıyor. Bu kapak Galaxy S II’ninki gibi oldukça esnek. Ancak kapak belirli sayıda açma ve kapatma işleminden sonra oynama yapabilir. Kapakla kapatılan bölümün altına ise hoparlör yerleştirilmiş. 2 megapiksel kameranın yer aldığı arka bölümün kapağı kaldırıldığında karşımıza 1500 mAh’lik bataya çıkıyor. 32 GB destekli microSD kart yuvası bataryanın hemen üstünde yer alıyor. Ancak microSD kart takmak veya değiştirmek için bu bataryayı yerinden çıkarmak, doğal olarak cihazı kapatmak gerekiyor.

Samsung Galaxy S Wi-Fi 3.6’nın içine biraz daha yakından baktığımızda 1 GHz’lik tek çekirdekli işlemci, 512 MB RAM ve 8 GB dahili belleğin bulunduğunu görüyoruz. 8 GB ile yetinmeyenler için yukarıda belirttiğimiz microSD kart yuvası sayesinde toplam depolama alanı 40 GB’ye kadar çıkarılabilir. Telefon özelliği bulunmayan ve bu nedenle mobil genişbant desteğinden yoksun olan cihazda 802.11b/g/n Wi-Fi bağlanabilirliğin odak noktası konumunda. Bunun dışında Bluetooth 3.0 desteği sayesinde Samsung Galaxy S Wi-Fi 3.6’yı normal bir cep telefonuyla eşleyip Bluetooth kulaklık gibi kullanmak, gelen çağrıları kabul etmek mümkün. FM radyo desteği de barındıran cihazda GPS, A-GPS desteği de mevcut. İvmeölçerin varolduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Yazılım

Samsung Galaxy S Wi-Fi 3.6’da Android 2.3.6 Gingerbread sürümü çalışıyor. Bunun üzerinde de Samsung’un diğer Galaxy cihazlarında gördüğümüz ve aşina olduğumuz TouchWiz kullanıcı arayüzü yüklü geliyor. Yedi farklı giriş ekranına izin veren TouchWiz kullanıcı arayüzü bu ekranların farklı bileşenler, kısayollar ve klasörlerle doldurulmasına izin veriyor. Giriş ekranındayken ekrana bastırdığınızda çıkacak menüden bileşen, kısayol veya klasör ekleyebileceğiniz gibi uygulama menüsünden giriş ekranına doğrudan uygulama kısayolu sürüklemeniz mümkün. İki uygulama kısayolunu üst üste getirerek klasör oluşturmak mümkün değil, önce klasörü oluşturmalı daha sonra bu klasörün içine kısayolları sürüklemelisiniz.

Hem giriş ekranlarında hem de uygulama menüsünde sabit bir şekilde duran hızlı ulaşım çubuğunda Galaxy S Wi-Fi 3.6’nın amacına uygun şekilde müzik ve video uygulamalarıyla internet tarayıcısına ait kısayollar bulunuyor. Uygulama menüsüne ait kısayol giriş bölümünde, giriş bölümüne ait kısayol da uygulama menüsü içinde gösterilmekte. Uygulama menüsündeyken menü tuşuna basıp karşınıza çıkacak Düzenle seçeneğine dokunduğunuzda, hem uygulama menüsündeki sıralamayı hem de hızlı başlatma çubuğunun içeriğini ve uygulamaların sırasını değiştirebilirsiniz.

Samsung Galaxy S Wi-Fi 3.6’da Google’ın servislerine ait Gmail, Google Haritalar, Google Talk, Latitude, Navigasyon gibi uygulamaları yüklü geliyor. Ayrıca Google Play Store üzerinden binlerce ücretli ve ücretsiz uygulamayı indirmek mümkün. Bunun yanı sıra Samsung’un çeşitli sosyal medya ve multimedya uygulamaları da yüklü geliyor. AllShare, SmartView, Not, Samsung Apps, Social Hub gibi uygulamaları bunların arasında sayabiliriz. AllShare ve SmartView uygulamalarına ileride, multimedya başlığı altında yer verelim. Samsung Apps bildiğiniz gibi Samsung’un üçüncü taraf uygulamalar için açtığı alternatif uygulama mağazası ve Google Play Store’a alternatif olarak yüklü gelmeye devam ediyor. Social Hub da daha önceki Samsung cihaz incelemelerimizden hatırlayacağınız üzere Facebook, Twitter, SMS, e-posta gibi farklı araçları tek bir çatı altından yönetme fırsatı sunuyor.

Samsung Galaxy S Wi-Fi 3.6’da yüklü gelen Dosyalarım adlı dosya yöneticisi cihazın belleğinde veya microSD karttaki dosyaları düzenleme, taşıma, silme gibi işlemleri daha düzgün ve pratik şekilde yapma fırsatı sunuyor. Görev Yöneticisi de sistemin 512 MB’lık RAM’ini idareli bir şekilde yönetme fırsatı veriyor. Bu görev yöneticisi üzerinden o an çalışan uygulamaları tek bir dokunuşla kapatabilir, cihazda yüklü olan uygulamaları görebilirsiniz. Ofis uygulamaları için Quickoffice uygulaması yüklü gelirken, bir fenomen hâlini almış Angry Birds oyunu da Samsung Galaxy S Wi-Fi 3.6’da yüklü geliyor.

Samsung Galaxy S Wi-Fi 3.6’da eşleme işlemini bilgisayara kurulu Kies yazılımı üzerinden tabii ki cihazı bilgisayara USB kablosuyla bağlamak dahilinde yapmak mümkün. Bunun yanı sıra Kies Air yazılımı sayesinde herhangi bir kabloyla uğraşmadan, Wi-Fi üzerinden veri transferi gerçekleştirmek mümkün. Bunun için cihazda yer alan Kies Air uygulamasını açıp  bu servisi etkinleştirmeniz gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra Galaxy S Wi-Fi 3.6 ile aynı ağa bağlı bilgisayarınızın internet tarayıcısını kullanarak Wi-Fi 3.6’nın ekranındaki IP adresini girdiğinizde karşınıza taşınabilir multimedya cihazı üzerindeki tüm fotoğraflar, videolar, müzik dosyaları, yer imleri ve rehber kayıtları çıkacak. Ayrıca yine bu sayfada yer alan dosya gezgini yardımıyla cihazın belleğindeki bir dosyayı bilgisayara indirmeniz veya cihazın belleğine bilgisayardan dosya yüklemeniz mümkün. Kies Air’ın kablonun buluınmadığı ortamlarda işleri kolaylaştırdığı söylenebilir.

Performans, Batarya ve Bluetooth kulaklık özelliği

Samsung Galaxy S Wi-Fi 3.6’da yer alan 1 GHz’lik tek çekirdekli işlemci ve 512 MB RAM onu orta seviye Android akıllı telefonlarla aynı performans sınıfına sokuyor. Quadrant Benchmark uygulamasıyla yaptığımız testte bu cihaz elde ettiği 1849 puan ile HTC Desire HD ve Nexus S gibi 1 GHz işlemci taşıyan tek çekirdekli telefonlara yakın bir performans gösterdi. Genel olarak konuşacak olursak cihazın kullanıcı arayüzünde gezinme işlemi tatmin edici bir hızla gerçekleşiyor, ekranın tepkiselliği de iyi derecede.

Mobil internet tarayıcısının performansı vasatın üstüne çıkamıyor. SunSpider Benchmark testinde internet tarayıcısı 10523.0 ms +/- %5.0’lık sonuç elde etti. Test sonucu da performansın bir sağlaması olma niteliğini taşıyor. Adobe Flash Player desteğine sahip olan internet tarayıcısı bu sayede flash video ve banner’ları gösteriyor. Flash videoları oynatmada ufak tefek problemlerle karşılaştığımızı da belirtmemiz gerek. Ekran çözünürlüğünün düşüklüğü de web sayfalarının masaüstü görünümünde gezinmeyi yetersiz kılıyor. Samsung Galaxy S Wi-Fi 3.6’nın mobil internet tarayıcısı mobil web sitelerini düşünerek tasarlanmış gibi görünüyor. Hem mobil siteleri hem de YouTube’un mobil web sitesini ve burada yer alan videoları düzgün bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

Samsung Galaxy S Wi-Fi 3.6’da 1500 mAh’lik bir batarya bulunuyor. Katalog değerlerine bakıldığında bu bataryanın 40 saate kadar (varsayılan ayarlar, 192 kbps MP3, 15 ses kademesi, normal ses ve ekran kapalı durumda) kadar müzik dinleme, 6 saate kadar (varsayılan ayarlar, WMV 480 x 320, kulaklıklı durumda) kadar video izleme imkanı sunduğu görülüyor. Bu batarya Samsung Galaxy S Wi-Fi 3.6’nın Wi-Fi’nin bağlı, arka planda eş zamanlamanın açık olduğu durumda müzik dinleme, internette gezinme, e-posta kontrolü, Facebook ve Twitter mesajlarını kontrol etme gibi normal bir kullanımda 1-2 gün arasında bir kullanım ömrü sunacağını söyleyebiliriz. Tabii, cihazı Bluetooth kulaklık gibi kullanmanız durumunda pilde çalışma süresi aşağıya inecektir. Özetleyecek olursak, 1500 mAh’lik batarya bu cihazın işlevlerini düzgün bir şekilde görmesi için yeterli kapasiteyi sunuyor.

Samsung Galaxy S Wi-Fi 3.6’nın bir özelliği de daha önce de belirttiğimiz gibi bir Bluetooth kulaklık gibi kullanılabilmesi. İnceleme videosunda da göreceğiniz üzere, Bluetooth desteği bulunan normal bir cep telefonunu Galaxy S Wi-Fi ile normal bir Bluetooth cihaz eşleme prosedüründen geçirerek eşleyebilir, sonrasında cep telefonu üzerinden Galaxy S Wi-Fi 3.6’ya bir ses cihazına bağlanıyormuş gibi bağlanarak bu multimedya cihazının Bluetooth kulaklık özelliğini etkinleştirebilirsiniz. Bundan sonra cep telefonunuza gelen çağrılar otomatik olarak Galaxy S Wi-Fi 3.6’nın ekranında da görülecek, hatta cihaz bir telefon gibi çalmaya başlayıp arayan numarayı ekranında gösterecek. Galaxy S Wi-Fi 3.6 üzerinden çağrıları kabul edip konuşabileceksiniz de.

Multimedya

Multimedya özelliklerinin ön plana çıktığı Samsung Galaxy S Wi-Fi 3.6’nın 8 GB’lık dahili belleği müzik kütüphaneniz için yeterli yeri sağlıyor. Tabii ki, microSD kart yuvasından da yararlanarak cihazda depolayacağınız şarkı miktarını artırabilirsiniz. Videolar için de söylediklerimiz geçerli. Samsung Galaxy S Wi-Fi 3.6 hem ses hem de video kodlayıcı desteği bakımından oldukça zengin. Müzik tarafında MP3, WMA, WAV, AAC ve FLAC desteklenirken, video tarafında da MP4, 3GP, AVI, WMV, ASF, MKV ve FLV gibi sık kullanılan formatlar desteklenmekte.

Samsung Galaxy S Wi-Fi 3.6’daki video oynatıcısı yukarıdaki formatlarda hazırlanmış olan videoları bellekte otomatik olarak buluyor ve video kütüphanesine atıyor. Altyazı desteği de sunan bu oynatıcı görüntüyle altyazıların uyuşmadığı durumlarda düzeltme yapma fırsatı da tanıyor. Ne var ki, altyazı dosyalarını cihaza atmadan önce karakter kodlamasını iyice kontrol etmiş olmanız gerek, yoksa Türkçe karakterleri görüntülemekte sorun yaşayabilirsiniz. Müzik tarafında da varsayılan müzik çalar uygulaması her türlü işi görüyor. Cihazın dahili belleğindeki veya microSD karttaki şarkıları otomatik olarak bulan bu uygulama akıllı arama özelliği sayesinde istediğiniz şarkıyı hızlı bir şekilde bulmanızı ve dinlemeye başlamanızı sağlıyor.

Samsung’un multimedya uygulamaları Galaxy S Wi-Fi 3.6’da yüklü geliyor. AllShare uygulaması Wi-Fi 3.6 ile aynı ağdaki DLNA destekli cihazlardaki ses, video veya fotoğrafları multimedya oynatıcı üzerinden görüntüleme ve dinleme fırsatı verirken, SmartView uygulaması da Samsung Smart TV’lerin akıllı uygulamalarını Galaxy S Wi-Fi 3.6 ile kumanda etmeyi sağlıyor. FM radyo ise telefondaki şarkılardan sıkılanların imdadına yetişiyor. Cihazın arkasına yer alan hoparlörün küçüklüğü sizi şaşırtmasın, yeteri kadar iyi ve kuvvetli ses vermeyi başarıyor.

Kamera

Samsung Galaxy S Wi-Fi 3.6’nın multimedya özellikleri tatmin edici seviyenin üzerinde olsa da, Samsung bu cihazın arkasına 2 megapiksel, flaşsız bir kamera yerleştirmeyi uygun görmüş. Flaş da barındırmayan bu kamera anlayacağınız genellikle aydınlık ortamlarda kullanılmak için cihaza yerleştirilmiş gibi görünüyor. Samsung’un alıştığımız kamera uygulamasıyla kontrol edilen bu kamera panoramik fotoğraf çekmeye de olanak sağlıyor.

samsung-galaxy-s-wi-fi-3-6-kamera00002

Galeri: Galaxy S Wi-Fi 3.6’nın Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=929]

Galaxy S Wi-Fi 3.6’nın 2 megapiksel kamerası dış ortamlarda idare edecek, Facebook ve Twitter gibi ortamlarda paylaşılacak yeterlilikte fotoğraflar çekmeye izin veriyor. Sabit odaklı olduğu için makro çekimlerde başarılı değil, cihazı objeden belli bir uzaklıkta tutmanız gerekiyor. Buna karşılık renk doğruluğu fena sayılmaz. Karanlık ortamlarda ise çok iyi bir çekim imkanı sunduğu söylenemez. Video tarafında ise Galaxy S Wi-Fi 3.6’nın kamerası 640 x 480 çözünürlükte video kaydına izin veriyor. Kalite açısından çok iyi olduğu söylenemez, ayrıca el titremeleri video çekimine olumsuz etkide bulunuyor, yine de böyle bir cihaz için kameranın video performansı çok da fena sayılmaz.

Video: Galaxy S Wi-Fi 3.6 Örnek Video

Sonuç

Samsung’un Galaxy serisi taşınabilir multimedya oynatıcıları normalde kullandığı cep telefonundan vazgeçmek istemeyen, bununla birlikte Android dünyasına adım atmak isteyenler için en makul seçenekler gibi görünüyor. Bu serinin küçük ekranlı üyesi Galaxy S Wi-Fi 3.6 daha çok sahibine istediği her yerde müzik dinletmeye odaklanmış bir cihaz izlenimi verdi. Tabii, video kodlayıcı desteği açısından da bir hayli zengin ve bu alanda da işini yapıyor. Üstelik Galaxy S Wi-Fi 3.6’nın Bluetooth destekli normal bir cep telefonuyla eşleştirilip gelen telefon çağrılarını da normal bir telefon gibi kabul etme ve konuşma imkanı sunması bu cihazı diğer taşınabilir multimedya oynatıcılarından ayırıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER