Teknoloji

Samsung Galaxy telefonlarına özel Here harita uygulaması çıkıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

samsung-here-haritalar-android-290814

Google Haritalar Android platformunun en güçlü taraflarından bir tanesi olarak nitelendirilebilir. Ne var ki, Samsung buna alternatif bir çözümü tercihe yönelmenin iyi olacağını düşünerek Nokia’nın Here harita servisini kullanmayı planlıyor.

Yeni duyurulan Gear S akıllı saat ekim ayında piyasaya giriş yaptığında Android için Here uygulamasının da Samsung Galaxy cihazlarına özel beta versiyonu çıkmış olacak. Gear S, Here tarafından sağlanan sesli yaya navigasyon sistemine sahip olacak ve rotalarını uyumlu cihazlarla eşzamanlayabilecek. Here’ı Samsung’un Android akıllı telefonlarına getiren işbirliği, Here harita işlevlerini Güney Koreli şirketin Tizen ile çalışan akıllı saatlerine getiren lisans anlaşmasının bir uzantısı olma özelliğini taşıyor.

Son zamanlarda Google ve Samsung arasındaki ilişki giderek daha sinirli bir hâl alıyor. Google’ın platformundan yoksun Gear S ve sürekli geciken Tizen akıllı telefonu Samsung’un cihaz satışları için Android’e ve Google ekosisteminin geri kalan kısmına olan bağlılıktan uzaklaşma stratejisinin varlığını gösteriyor.

Android için Here da aynı strateji adına atılmış küçük bir adım sayılabilir, ne var ki bunun etkilerinin ne kadar büyük boyutta olacağı da tartışılır. Here iOS uygulaması geçen yılın sonlarında App Store’dan kaldırılmıştı. Ayrıca Kasım 2012’de Here’ın iOS ve Android’e özel yazılım geliştirme araçları da yayınlanmıştı. Nokia Here’ın web versiyonunu da çıkarmış, böylelikle her mobil cihazın herhangi bir özel uygulama kullanmadan harita servisinden yararlanmasını amaçlamıştı. Ancak Google’ın harita servisleri alanındaki hakimiyetine bağlı olarak bu hamle de istenen sonuca ulaşmadı.

Samsung’un bugün yaptığı duyuruda Here Android uygulamasının çevrim dışı çalışma yetenekleri ve performansı ön plana çıkarıldı. Ne var ki, Google’ın Haritalar servisi de güncellemelerle daha da güçlenmeye devam ediyor. Son güncelleme desteklenen bölgelerde çevrim dışı harita desteği ve sürücüler için şerit kılavuzu özelliğini uygulamaya ekledi.

İLGİLİ HABERLER