Manşetler

Samsung finans raporu Note 7 hüsranının etkisini gösteriyor

samsung galaxy note 7

samsung finans raporuGalaxy Note 7 hüsranının Samsung bilançolarına yaptığı olumsuz etki, 2016’nın üçüncü çeyreğine ait finansal sonuçların açıklanmasıyla resmiyet kazandı. Sonuçlar, Güney Koreli şirketin kısa bir süre önce yeniden düzenlediği öngörülerine yakın bir noktada duruyor. Samsung, 2016’nın üçüncü çeyreğini 5,2 trilyon won (14,5 milyar TL) operasyon kârı ile tamamladı. Bu rakam, bir yıl öncesine kıyasla 2,19 trilyon won (5,9 milyar TL) kayıp yaşandığı anlamına geliyor. Güney Koreli şirketin yılın üçüncü çeyreğindeki toplam geliri ise 47,82 trilyon won (130 milyar TL) oldu.

Kârlılıkta yıllık düzlemde görülen neredeyse üçte birlik düşüş, Samsung için son bir yıllık dönemde bir ilk anlamına geliyor. Güney Koreli şirket, uzun süre boyunca devam eden yatay seyri 2015’in üçüncü çeyreğinden itibarıyla değiştirmeye başlamıştı. Note 7 nedeniyle yaşananlar, Samsung finans raporu için bir tür anomali olarak nitelenebilir. Şirket de telefonla ilgili olarak kamuoyunda sıklıkla konuşulan problemlerin yaşanan düşüşte temel faktör olduğunun altını çiziyor. Galaxy Note 7 hüsranının etkilerinin gelecek çeyreklerde görülüp görülmeyeceği konusunda ise şimdiden bir şey söylemek mümkün değil.

Samsung, Galaxy Note 7’nin satışının ve üretiminin durdurulması kararından önce üçüncü çeyrekte operasyon kârının az da olsa artmasını bekliyordu. Şirketin 7 Ekimde paylaştığı ilk öngörülerde 7,8 trilyon won kâr ve 49 trilyon won gelir beklentisi olduğu belirtilmişti. Ancak birkaç gün sonra bu rakamlar revize edilmiş ve Note 7’nin geri çağırılması nedeniyle kârlılığın düşmesinin beklendiği açıklanmıştı.

Samsung finans raporu Note 7’nin açığını kısmen tüketici elektroniği biriminin kapattığını gösteriyor

Bilançoda Note 7 nedeniyle açılan gediğin kısmen de olsa tüketici elektroniği biriminin performansıyla kapandığı görülüyor. Bileşen kârlarının düştüğü de sonuçlarda dikkat çeken bir diğer nokta oluyor. Samsung Kore wonunun diğer para birimleri karşısındaki güçlü performansının da kârın düşmesine etkide bulunduğunu belirtse de, asıl sorumlununun Note 7 olduğunun altını çiziyor.

İLGİLİ HABERLER