ManşetlerUlaşım

Samsung yeni prototipiyle büyük kamyonları geçmeyi daha emniyetli yapıyor

Rus tasarım evi Art Lebedev 2009 yılında Transparentius olarak adlandırılan, yol güvenliğini artırma amaçlı bir konsept hazırlamıştı. Bu konseptin mantığı oldukça basitti: Büyük, yavaş hareket eden kamyonların önüne bir kamera, arkalarına da büyük ekranlar yerleştirin, böylelikle arkada seyir hâlinde olan araçlara geçişin güvenli olup olmadığını gösterin.

Samsung da yeni kamyon prototipinde aynı mantığı temel alıyor. Elde kalan fazla dış alan reklam panellerini değerlendiren Güney Koreli şirket, dört tane ekranı kamyonun arkasına yerleştirerek bir video duvarı oluşturmuş, bu duvarda önde bulunan kablosuz kameranın yakaladığı görüntüler gerçek zamanlı şekilde gösteriliyor.

Samsung Safety Truck, yani Emniyet Kamyonu olarak adlandırdığı kamyonun yola çıkışı için idari makamlardan onay almak için çalışıyor. Ne var ki, bu fikir ekonomik açıdan büyük ölçekte pek pratik görünmüyor. Kurulacak kamera yeteri kadar ucuz ve basit olacaktır, ancak her kamyon başına dört adet ekran ayırmak herhangi bir taşıma şirketi için büyük bir yatırım olarak değerlendirilebilir, üstelik bu yatırımın hiçbir doğrudan finansal getirisi yokken. Yine de, Samsung’un güneş yansıması gibi teknik zorlukların üstesinden gelmeyi başarıp böyle bir fikri gerçeğe dökmeyi başarması bir hayli etkileyici görünüyor.

Sürüş emniyetini artırmak için daha gerçekçi bir çözüm olarak V2V (Araçtan Araca İletişim) sistemleri gösterilebilir. Gelecek yıl ABD’deki otomobillere gelmesi beklenen bu sistem bir tür akıllı ağ olarak nitelendiriliyor, otomobil konum, hız ve yön gibi bilgilerini ağa iletiyor ve etraftaki araçlara ait aynı bilgileri alıyor. Böylelikle etraftaki güvensiz şekilde seyreden araçlar, meydana gelmiş herhangi bir yol kazasıyla ilgili uyarılar alınabiliyor. Böylelikle V2V sadece Samsung’un Emniyet Kamyonu gibi seyir hâlinde olunan yöne ait görüşü sunmakla kalmıyor, bundan daha fazlasını veriyor. Yine de, arkasında büyük ekranlar taşıyan kamyonların teknolojik açıdan daha etkileyici bir uygulama olduğunu söylememiz gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER