Manşetler

Samsung Dijital Kütüphane ile 27 binden fazla eser dijital ortama taşınıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

samsung dijital kutuphaneT.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Samsung Electronics Türkiye işbirliğiyle hazırlanan Samsung Dijital Kütüphane faaliyete geçti. Dijital Kütüphane ile Ankara’daki Milli Kütüphane’nin arşivinde bulunan kıymetli eserlere ve güncel elektronik yayınlara dijital olarak erişmek mümkün hâle geliyor. Ankara’da bulunan Milli Kütüphane’ye gelenler, Dijital Kütüphane’ye ücretsiz olarak erişebilecekler. Kütüphane dışından erişim içinse Milli Kütüphane’ye cüzi bir ücret karşılığında üye olmak gerekiyor.

Dijital Kütüphane için Milli Kütüphane içinde 500 bin dolarlık bir yatırım yapıldı. Proje ile hatırı sayılır bir kültür mirasının araştırmacıların erişimine açılması ve gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.

Dijital Kütüphane için düzenlenen açılış törenine Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Yun Soo Cho, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Samsung Electronics Türkiye Kamu Sektörü ve Dış İlişkiler Direktörü Dr. Erdem Erkul katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, törende yaptığı konuşmada yaşanılan yüzyıla damgasını vuran teknolojik devrimin bilgi merkezlerine çok farklı boyutlar getirdiğine dikkat çekti. Sanal, dijital ve sayısal kütüphane gibi kavramların ön plana çıktığını belirten Avcı, bu durumun Türkiye’de de kütüphanelerin çağın gereksinimleri doğrultusunda donatılması ihtiyacını doğurdunu dile getirdi. Samsung ile yapılan işbirliği çerçevesinde Milli Kütüphane’ye sayısal bir kütüphane kazandırmaktan ötürü mutlu olduklarını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı, Milli Kütüphane’de içeriklerin dijital ortama taşınması için yoğun bir çaba sarf edildiğine dikkat çekti. Milli Kütüphane’nin diğer kütüphanelere öncülük etmesi gerektiğini hatırlatan bakan, Samsung’un destekleri sayesinde en üst seviyede donatılmış bir salona kavuşulduğunu sözlerine ekledi. Avcı, bakanlık adına Samsung’a teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Samsung Electronics Türkiye Kamu Sektörü ve Dış İlişkiler Direktörü Dr. Erdem Erkul ise şirketinin teknoloji ve inovasyon birikimini toplumsal değer üreten projeler için kullandığını belirtti. Dijitalleşmenin Türkiye’nin 2023 hedefleri için önemine dikkat çeken Erkul, bu hedefe kültür alanında katkıda bulunmak istediklerini dile getirdi. Erkul, proje ile Türk halkının milli değerlerine daha kolay ulaşabileceğini belirtti ve projeye desteklerinin teknoloji ekseninde olduğunu vurguladı. Samsung yöneticisi, projenin Oxford Üniversitesi Kütüphanesi ile hazırlanan projenin bir benzeri olduğunu sözlerine ekledi.

Milli Kütüphane içindeki Samsung Dijital Kütüphane bölümünde 54 tablet, 20 dizüstü bilgisayar ve 2 kiosk bulunuyor. Böylelikle eş zamanlı olarak 76 araştırmacıya hizmet sunulabiliyor.

Samsung Dijital Kütüphane 9 milyondan fazla dijital poz barındırıyor

Milli Kütüphane içindeki Samsung Dijital Kütüphane ortamında araştırmacılar 9 milyonu aşkın poza erişebilecek. Kütüphanenin arşivi ise oldukça zengin.

  • Osmanlıca, Farsça, Arapça 27.000 cilt el yazması eserin tümü,
  • Osmanlı döneminden cumhuriyete harf devrimi öncesine ait gazeteler ve dergiler,
  • 1928’den itibaren yayınlanan süreli yayınlara ait milyonlarca sayfa gazete pozu,
  • Türk Ocağı Koleksiyonu’ndaki yayınlar,
  • Türk Kurtuluş Savaşını resmeden Selahattin Ömer Koleksiyonu,
  • Hayali Küçükali’ye ait deve ve manda derisine işlenmiş Hacivat Karagöz tasvirleri,
  • Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri ünlü ressamlara ait tablolar
  • Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemine ait haritalar
  • Notalar, pul koleksiyonları,
  • Afiş ve lobi afiş koleksiyonu,
  • 5 bini aşkın taş plak.
İLGİLİ HABERLER