İncelemelerManşetler

Samsung CF591 27″ Kavisli LED Monitör İncelemesi

samsung cf591
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Kavisli ekranların öncüsü konumunda olan Samsung, SUHD TV olarak adlandırdığı televizyon modellerinde kavisli ekran teknolojisini birkaç yıldır ön plana çıkarıyor. Hafif kavisli yapıya sahip olan ekranlar kenara doğru hafifçe içe doğru açı yapıyor, böylelikle kenarlarda yer alan görüntülerin de göze mümkün olduğu kadar dik açıya yakın şekilde ulaşmasını sağlıyor, kenarlarda da merkez noktalardakine benzer bir görüntü kalitesinin sunulmasını sağlıyor.

Samsung oturma odasında sunmaya başladığı kavisli ekran deneyimini geçtiğimiz yıldan itibaren masaların üstüne de taşımaya başlamıştı. Samsung monitörlerde de kavisli ekran deneyimini kullanıcılara sunmaya başladı. Özellikle bilgisayarında film izlemeyi veya oyun oynamayı sevenler için bir hayli çekici görünen bu monitör ailesinin C27F591FDN seri numaralı, 27 inç ekranlı versiyonu bir süredir test merkezimizde ve deneyimliyoruz. Şimdi bu ürünle ilgili izlenimlerimizi aktarma zamanı.

samsung cf591samsung cf591samsung cf59127 inç’lik köşeden köşeye uzunluğa sahip kavisli LED panel barındıran bu Samsung monitörü ince ekran çerçevesi ve yuvarlak destek ayağı sayesinde masanızda fazla yer kaplamayacaktır. Yuvarlak destek ayağının geniş yüzeyi bu bölüme bir şeyler yerleştirmenize de izin veriyor. Örneğin bir Samsung Galaxy S7 veya S7 edge telefonunuz var. Eğer bir kablosuz şarj yastığı satın alırsanız, burası telefonunuzu şarj etmek için epey kullanışlı bir alan olacaktır. Monitörün ayaksız ağırlığı 3,5 kg., ayağıyla birlikte ise 4,4 kg. geliyor. Bu da monitörün odadan odaya rahatlıkla taşınabileceği anlamına geliyor.

Panelin etrafını saran çerçeve çok ince, bu da şıklığı artırıyor. Çerçeve ve ayağın dairesel parçası gümüş renkte tasarlanmış. Arka yüzey ise beyaz renge sahip. Böylelikle 27 inç kavisli monitör bulunduğu ortamda oldukça şık duracaktır. Dahili hoparlöre sahip olması, özel kurulum bilgisayarlarda ek bir hoparlör ihtiyacını da ortadan kaldırıyor. 5 Watt ile hoparlörün çıkış gücü çok yüksek değil, özellikle oyun oynarken veya film izlerken çok yeterli gelmeyebilir. Bu gibi işler için harici bir hoparlör veya ses sistemi kullanmanız daha iyi olacaktır.

Monitörün arkasında giriş ve çıkışların olduğu bölümü görüyoruz. Burası nispeten kolay erişilebilir bir noktada bulunuyor. Soldan sağa doğru DisplayPort, HDMI, D-SUB ve Audio girişleri yer alıyor.Bu da bilgisayar, oyun konsolu, ek monitör gibi cihazları bağlamanızı sağlıyor. Kulaklık jakı ve DC güç girişi de bu sırayı tamamlayan diğer unsurlar arasında bulunuyor. Arkadan bakıldığında sol alt köşede bulunan küçük joystik sayesinde de kavisli monitörün kontrol menüsünde gezinti yapılabiliyor. Ayrıca açma-kapatma işi için de bu joystik kullanılıyor. Bu menü tuşunun yeri iyi düşünülmüş, parmaklarla rahatlıkla erişmek, zahmetsizce kullanmak mümkün oluyor.

Ana menü üzerinden görüntü kaynağını seçmek, resim ayarlarını yapmak, ekranın gösterimini ayarlamak, diğer sistem ayarlarını düzenlemek mümkün oluyor. Göz Koruyucu Modu olarak adlandırılan, bu kavisli monitöre ait bir özelliği de buradan açıp kapatabilirsiniz. Göz Koruyucu Modunu açtığınızda ekran parlaklığı azaltılıyor ve mavi tonları süzülüyor. Uzun süre monitöre bakıp yoruldunuz, ancak işi veya oyunu bırakamıyorsunuz; o hâlde Göz Koruyucu Modu, normalde pek mükemmel görüntü kalitesi sunmasa da, size yardımcı olacak, monitör balında kalmanızı sağlayacaktır.

Samsung’un 27 inç kavisli monitöründe Göz Koruyucu Modu dışında başka özellikler de mevcut. Eco Saving Plus olarak adlandırılan mod sayesinde monitörün arka ışık düzeyini azaltarak daha az enerji tüketmesini sağlayabilirsiniz. Samsung MagicBright olarak adlandırılan özellik de sinema, standart, dinamik kontrast gibi farklı resim modlarını ve bunlara uygun resim kalitesini ayarlıyor. Monitörü kullandığımız çoğu zaman dinamik kontrast ayarını tercih ettik, bu şekilde ikinci monitör olarak kullandığımız kavisli monitörün çalışırken rahat edeceğimiz keskinlik ve parlaklığı sunması mümkün oldu. Sinema modu ise farklı renk tonlarını daha fazla ayırt edici kılıyor ve gerçekçi hâle getiriyor. Bilgisayarınızda film veya dizi izleyecek, ya da oyun oynayacak olursanız, sinema modunu seçmeniz yerinde bir tercih olabilir.

samsung cf591samsung cf591Ekran Samsung tarafından 1 800 R ekran olarak adlandırılıyor, yani ekran 1.800 mm. kavis yarıçapı sayesinde daha fazla eğim sunuyor. Böylelikle daha geniş görüş açısı oluşuyor, derinlik algısı artıyor ve etraftaki dikkat bozucu unsurların etkisi azaltılarak ekrandaki görüntüye daha fazla şekilde odaklanmanız mümkün kılınıyor. Özellikle film izlerken veya oyun oynarken bu monitöre kendinizi daha fazla şekilde kaptıracaksınız. Bu arada Samsung’un geliştirdiği Titreşimsizlik teknolojisi de bu 27 inç kavisli LED monitörde mevcut. Söz konusu teknoloji rahatsız edici ekran titreşimlerini en aza indiriyor, kullanıcılara daha uzun süre, daha konforlu bir çalışma ve eğlence imkanı sağlıyor. Gerçekten de Samsung monitörde rahatsız edici titreşimler çok daha düzgün ve düşük frekansta. Bir akıllı telefonun kamerasını açıp 27 inç kavisli monitör ve başka bir bilgisayar ekranına baktığımızda, kavisli monitördeki titreşimin çok daha düşük olduğu ve ekrana düzenli bir dağılım sergilediği görülüyor.

1920 x 1080 piksel çözünürlüklü panel 27 inç büyüklükteki bir ekranda nispeten düşük bir piksel yoğunluğu demek. Ancak ne de olsa gözünüzü monitörün dibine götürüp kullanacak hâliniz yok. Optimum kullanım uzaklığını dikkate alarak konuştuğumuzda, ekranın yazı ve görsellerde tatmin edici bir netlik ve keskinlik sunduğunu söyleyebiliriz.

Samsung’un Active Crystal Color olarak adlandırılan teknolojisi bu kavisli monitörün canlı görüntüler ve renkler sunmasını sağlıyor. 16.7 milyon renk ile sRGB renk yelpazesinin yüzde 119’luk alanı destekleniyor, bu da özellikle oyunlarda ve filmlerde renklerin daha gerçekçi görünmesine, dolayısıyla görüntülerin gerçeğe daha yakın şekilde algılanıp daha sarmalayıcı hâle gelmesini sağlıyor. 3000:1 kontrast oranı da çok koyut ve parlak sahnelerde bile net görüş sağlıyor. Gerçekten de monitörün siyah renk derinliği epey fazla, bu da renk doğruluğu ve canlılığına olumlu katkıda bulunuyor.

samsung cf591samsung cf591samsung cf591Samsung CF591’de oyun severleri yakından ilgilendiren bir özellik var, o da AMD’nin FreeSync teknolojisi. AMD FreeSync, görüntü kare hızıyla ekran yenilenme hızını dinamik şekilde senkronize ediyor, böylelikle takılmaları en aza indirip oyunları sorunsuz şekilde oynamayı sağlıyor. 4 milisaniye tepki süresi de ekrandaki hızlı geçişlerin bile minimum düzeyde bulanıklık, titreşim ve gölgelenmeyle işlenmesini sağlıyor, bu da özellikle aksiyonun yoğun olduğu oyun ve sahnelerde görüntü kalitesinin bozulmasının önüne geçiyor. Bu arada Oyun Modu olarak adlandırılan özel bir mod da ekran renklerini ve kontrastı en iyi oyun deneyimini sunmak için optimize ediyor.

CF591’in 27 inç kavisli panelinin 200 cd/m2 minimum ve 250 cd/m2’lik maksimum parlaklık değeri bulunuyor. Parlaklık değerinin düşüklüğü bu monitörün en zayıf halkası gibi görünüyor. Sinema modunu seçip parlaklığı maksimuma getirseniz bile, elde edeceğiniz parlaklık sizi tatmin edecek seviyenin altında kalabilir. Eğer bu monitörü bilgisayarınız için ana veya ikincil monitör olarak kullanacaksanız, tavsiyemiz dinamik kontrast moduyla kullanmanız olacaktır. Bu şekilde parlaklık ve keskinlik arasında iyi bir denge kuruluyor ve düzgün bir görsel deneyim yakalanabiliyor.

Samsung CF591 27 inç kavisli LED monitör ile gerçekten de alıştığımızın dışında bir görüntü deneyimi sunuyor. Bilgisayar monitörleri genellikle düz şekilde tasarlanır ve sıkıcıdırlar. Samsung bu sıkıcılığı kavisli yapıyla gideriyor. Böylelikle normalde kenarlara doğru gidildikçe görüntü kalitesi, netlik, kontrast ve renk doğruluğu azalmaya başlarken, Samsung’un monitöründe bu durum gözle görülür biçimde gerçekleşmiyor. Şık tasarımıyla her yere rahat şekilde uyum sağlayacak olan monitörün, masalarda esneklik sağlayacağını ve alanı daha verimli şekilde kullanmayı sağlayacağını da söyleyebiliriz. Görüntü kalitesi konusunda da parlaklık dışında rahatsız edici bir durum yok. Full HD çözünürlük bu monitörler için yeterli, renk doğruluğu, canlılık tatmin edici seviyede. Düşük titreşim sayesinde gözlerde yorgunluk yaratmaması da önemli artılar arasında yer alıyor.

Kavisli ekranın farkını kendi gözlerinizle görün

Samsung CF591’in fiyatı normal bir monitöre göre daha yüksek. Aradaki fiyat farkını doğuran en önemli etken kavisli yapısı. Görüntü kalitesi ve sunulan özellikler açısından CF591 ortalamanın üstünde bir grafik sergiliyor. Ancak son kararı vermeden önce diğer monitörlerle görüntü kalitesini karşılaştırıp, kavisli ekranın yarattığı farkı kendi gözlerinizle görerek karar vermeniz yerinde bir hareket olabilir.

İLGİLİ HABERLER