Teknoloji

Samsung’un veliahtı rüşvet, zimmete geçirme, yalancı şahitlik ve kâr saklama ile suçlanıyor

Samsung veliahtı şimdilik tutuklanmaktan kurtuldu
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

samsung baskan yardimcisiSamsung başkan yardımcısı Lee Jae-yong, kısa bir süre önce rüşvet suçlamasıyla tutuklanmıştı. Aynı zamanda şirketin veliahtı olan Lee için savcının hangi suçlamalarda bulunacağı ortaya çıktı. The Wall Street Journal ve Bloomberg’de yer alan haberlere göre, özel yetkili savcı Lee ve dört Samsung yöneticisinin rüşvet ve yalancı şahitliğin de aralarında bulunduğu suçlamalarla yargılanmasını istiyor.

Lee’ye yönelik suçlamalar arasında rüşvet ve yalancı şahitlik dışında zimmete para geçirme, yurt dışındaki varlıkları ve usulsüz yollarla elde edilen kârı saklama bulunuyor. Lee, 2015’te büyük bir kurumsal birleşmenin onaylanması için 43 milyar won (136 milyon TL) rüşvet verdiği iddiasıyla tutuklanmıştı. Söz konusu paranın Samsung tarafından eski Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin yakın bir arkadaşının yönetimindeki şirketlere aktarıldığı iddia edilmişti. Park, geçtiğimiz aralık ayında rüşvet skandalının patlamasının ardından görevden alınmıştı.

Lee, gelecekte Samsung’un başına geçme ihtimali bulunan adaylar arasında en güçlüsü olarak gösteriliyor. Şirketin mevcut başkanı Lee Kun-hee’nin 2014’te geçirdiği kalp krizinin ardından genç Lee’nin şirket yönetimindeki varlığı biraz daha belirgin hâle gelmişti.

Lee’nin başını ağrıtan birleşme ise 2015’te Samsung C&T Corp. ve Cheil Industries arasında gerçekleşmişti. Bu birleşme sayesinde Lee Jae-yong’un şirket içindeki gücü de artmıştı.

Samsung başkan yardımcısı 18 ay boyunca mahkemenin sona ermesini bekleyebilir

Bloomberg’in haberine göre, işler savcının planladığı şekilde giderse mahkeme süreci 18 ay boyunca devam edebilir. Bunun Samsung yönetimine nasıl bir etki yapacağı merak ediliyor.

İLGİLİ HABERLER