Teknoloji

Samsung Bada ve Tizen mobil işletim sistemlerinin birleştirilmesini doğruladı

Samsung, kendi çatısı altında geliştirdiği Bada mobil işletim sistemini, gelişimine katkıda bulunduğu HTML5 tabanlı Tizen OS ile birleştirme planlarını doğruladı. Bu durumda gelecek nesil Tizen cihazlarını Wave serisi altında görmemiz gibi bir ihtimal ortaya çıkıyor. Aslında bu iki işletim sisteminin birleştirileceğine dair dedikodular bu yılın başından itibaren dillendirilmee başlanmıştı. Ancak bu zamana kadar Samsung cephesinden net bir işaret görmek mümkün olmamıştı.

samsung-wave-3-inceleme-00018

Samsung Mobile Communications şefi JK Shin bu birleşmeyi doğruladı, böylelikle Samsung’un Android ve Windows Phone 8’in yanında sadece Tizen’in üçüncü mobil işletim sistemi alternatifi olarak varolacak. Samsung’un yaklaşık üç yıl önce kendi çatısı altında geliştirmeye başladığı ve bugüne kadar birkaç Wave serisi cihazla tüketicilerin karşısına çıkan Bada da tarihe karışmış olacak. Samsung Tizen uğruna Bada’yı harcamayı göze almışsa Intel ile birlikte geliştirilen bu işletim sistemini iyice özümsemiş, kendinden biri olarak kabullenmiş demektir.

Bada kaynak kodu kapalı olan, Samsung’un hakimiyeti altında bir işletim sistemiydi. Buna karşılık Tizen ise açık kaynak kodlu ve HTML5 tabanlı bir platform. Bu iki işletim sisteminin birleşmesi yazılım geliştiricileri için uygulama uyumluluğu bakımından çeşitli sorunlar çıkarabilir. Ancak bu tarz bir birleşme göz önüne alındıysa, sonuçlar ve çözümleri de ona göre belirlenmiş olmalı.

Yukarıda belirttiğimiz gibi Bada ile Tizen’in birleşmesi durumunda Wave serisinin akıbeti de tartışılır hâle gelecek. Belki Samsung Tizen yüklü cihazlarını Wave serisi altından sunmaya ve bu şekilde Bada’nın mirasını da bir şekilde yaşatmaya devam eder. Bununla birlikte şirket yepyeni bir başlangıç yapabilir ve Tizen cihazlarını farklı bir isimle piyasaya sürebilir.

İlgili >> SamMobile

İLGİLİ HABERLER