Teknoloji

Samsung’un kârındaki düşüş devam ediyor

samsung tsmc

samsung-logo-240114

Samsung, 2014’ün dördüncü çeyreğini 48.6 milyar dolar gelir ve 4.87 milyar dolar operasyonel kârla tamamladığını duyurdu. Söz konusu rakamlar neredeyse tüm şirketler için çok büyük olsa da, Samsung’un beklentilerini karşılamaya yetmiyor. Şirketin gelirinin ve operasyonel kârının 2013’ün son çeyreğine göre yüzde 11 ve 36 oranında azalması, yolunda gitmeyen bazı şeylerin olduğunu somut biçimde gösteriyor.

Galaxy Note 4’ün artan satışları Samsung tarafından olumlu bir gelişme olarak ön plana çıkarsa da, mobil birimin operasyonel kârı bir önceki yılın yüzde 64 gerisine düşmüş durumda. Mobil cihazlar nedeniyle açılan gediği kapatma göreviyse RAM ve işlemcilere kalmışa benziyor. Mevcut göstergeler Samsung’un 2015’te işlemcilere bugüne kadar olduğundan daha fazla bel bağlayacağını ortaya koyuyor.

Samsung 2015’te mobil birimini Çin ve Hindistan gibi gelişen pazarlarda ve LTE’nin giriş yaptığı ülkelerde büyütmeyi amaçlıyor. Bu yıl piyasaya süreceği ürünlerde yeni materyaller, yenilikçi tasarımlar ve farklılık getiren özellikler kullanacağını vurgulayan Samsung, kendine özgü tasarımlar barındıran, çeşitliliği yüksek bir giyilebilir ürün kategorisinin de sözünü verdi. Söz konusu ürünlerden bazılarının 2015 Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtılması ihtimaller arasında yer alıyor.

Xiaomi’nin Çin pazarında Samsung’u geride bırakması ve Apple’ın son çeyrek sonuçlarıyla üst segmentteki liderliğini kanıtlaması, Samsung için işlerin biraz daha zorlaştığı anlamına geliyor. Gelişen pazarlarda Xiaomi gibi rakiplerin gelişmiş donanım ve düşük fiyat kombinasyonu sunan ürünleriyle rekabette zorlanan Samsung’un üst sınıf telefonlarına olan ilginin de düştüğü görülüyor. Mevcut tablo ışığında 2015’in Samsung’un mobil birimi için hayati bir yıl olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER