Teknoloji

Galaxy S5’in çıkışına rağmen Samsung’un satışları ve kârı düştü

samsung oled

samsung-logo-150313

Samsung Electronics 2014’ün ikinci çeyreğine ait finans raporunu açıkladı. Güney Koreli elektronik devinin net kârı üç yıl sonra ilk kez düşüş gösterdi. Aynı şekilde akıllı telefon satışlarındaki yavaşlama da dikkat çekti.

Şirket 6.25 trilyon won (12.99 milyar TL) net kâr açıkladı. Bu sonuçla net kâr geçen yıl kaydedilen 7.77 trilyon won (16.15 milyar TL) rakamına göre düşüş göstermiş oldu. Benzer şekilde operasyon kârı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 düşüş gösterdi ve 52.35 trilyon won (108.83 milyar TL) olarak açıklanan gelir üzerinden 7.19 trilyon won (16.95 milyar TL) olarak kaydedildi. Samsung 2013’ün ikinci çeyreğinde 9.53 trilyon won (19.81 milyar TL) operasyon kârı elde etmişti.

Samsung’uun mobil birimi her zaman olduğu gibi en fazla para getiren birim oldu. 28.45 trilyon won (59.14 milyar TL) gelir üzerinden 4.42 trilyon won (9.19 milyar TL) operasyon kârı elde etti. Samsung, akıllı telefonlara gelen talebin önceki çeyrektekiyle aynı olduğunu, buna rağmen akıllı telefon ve tablet satışlarının düştüğünü kaydetti. Şirket satışların bir sebebi olarak ikinci çeyrekte geleneksel olarak düşük seyreden pazar talebini gösterdi. Halbuki Samsung Galaxy S5’in çıkışının pazar momentumunun yeniden yakalanmasına yardımcı olacaı söyleniyordu. Samsung geçtiğimiz mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, nisan ayında çıkan telefonun selefinin satışlarını yüzde 10 oranında geride bıraktığını kaydetmişti.

Ayrıca Samsung ana vatanının para biriminin değer kazanmasını da operasyon kârındaki düşüşlere bir neden olarak gösterdi. 500 milyar won (1.04 milyar TL) tutarında bir rakamı uluslararası döviz pazarında kaybedilen gelirlere yazdı. Ayrıca Avrupa pazarlarında mevcut olan envanterin ürün satışlarını zorlaştırdığını dile getirdi. Buna bağlı olarak pazarlama harcamalarını artırmak zorunda kaldığını da ekledi.

Samsung 2014’ün ikinci yarısının zorlu geçeceğini söylüyor. Mevsime bağlı satın almaların artmasıyla birlikte gelecek çeyrekte daha yüksek kârlar görülebilir, ayrıca yeni mobil cihazların çıkışı da ürün satışlarını artırabilir. Bunula birlikte şirket küresel akıllı telefon ve tablet pazarında artan rekabetçiliğin büyüme tahmini yapmayı zorlaştıdığını söylüyor. Güney Koreli şirket akıllı telefon sevkiyatlarında küresel lider olmayı sürdürse de, Huawei gibi 2013 ile 2014 arasında telefon sevkiyatlarını 10.4 milyondan 20.3 milyona çıkaran, Çinli üreticiler pazar payından sürekli tırtıklıyor.

Samsung, bu yılın sonlarına doğru çıkaracağı yeni mobil cihaz modellerinin akıllı telefon ve tablet satışlarını artırmasını bekliyor. Ancak bu son rakamların ortaya çıkmasını sağlayan çeyrek yıllık dönemde de Samsung’un Galaxy S5 ve Galaxy Note 8 gibi iki flaş ürünü piyasaya sürdüğünü unutmamak gerekiyor. Samsung geçen yılın aynı döneminde, Galaxy S5’in selefi Galaxy S4 piyasaya çıktığında rekor kâr açıklamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER