Teknoloji

Apple Safari 10’da Flash’ı varsayılan olarak devredışı bırakacak

safari 10 flash2000’lerin başında çok popüler bir standart olan Flash, son birkaç yıldır eski günlerini mumla arıyor. Pek çok şirket, ürünlerinde Flash desteğini arka plana atıyor. Bu listeye masaüstü işletim sisteminin yeni sürümünde sunacağı tarayıcıyla Apple da ekleniyor. Apple bünyesinde görev yapan mühendis Ricky Mondello, Adobe Flash’ın Safari 10’da varsayılan olarak devredışı bırakılmış biçimde sunulacağını açıkladı. Söz konusu Safari sürümü, önümüzdeki sonbaharda macOS Sierra işletim sistemiyle birlikte yayınlanacak.

Safari 10 Flash ve HTML5 standartlarının her ikisini de destekleyen bir web sitesini açtığında tercihini HTML5’ten yana kullanacak. Eğer bir sayfa Flash’a ihtiyaç duyarsa ekranda bir soru penceresi belirecek ve kullanıcılara Flash’ı aktive edip etmeyi istemedikleri sorulacak. Safari kullanıcıları, Flash’ı bir kereliğine aktive edebildikleri gibi söz konusu internet sitesi için hep açık da tutabilecekler.

Apple’ın önemli rakipleri Microsoft ve Google da bir süredir Flash ile aralarına mesafe koyuyor. Microsoft’un en yeni internet tarayıcısı Edge, Flash’ı sadece sayfadaki merkezi unsurlardan biri olması durumunda gösteriyor. Google ise Chrome’da Flash tabanlı reklamları geçtiğimiz yılın sonundan bu yana engelliyor.

Mobil kanadında ise Apple tüm iOS uygulamalarının 1 Ocak 2017 itibarıyla internete HTTPS aracılığıyla bağlanmalarını zorunlu kılmaya hazırlanıyor. Bu da yazılımcıların Apple’ın iOS 9 ile birlikte hayata geçirdiği Uygulama Ulaşım Güvenliği özelliğine geçiş yapmaları gerektiği anlamına geliyor. Söz konusu standart uygulamaları güvenli bağlantı kullanmaya zorlayarak kullanıcı verilerini koruma altına alıyor.

İLGİLİ HABERLER