Teknoloji

RIM’in gelecekteki BlackBerry akıllı telefon ve tabletlerinde çalışacak BBX duyuruldu

RIM’in dün kapılarını açan BlackBerry DevCon 2011 konferansının en büyük duyurusu QNX’in en son versiyonu BBX oldu. Gelecek nesil BlackBerry akıllı telefonları, BlackBerry PlayBook tablet ve gömülü sistemlerde çalışması beklenen BBX ile birlikte RIM’in tüm platformları tek bir noktada buluşturulacak.

Tahmin edileceği üzere güvenlik BBX’in en önemli unsurlarından birini oluşturuyor. EAL4+ Güvenlik Sertifikası, IEE POSIX sertifikası, IEC 61508 Emniyeti (SIL3) gibi güvenlik protokollerini barındıracak bu işletim sisteminin kullanıcı arayüzüyse RIM tarafından satın alınan The Astonishing Tribe adlı şirketin ekibi tarafından gerçekleştiriliyor.

BBX iki ve üç boyutlu oyun desteği barındırıyor. RIM, Raging Thunder, Asphalt 6 ve Lara Croft: Guardian of Light gibi oyunlarla işletim sisteminin oyun hünerlerini sergiledi. Yazılımcılar uygulamalarını normal bir şekilde C++ üzerinde geliştirdikten sonra bunu RIM’in geliştirici araçlarını kullanarak BBX’te çalışır hâle getirebilecek. Mevcut BlackBerry cihazları için geliştirilmiş olan WebWorks ve HTML5 uygulamaları da BBX’te çalıştırılabilecek. Ayrıca şu anda PlayBook için mevcut olan Doğal SDK, Adobe AIR / Flash, WebWorks / HTML5 gibi tüm araçlarla geliştirilen uygulamalar da BBX ortamında çalışacak. Bu arada, Android uygulamaları için Runtime desteği de sunuluyor. Bu da geleceğin RIM akıllı telefon ve tabletlerinde Android uygulamalarının çalışacağını gösteriyor.

Son olarak, RIM’in Süper Uygulamalar olarak adlandırdığı bir araç da yazılımcılara uygulamalar arasında daha derin entegrasyon, itme servisleri, sosyal ağ entegrasyonu gibi gelişmiş yetenekleri kullanma fırsatı sunacak.

İlgili – BlackBerry

İLGİLİ HABERLER