Manşetler

RIM’in eşbaşkanı Jim Balsillie’den Steve Jobs’un tablet nutkuna cevap (güncellendi)

RIM’in eşbaşkanı Jim Balsillie Steve Jobs’un Apple’ın telekonferansında atmış olduğu tablet nutkuna yorum yapanlar arasına katıldı. Apple’ın CEO’su 7 inç’lik tabletleri kullanışsız olarak yorumlamıştı. Balsillie, RIM’in sitesinde yayınlanan duyurusunda 7 inç’lik tabletlerin pazarın büyük bir kısmını oluşturacağını ve Apple’ın bozulma alanı dışında kalan herkesin bu yargıyı kabul etmekte olduğunu söylüyor. Öte yandan bir çok müşterinin Apple’ın kendilerine ne düşüneceklerini dikte etmesinden de usandıklarını sözlerine ekliyor.

Balsillie Apple’a akıllı telefon satışlarının karşılaştırılması konusunda da yükleniyor. Apple’ın Eylül ayı sonunda biten kendi çeyrek rakamlarıyla RIM’in Ağustos ayı sonunda biten çeyrek satış rakamlarını karşılaştırdığı, Apple’ın Eylül ayı satışlarının iyi gitmesini de hesaba katarak kendisini RIM’den daha fazla akıllı telefon satıyormuş gibi gösterdiği RIM tarafından iddia edilen başka bir noktayı teşkil ediyor. RIM’in eşbaşkanı Apple’ın daha önceki çeyrek satış rakamlarını sorgularken, üçüncü çeyrekteki karşılanmamış müşteri talebinin ya da kanal siparişlerinin son tabloyu yapay şekilde şişirdiğine dikkat çekiyor.

İlgili – Engadget

Güncelleme: Jim Balsillie’nin açıklamasının Türkçe metnini aşağıda bulabilirsiniz.

“Apple’ın “distorsiyon alanı” dışında yaşıyanlar olarak biliyoruz ki 7 inç tabletler pazarın büyük bir bölümünü oluşturacak ve biliyoruz ki gerçek bir web deneyimi yaşamak isteyen tüketiciler Adobe Flash desteğine büyük önem veriyor. Bildiğimiz bir başka gerçek de, Apple’ın ekosistemi kontrol etme ve kapalı platformu koruma girişimleri Apple için iyi olabilirken, geliştiriciler daha fazla seçenek talep ediyor ve tüketiciler çoğunlukla Flash kullanan web sitelerine ulaşmak istiyor. Çok sayıda müşterinin de ne düşünmeleri gerektiğinin Apple tarafından söylenmesinden sıkılmaya başladığını  düşünüyoruz. Bu arada, RIM üst üste 5 çeyreklik dönemde rekor sevkıyat rakamlarına ulaştı ve içinde bulunduğu çeyrek için de 13,8-14,4 milyon BlackBerry akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirme tahmininde bulundu. Apple’ın Eylül sonunda tamamlanan çeyreğini RIM’in Ağustos sonunda tamamlanan çeyreği ile karşılaştırma tercihi hikayenin tamamını yansıtmamaktadır çünkü endüstri taleplerinin Eylül ayında yaz dönemine göre ciddi bir şekilde güçlendiği durumunu dikkate almamaktadır. Ayrıca bu durum Apple’ın bir önceki çeyrek döneminde neden yalnızca 8,4 milyon cihaz sevkıyatı gerçekleştirdiğini ya da Apple’ın 4. Çeyrek sonuçlarının 3. Çeyrekte karşılanamamış müşteri taleplerinden ve kanal siparişlerinden oluşup oluşmadığını açıklamamaktadır. Her zaman olduğu gibi, konu ister antenler, ister Flash desteği veya sevkıyatlar olsun, hikayenin daha fazlası var ve er ya da geç, bu “distorsiyon alanının” içerisinde olan insanlar bile hikayenin yalnızca bir bölümünün kendilerine aktarılmasını içerleyecek.”

İLGİLİ HABERLER