Teknoloji

RIM’den Hint otoritelere kısmi izleme amaçlı BlackBerry Messenger erişimi

BlackBerry’nin üreticisi Research In Motions servislerinin kesintiye uğramaması amacıyla, özellikle Hindistan ile, “teknik çözümler” üzerinde çalışmaya başlamıştı. Bu teknik çözümlerin neler olduğuna dair birtakım bilgiler ortaya çıkmış. Hindistan’ın resmi bir devlet görevlisi RIM’in ülkesinin güvenlik endişelerini dindirmek için bulduğu ortayolu açıkladı: Devlet yetkililerine şimdilik BlackBerry Messenger servisine dar bir kapsamda erişim izni vermek.

Bu çözüm geçici gibi duruyor, daha geniş kapsamlı bir planının bu yılın sonuna doğru yürürlüğe girmesi bekleniyor. Guardian’ın haberine göre BBM ve Kurumsal e-postalar buradaki ana odak noktasını oluşturuyor. Adı açıklanmayan bir kaynağa göre RIM Hint otoritelere BlackBerry cihazları arasında yapılan veri transferini izleme imkânı sunmaya hazır. Hindistan Telekomünikasyon Birimi ise günlerdir bu çözüm üzerine mesai harcıyor, ülkedeki üç mobil operatöre BBM ve BlackBerry Kurumsal e-posta servislerini izlemek için gerekli olan yeterlilikleri sağlamaları amacıyla 31 Ağustos’a kadar süre verildi.

Hint otoritelerine 1 Eylül 2010 tarihinden itibaren BlackBerry Messenger servisine kısmen erişim izni verilecek. Bununla birlikte yıl sonundan itibaren tam erişim imkanı tanınacak. Her iki tarafın bir çeşit anlaşmaya vardığı tabiri hem Hint devletinin hem de RIM’in orta noktada buluştuğu anlamına geliyor.

İş sadece Hindistan ile bitmiyor, sırada Birleşik Arap Emirlikler var. Ayrıca bizim Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu da BlackBerry servislerinin güvenliği üzerine araştırma yapıyor. Yarın bir gün RIM’i biz de rahatsız edersek, buna şaşırmayın. Konuyla ilgili gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

İlgili – Guardian

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER