Teknoloji

RIM ve Samsung his simgeleri patentinin ihlalinden ötürü dava edildi

Teknoloji dünyasında patentlerin izinsiz kullanımından ötürü çok sayıda anlaşmazlık yaşandığı konu ile ilgili herkesin malumudur. Fakat RIM ile Samsung’un aleyhine açılan son patent davası diğer örneklerden farklı bir yerde duruyor. Varia Holding isimli bir şirket; smiley olarak da bildiğimiz, mesajlarda ya da yazılı metinlerde duyguları ifade etmek adına kullanılan his simgelerini izinsiz kullandıkları gerekçesiyle RIM ve Samsung aleyhine dava açtı.

İhlal edildiği iddia edilen patent ”His simgesi giriş metodu ve aracı” adını taşıyor. Davacı taraf olan Varia, bu his simgeleri üzerinde sahiplik hakkı iddia etmediğini, ancak kullanıcılara bu his simgelerini manuel olarak yazmak yerine otomatik olarak listeden kullanarak seçme konseptine sahip olduklarını öne sürüyor. RIM ve Samsung cihazlarında söz konusu özellik mevcut durumda.

Varia, dava dosyasında söz konusu patentlerin kullanıldığı cihazların bir listesine de yer verdi. Samsung’a ait bir çok cihaz listede yer alırken, BlackBerry modellerinin önemli bir kısmı da kendine yer buldu. Samsung’un Nexus S, Galaxy Nexus, Transform; BlackBerry’nin ise Bold, Curve, Pearl, Storm gibi modelleri listedeki cihazlardan bir kısmı. Söz konusu patentin ilk sahibi ise daha sonradan AOL tarafından satın alınan Wildseed isimli bir şirket. His simgelerinin kullanımına ilişkin bir patentin varlığından bu davaya kadar pek fazla kişinin haberdar olduğunu sanmıyoruz ancak bu davanın takipçi sayısının oldukça fazla olacağından eminiz.

İlgili – Ars Technica

İLGİLİ HABERLER