Manşetler

RIM BlackBerry 10’un başarılı bir başlangıç için yeterli uygulama sayısına sahip olduğuna inanıyor

RIM’in ilk BlackBerry 10 telefonlarını duyurmasına üç hafta gibi bir zaman kaldı. Kanadalı şirketin büyük umutlar bağladığı mobil işletim sisteminin çıkışının başlangıçta 2012’de gerçekleşmesi bekleniyordu. Ancak “kervan yolda düzülür” mantığıyla hareket etmek istemeyen RIM tüm şartlar olgunlaşıncaya kadar bekledi. Bu bekleyişin temel nedenlerinden bir tanesinin BlackBerry 10 yazılımının düzgün bir kullanıcı deneyimi sunması için gerekli donanımsal şartların sağlanması, diğerinin ise sağlam bir uygulama ekosisteminin inşa edilmesi olduğunu düşünüyoruz. RIM’in özellikle ikincisi için bir hayli uğraştığını görüyoruz. Yaklaşık bir buçuk yılı aşkın süre boyunca RIM dünyanın dört bir yanında çeşitli yazılımcı etkinlikleri düzenliyor, bunların Avrupa’da düzenleneni olan BlackBerry DevCon Europe 2012’ye biz de katılmıştık. Hatta yıl bitmeden hemen önce İstanbul’da da yerli yazılımcıları bir araya getiren bir BlackBerry Jam etkinliği düzenledi.

Tüm bunların amacı yazılımcıların BlackBerry 10 platformuna ilgi göstermesini sağlamak. İlginin sonucunda BlackBerry 10 platformu için uygulama geliştirmeye başlayacak ve sonunda BlackBerry World uygulama mağazası BlackBerry 10 telefonu satın alanları tatmin edecek bir büyüklüğe ulaşacak. Gelen son haberler BlackBerry 10’un lansmanı gerçekleştiğinde 100 binin üzerinde BlackBerry 10 uygulamasının mağazada hazır olacağı şekilde. Hatta bunların arasında Twitter, Facebook, Foursquare, LinkedIn gibi popüler uygulamalar da yer alacak.

Pekiyi, bu rakam RIM için yeterli mi? RIM’in Küresel İş Ortaklıkları ve İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Martyn Mallick’e göre evet. The Verge sitesine konuşan Mallick RIM’in BlackBerry 10 uygulamaları geliştirmeleri için farklı bölgelerde, farklı kategoriler için uygulama geliştiren yazılımcılara ulaştığını, bu hedefe giden yolda bir engel gördüklerinde onu ortadan kaldırmaya gayret gösterdiklerini kaydetti. RIM’in Geliştirici İlişkilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Alec Saunders da şu anda kimsenin yazılımcılara RIM’in davrandığı kadar iyi davranmadığı şeklinde iddialı bir söylemde bulundu.

Saunders, RIM’in hem toplam uygulama sayısı hem de insanların mutlaka indirmek isteyecekleri önemli uygulamaların bulunması konusunda hedeflerine ulaştığının altını çizdi. Aralık ayında duyurdukları lansman tarihiyle birlikte işin renginin daha da değiştiğini ve yazılımcıların uygulamalarını lansmana yetiştirmek için işlerini hızlandırdıklarını kaydetti.

Tabii, bu noktada insanın aklına BlackBerry World’ün popüler olarak nitelendirilen ve çoğu kullanıcı tarafında bilinen tüm uygulamaları barındırıp barındırmayacağı sorusu geliyor. Mallick “Nihayetinde her uygulamaya sahip olmayacaksınız.” diye görüş belirtirken Saunders da kullanıcının istediği herhangi bir uygulama bulunmasa bile onun işini yapabilen güvenilir alternatiflerin mağazada bulunacağı garantisini verdi. Bu, bazı büyük isimlerin mağazada yer almayacağı şeklinde yorumlanabilir.

RIM yazılımcıları kendi platformuna çekebilmek için gereken gayreti fazlasıyla gösterdi ve BlackBerry 10 daha başlangıçta 100 bin gibi, zamanında iOS, Android ve Windows Phone’un başladıklarından çok daha ötede bir noktadan yola çıkıyor. iOS ve Android’in çok önde olduğunu düşündüğümüzde bu tablo belki çok anlamlı gelmeyebilir, ancak Thorsten Heins’ın hedef gösterdiği Windows Phone platformunu geçme konusunda RIM’e büyük bir avantaj kazandıracağı, onunla aynı noktadan başlamasını sağlayacağı kesin. Nitekim son haberler Windows Phone Mağaza’da 120 binin üstünde uygulama olduğunu gösteriyor. Bu da Windows Phone ve BlackBerry 10 uygulama mağazaları arasında büyüklük açısından çok da fark olmadığını gösteriyor.

İlgili >> The Verge

İLGİLİ HABERLER