Teknoloji

iOS’in en popüler reklam engelleme uygulaması iTunes App Store’dan çekildi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

peace-190915

Yazılımcı Marco Arment, popüler reklam engelleme uygulaması Peace’i iTunes App Store’dan çekeceğini açıkladı. Arment, kararında yaşadığı ”vicdan krizi”nin önemli rol oynadığını belirtti. Peace, iTunes App Store’un ücretli uygulamalar listesinde zirveye yükselmiş, ancak mobil reklamların engellenmesine yönelik hücum, yazar ve yayıncıların tepkisini çekmişti.

Peace ile bu kadar başarılı olmayı beklemediğini söyleyen Arment, başarının kendisini iyi hissettirmediğini ifade etti. Peace’i iki gün içinde iTunes App Store’dan kaldırmanın pek sevilesi bir hareket olmadığının farkında olduğunu söyleyen Arment, kendisine gelecek tepkilerin birkaç gün sonra azalacağını ve şu anki hislerinden kurtulmak için gelecek tepkileri göğüslemeye razı olduğunu belirtti.

Arment, uygulamayı güncellemeyecek olsa da, halihazırda uygulamayı indirenler Peace’i kullanmaya devam edebilecek. Arment, güncellenmeyecek olmasından dolayı uygulamayı iade etmeyen kullanıcılara para iadesi gerçekleştirecek.

Peace, iOS 9’un Safari’deki içerik engelleme seçeneklerinden faydalanan uygulamalar arasında yer alıyor. Yeni işletim sistemiyle uygulamaların belirli alan adlarını telefon üzerinde kara listeye alması mümkün hâle geliyor. Reklam engelleme uygulamaları sayesinde kullanıcılar daha hızlı yükleme sürelerine ulaşsalar da, reklamların yayıncılar için en önemli gelir kaynağı olması akıllara bazı etik sorularının düşmesine neden oluyor.

İLGİLİ HABERLER