Teknoloji

Raspberry Pi 2 Samsung katkılarıyla Tizen 3.0 çalıştırıyor

Raspberry Pi 2

Linux tabanlı işletim sistemi Tizen’in 3.0 numaralı sürümü Raspberry Pi 2’de çalıştırıldı. Bu hamleyle işletim sisteminin daha popüler hâle getirilmesi hedefleniyor.

Özellikle Samsung Tizen işletim sistemine büyük kaynak ayırıyor, yatırım yapıyor. Ne var ki, tüm bunlar Linux tabanlı işletim sisteminin yeteri kadar ilgi çekmesini sağlayamıyor. Linux Vakfı kılavuzluğu altında geliştirilen bu işletim sistemi Samsung’un öncülük ettiği çeşitli şirketlerin katkısıyla gelişimini sürdürüyor.

Samsung, Tizen’in yayılması için de epey çalışma yapıyor. Bu işletim sistemini sadece giriş seviyesi akıllı telefonlarında ve Gear akıllı saatlerinde değil, aynı zamanda TV, buzdolabı gibi ev eşyalarında da yer veriyor. Aslında Samsung’un Tizen projesine günün birinde Android’den bu işletim sistemine geçiş yapıp Google’a telif ücreti ödemekten kurtulmak için zaman ve kaynak ayırdığı söylenmişti, ancak bu senaryo hiçbir zaman gerçekleşmeyecek gibi görünüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 5 milyonun üzerinde Raspberry Pi şu anda meraklıların elinde

Tizen’in en büyük problemlerinden bir tanesi topluluğun eksikliği. Birçok insan Tizen işletim sisteminin varlığını bilmiyor ve bu bile tek başına büyük bir sorun teşkil ediyor. Bu noktada Raspberry Pi 2 Tizen desteğinin getirilmesi yardımcı olabilir. Şimdiden milyonlarca insanın elinde olan bu popüler mini PC sayesinde Tizen özellikle orta ve ileri seviyedeki bilgi ve tecrübeye sahip bilgisayar kullanıcılarının dikkatini çekebilir.

Geliştiricilerin belirttiğine göre, Samsung Açık Kaynak Grubu şu anda Raspberry Pi 2’de Tizen 3.0’ı çalıştırmak için çalışmalar yapıyor. Hedeflenen eksiksiz şekilde işleyen Tizen 3.0 işletim sistemiyle çalışan bir cihaz oluşturmak. Bunun için de dünyanın en popüler tek devre kartlı bilgisayarı olan ve 5 milyondan fazla satılmış olan Raspberry Pi 2 tercih edildi.

Tizen 3.0’ın Raspberry Pi 2’de çalıştırılması için çalışmalar yapılıyor, ancak aşılması gereken birtakım problemler bulunuyor. Bunların başında uygulamaların yüklenmesi geliyor. Geliştiriciler 3D hızlandırmayı etkinleştirmeyi başarabildiler, bu da çalıştırma sürecinin iyi şekilde ilerlediğini gösteriyor.

Tizen 3.0 şu anda Beta aşamasında bulunuyor, ancak bu sürümün ne zaman kararlı hâle geleceği bilinmiyor. Bu arada Samsung bir yandan da Tizen işletim sistemini daha fazla ürününde yer verip kullanıcı ilgisini artırmayı da sürdürüyor.

İLGİLİ HABERLER