Manşetler

iPhone 7 ile bir filmi saniyeler içinde indirmeniz mümkün olabilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

qualcomm-x16-lte-modem-110216

Gelecek nesil iPhone ile kablosuz LTE, yani ülkemizdeki tabiriyle 4.5G bağlantısı üzerinden bir filmi saniyeler içinde indirme imkanınız olabilir. Tabii ki, eğer Apple Qualcomm’un yeni modemini iPhone 7’ye yerleştirirse.

Son birkaç yıldır iPhone için modem tedariğinde bulunan Qualcomm, yeni modeminin duyurusunu gerçekleştirdi. Bunun sayesinde 3G’de yüzde 500 daha yüksek hızlara çıkmak mümkün olacak.

Qualcomm X16 adını taşıyan bu yeni LTE modem ile 1 Gbps’ye varan indirme hızlarına ulaşmak teoride mümkün oluyor. Bu da günümüzün şartlarına göre epey yüksek bir artışa karşılık geliyor. Üstelik bu yüksek hıza çıkarken ağ altyapısını büyük oranda değiştirmek gerekmiyor.

Bu demek oluyor ki, telefonlarında bu modemi taşıyan kullanıcılar, şebekenin de izin verdiği yerlerde bu yüksek hızlara ulaşabilecekler. Bu sayede de cihazlarıyla bulut sunucularına sanki kendi cihazlarındaki yerel depolama alanına ulaşıyorlarmış gibi hızlı şekilde erişebilecekler, videoları anında oynatmaya başlayabilecekler, video görüşmelerini daha net ve keskin görüntülerle gerçekleştirebilecekler.

ABD, Güney Kore ve Hindistan gibi ülkeler yüksek hızlardan yararlanmaya başlayan ülkeler olarak sıralanırken Türkiye de 1 Nisan 2016’dan itibaren 4.5G adı altında, yüksek seviyede veri indirme hızlarından yararlanmaya başlayacaklar. Mobil operatörler uzun zamandır 300 Mbps seviyesinde teorik hızları sunan LTE-Advanced teknolojisiyle testler gerçekleştirdiler ve daha şimdiden daha yüksek 4.5G hızlarının ipuçlarını veriyorlar. Görünüşe göre, Qualcomm’un yeni LTE modemi yüksek hızlara erişim noktasında cihaz sahiplerine epey yardımcı olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 4.5G nedir, neler getirecek, hayatımızda neleri değiştirecek?

Yeni modemin gösterimi bu ay Barselona’da düzenlenecek Mobil Dünya Kongresi’nde gerçekleştirilecek. Ne var ki, bu modemi barındıran ilk cihazların 2016’nın ikinci yarısında çıkacağı söyleniyor. Ne var ki, modemin potansiyelini tam olarak kullanmanın iki yıl içinde gerçekleşeceği söyleniyor.

Ayrıca Qualcomm ilk LTE cihazlarının aksine, bu yüksek hız desteği sağlayan modemlerin pil ömrüne olan etkisinin daha az olacağını öne sürüyor. Şirket indirme sürelerinin kısalacağını, bağlantı için ihtiyaç duyulan sürenin azalacağını, sonuç olarak pilin daha az süre boyunca tüketileceğini söylüyor ve bu şekilde pil tüketimine büyük katkıda bulunulacağını söylüyor.

Qualcomm yeni X16 modemin iPhone 7’de yer alıp almayacağını net bir şekilde söylemese de, birçok iş ortağıyla çalıştığını belirtti. Yani gelecekte, iPhone 7’nin de aralarında bulunduğu birçok akıllı telefon veya tablette bu yepyeni modemi görebiliriz.

İLGİLİ HABERLER