ManşetlerUlaşım

Qualcomm’un CES 2015’te akıllı otomobillere ve 4K’ye yoğunlaşıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

qualcomm-maserati-dis-cekim-070115-2

Qualcomm, CES 2015’te iştirakleri Qualcomm Technologies ve Qualcomm Atheros şirketleriyle yer alıyor. Ziyaretçiler fuarda Qualcomm’un tüketicilere hareket hâlinde, evde veya araçlarındayken bağlantılı mobil bilişim deneyimleri sergiliyor. Bu yeni deneyimler gücünü Qualcomm Snapdragon teknolojileri, LTE-Advanced bağlantı ve yeni nesil Wi-Fi teknolojilerinden alıyor.

Qualcomm’un CES’te sergilediği iki yeni konsept otomobil yeni nesil otomobil anlayışının potansiyellerini ortaya koyuyor. 2015 model Maserati Quattroporte GTS ve 2015 model Cadillac XTS’in temel alındığı konseptli otomobillerde Snapdragon Otomotiv Çözümleri deneyimi yansıtılıyor. Bu çözümde Qualcomm Snapdragon 602A otomotiv seviyesi işlemci, Qualcomm Gobi 3G/4G LTE kablosuz modemler, Qualcomm VIVE QCA6574 Wi-Fi ve Bluetooth modülü ve Qualcomm IZat RGR7640 GNSS modülü bulunuyor.

maserati-qnx-2015-070115-1

Qualcomm Konsept Arabası – Cadillac Android için ön entegrasyonlu destek öğelerini sergiliyor. Bunların arasında en güncel Android L ve Kit Kat sürümleri, çarpıcı görsel grafiklere sahip yüksek çözünürlüklü bilgi/eğlence ekranları yer alıyor. Aracın entegre araç içi özelliklerinin arasındaysa navigasyon, müzik, LTE-Broadcast üzerinden spor, haber ve eğlence içeriklerinin canlı yayını bulunuyor. Gelişmiş güvenlik özelliklerinin yanı sıra entegre navigasyonlu şerit algılama, sürücü dikkatini dağıtan unsurlara karşı uyarılar, jest algılama, AllSeen Alliance’ın AllJoyn açık kaynaklı çerçevesi üzerinden araç kişiselleştirme, Qualcomm AllPlay akıllı içerik platformu aracılığıyla kişisel cihazlar üzerinden kablosuz ses yayını, akıllı telefon entegrasyonu, tüketici elektroniği ürünleri için esnek ve kablosuz şarj sağlayan Qualcomm WiPower, WiFi hotspot ve Bluetooth profil desteğini de içeren 4G LTE çok modlu internet bağlantısı da aracın özellikleri arasında yer alıyor.

qualcomm-maserati-dis-cekim-070115-1

Qualcomm Konsept Arabası – Maserati’nin özellikleri arasında QNX Neutrino OS ve QNX CAR platformlarının en güncel sürümleri için ön entegrasyonlu destek yer alıyor.  Aracın öne çıkan diğer özellikleri arasında hız önerileri, çarpışma uyarıları ve akıllı park desteği gibi enstrümanların yanı sıra 3D navigasyonlu bilgi/eğlence sistemi, akıllı telefon entegrasyonu, ses tanıma ve dokunma, sürükleme, tıklama gibi jestler aracılığıyla kontrol edilebilen, kullanımı kolay çok mod tabanlı kullanıcı arayüzüne sahip arka koltuk eğlence sistemi, ayarlanmış kameralar, enformatif güvenlik özellikleri, arka ve ön görüş aynaları/ekranları ile çarpıcı sürüş deneyimi, tüketici elektroniği ürünleri için WiPower esnek kablosuz şarj ve WiFi hotspot ve Bluetooth profil desteğini de içeren 4G LTE çok modlu internet bağlantısı yer alıyor. 

maserati-qnx-2015-070115-2

Teknoloji konseptli araçlara entegre edilen teknolojiler arasında şunlar yer alıyor:

  • Elektrobit’in EB sokak yön navigasyonu yazılımı ve hem ses hem de görsel uyarı ve rota tavsiyelerine sahip EB Assist eHorizon çözümünün en güncel versiyonu
  • TomTom gelişmiş  navigasyon ve harita servisleri
  • Jungo’nun MediaCore akıllı telefon bağlantısı ve multimedya oynatma
  • Enstrüman paneli için Rightware’in yazılım ve kullanıcı arayüzü
  • Ricardo’nun entegre donanım, kontrol ve elektronikleri
  • HTML5 tabanlı Pandora internet radyosu servisleri ve Android tabanlı iHeartRadio
  • Nuance’ın Dragon Drive çözümünün sağladığı ses tanıma ve metinden okuma servisleri
  • NXP’in SAF775x AM/FM radyo ayarlama desteği
  • Yeni nesil güvenlik ve bilgi/eğlence özellikleri için QNX Neutrino OS ve QNX CAR platformu

Qualcomm’dan 4K çözümleri

Qualcomm CES 2015’te, 4K ve yeni nesil eğlence anlayışını temel alan bir dizi yeni deneyimi sergiliyor.  QTI, entegre yeni nesil LTE-Advanced modem ve Qualcomm Adreno 430 grafik özelliklerine sahip Snapdragon 810 işlemci ile LTE yayın teknolojisi üzerinden dünyanın ilk 4K içerik yayınını gerçekleştiriyor. Snapdragon 810 işlemci, hem 4K kayıt hem de görüntüleme desteği ve en son sürüm H.265 ve bant genişliği verimini en yüksek seviyeye çıkarmak için tasarlanan Video Coding (HEVC) sıkıştırma teknolojileriyle birlikte uçtan uca bir 4K işlemcisi olarak öne çıkıyor.  Snapdragon 810 işlemcinin yeni duyurulan entegre LTE-Advanced Category 9 modemi sayesinde mobil kullanıcılar artık 20MHz LTE radyo kanalı üzerinde 450 Mbps’ye kadar çıkabilen indirme hızlarının keyfini sürerken, yeni nesil 4K LTE yayın için en uygun platformu da kullanabilecek. QTI’nin gelişen Multimedya Yayın Çoklu Gönderim Servisi (eMBMS) için sunduğu kapsamlı LTE Yayın çözümünün özellikleri arasında LTE yonga seti, yayın istemcisi, multimedya servisleri ve LTE Yayın uygulaması geliştirilmesi için kanıtlanmış bir yazılım geliştirme kiti yer alıyor. 

qualcomm-snapdragon-yonga-070115

Snapdragon 810 işlemci, cihaz üreticilerinin şarj etme seçeneklerine daha fazla verim ve esneklik katmak için artık Qualcomm Quick Charge 2.0 ve WiPower şarj teknolojilerini içeriyor. Quick Charge 2.0 teknolojili ürünler, hızlı şarj teknolojisine sahip olmayan ürünlere kıyasla yüzde 75 oranında daha hızlı şarj olabiliyor. Öte yandan WiPower da kablosuz şarj seçenekleri arasında daha düşük maliyet ve daha fazla şarj verimi unsurlarını destekliyor. Yakın Alan Manyetik Rezonans teknolojisine dayanan ve Alliance for Wireless Power’s Rezence teknolojisine uyumlu olmak için tasarlanan WiPower, uyumlu tüketici elektroniği ürünleri ve telefon cihazlarının isabetli hizalama ya da doğrudan fiziksel temas gerektirmeden şarj edilebilmesi için tasarlanmış bulunuyor.

Evde Wi-Fi bağlantısının yepyeni sınıfı

Qualcomm Atheros, Snapdragon 810 yonga setinde yer alan multi-gigabit 802.11 ad özelliklerini temel alarak, ev ağı ürünleri ve içerik merkezi çözümleri için dünyanın ilk üç bantlı kablosuz çözümlerini sergiliyor. 802.11ad (60GHz), 802.11ac (5GHz ve 2.4GHz) Wi-Fi desteğine sahip bu yeni referans tasarımı daha geniş bir bağlantı deneyimi sunarak, yüksek hız alanları, meskun ağ geçitleri için yüksek kapasiteli kablosuz, set üstü kutular ve yakınlardaki erişim noktalarının müdahalesine maruz kalmayan içerik servisleri ile tam kapsamlı ev ağı sağlıyor. İçerik merkezi yüksek indirme hızlarının yanı sıra 4K film ve görüntüler gibi yerel ortamda ön belleğe alınmış ya da bulut tabanlı içeriklerin paylaşılmasını ve oynatılmasını sağlamak için tasarlanmış bulunuyor. 11ad 60 GHz bandında çalıştığı için, içerik merkezi diğer kablosuz cihazların müdahalesine duyarlı olmayacak şekilde tasarlandı. Bu sayede de üstün 4K deneyimi sağlanabiliyor.

Üç bantlı erişim noktası 2015?in ikinci yarısında piyasada olacak. CES ziyaretçileri Qualcomm Atheros MU-MIMO teknolojisi –  Qualcomm MU | EFX’e sahip yeni 802.11ac Wi-Fi yönlendiricileri de görme fırsatı buluyor. Bilişim ve akıllı telefon cihaz üreticileri sürece destek verirken, tüketici tarafında yeni çözümlerin önümüzdeki yıl benimsenme hızına yönelik beklentileri de gözler önüne seriyorlar.

İLGİLİ HABERLER