İncelemelerManşetler

Prestigio Multipad 4 Quantum 7.85 İncelemesi

Tablet denildiğinde akla ilk olarak büyük üreticilerin ürünleri geliyor, ancak Türkiye pazarına baktığımızda fiyatı 500 TL’ye kadar olan tablet segmentine tüketicilerin büyük ilgi gösterdiği biliniyor. Bu tabletler sahip oldukları teknik özellikler bakımından üst sınıf tabletlerin yanına yaklaşamasa da, içlerinde fiyat-performans oranı bakımından güzel bir denge yakalayan, ayrıca hiç de bayağı tasarıma sahip olmayan seçenekler de bulunuyor. Yakın zamanda Türkiye pazarına giren Prestigio’nun Multipad 4 Quantum 7.85 tableti de bunlardan bir tanesi. Tasarımı iPad mini’ye epey benzeyen bu Android tabletle ilgili detayları yazının devamında yer alan inceleme yazısında bulabilirsiniz.

prestigio-multipad-4-quantum-7-85-inceleme00008

İnceleme Başlıkları:
DonanımYazılımPerformans, Batarya ve KullanımSonuç

Donanım

Saklamaya gerek yok. Prestigio Multipad 4 Quantum 7.85’in görünüşü Apple’ın iPad mini’sine bir hayli benziyor. Yuvarlatılmış köşeler, ön ve arka panelin buluştuğu düzlemdeki eğimli çerçeve, kenarlarda kavis yapan düz arka panel bu hissi fazlasıyla hissetmenize neden oluyor. Alüminyum gövdeye sahip olan bu tabletin yekpara bir görünümü var, ancak ön panelin arkada kalan ana gövdeyle birleştirildiği dikkatli bakıldığında anlaşılıyor. Multipad 4 Quantum 7.85 ucuz bir tablet olsa da, görüntüsü çok daha lüks bir tabletmiş izlenimini veriyor.

prestigio-multipad-4-quantum-7-85-inceleme00002

203.5 x 139 x 8.9 mm.’lik boyutlara sahip olan tabletin ağırlığı da 406 gr. iPad mini’ye göre biraz daha geniş olan bu tableti tek elle tutmak mümkün, ancak baş parmağınızın diğer parmaklarla varolan açısı iPad mini’yi tutarken olana göre biraz daha fazla olacaktır. Bu da tutuş sırasında daha çabuk yorulmanıza neden olabilir. Kalınlık açısından da iPad mini biraz daha avantajlı görünüyor, ancak bu durum Prestigio’nun tabletinin aleyhine bir sonuç teşkil etmiyor. 406 gr. ağırlık çok yüksek değil, ancak bu segmentteki bir tablet için ortalamanın üzerinde. Ve de doğrusunu söylemek gerekirse, tableti elinize aldığınızda bu ağırlığı hissediyorsunuz.

prestigio-multipad-4-quantum-7-85-inceleme00009

Prestigio Multipad 4 Quantum 7.85’te yer alan 7.85 inç ekran 1024 x 768 çözünürlüğe sahip. Yani karşımızda birinci nesil iPad mini’ninkiyle hemen hemen aynı piksel yoğunluğuna sahip bir ekran var. Gözlerimiz artık daha yüksek çözünürlüklü ekranlara alıştığı için bu tarz düşük çözünürlüklü ekranlar hoşumuza gitmiyor. Yine de, bu tabletin ekranının keskinlik, görünebilirlik ve okunabilirlik açısından fena olmadığını söyleyebiliriz. IPS teknolojisinin kullanılması sayesinde görüş açıları yüksek, ancak parlaklık bakımından ekran vasatın üstüne geçmiyor, ayrıca öndeki ekran camının yansıma katsayısının yüksek olması da özellikle parlak ışık altında olumsuzluk yaratabiliyor.

prestigio-multipad-4-quantum-7-85-inceleme00016

Ön yüzde, ekranın üstünde VGA çözünürlük destekli kamera yer alıyor. Arkada da 2 megapiksel, 1600 x 1200 çözünürlük destekli ikinci bir kamera yer alıyor. Bu kamera ihtiyaç duyacağınız durumlarda işlev görecektir, ancak çok da fazlasını beklememeniz gerekiyor. Belki birisine göndereceğiniz bir fotoğrafı veya dokümanı taramak için bu arka kamerayı kullanabilirsiniz.

prestigio-multipad-4-quantum-7-85-inceleme00023

Arka yüzde, kameranın dışında bir de aşağı doğru yerleştirilmiş hoparlörü görüyoruz. Bu hoparlörün ses çıkış şiddeti çok fazla değil, işinizi görebilir, ancak daha yüksek şiddette bir çıkış istiyorsanız, o hâlde bir hoparlör bağlamanız ya da kulaklık kullanmanız yerinde bir tercih olacaktır.

prestigio-multipad-4-quantum-7-85-inceleme00021

Multipad 4 Quantum 7.85 bağlantılar bakımından diğer tabletlere göre zengin, kendi seviyesindeki tabletlerle de eşdeğer. Üstte kulaklık jakı, mikrofon, microHDMI portu ve 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası yer alıyor. Sağ kenarda yukarıdan aşağı doğru güç ve ses tuşları bulunurken altta da microUSB portunun yer aldığını görüyoruz. Tablet USB On-the-go desteğine sahip. Yani bu tablete bir USB parmak bellek sürücüsü veya harici disk bağlayıp bunlardaki dosyalara erişebilir, dosya transferinde bulunabilirsiniz. Üstelik Prestigio ürünün kutusuna bir adet de microUSB-USB adaptörü eklemiş ve zahmetten kurtarmış.

prestigio-multipad-4-quantum-7-85-inceleme00019

Quantum 7.85’i 1.6 GHz dört Cortex A9 çekirdekli Rochip RK3188 işlemci çalıştırıyor. Bu işlemci Mali-400MP dört çekirdekli grafik işlemci birimini de içeriyor. 1 GB RAM ve 8 GB dahili hafızaya sahip olan tabletin depolama alanını yukarıda bahsettiğimiz microSD kart yuvası sayesinde daha da artırabilirsiniz. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi ve Bluetooth 4.0’ı görüyoruz. İvmeölçerin varlığından da bahsetmeden geçmeyelim.

Yazılım

Prestigio Multipad 4 Quantum 7.85 kutusundan Android 4.2.2 Jelly Bean yüklü olarak çıkıyor. Ne var ki, kullanıcı arayüzüne baktığımızda 4.2 Jelly Bean’den önceki sürümlere ait olacak şekilde, sol alt köşede navigasyon simgeleri, sağ alt köşede bildirim merkezi, ana ekranda sağ üst köşede uygulama menüsü kısayolu gibi arayüz unsurlarını görüyoruz.

prestigio-multipad-4-quantum-7-85-ekran-goruntuleri00006

Bunun dışında Prestigio temel Android kullanıcı arayüzüne fazla dokunmadan çeşitli özelleştirmelerle farklılaştırmayı başarmış. Tabii ki, bu özelleştirmeler Prestigio’ya ait uygulama ve bileşenlerle sağlanıyor. Tablette eReader Prestigio e-kitap okuyucu, Explorer dosya yöneticisi, Flash Player, OfficeSuite ofis paketi gibi uygulamalar bulunuyor.

prestigio-multipad-4-quantum-7-85-inceleme00013

Prestigio Kurulum uygulaması üzerinden de Prestigio’nun seçtiği üçüncü taraf uygulamalar tablete yüklemek mümkün oluyor. Bu uygulama üzerinden 250+ Solitiare Collect, Chess Free gibi oyunları, Currency Converter, Google Currents, Facebook, Skype, Google Translate, Skype, Twitter, Adobe Flash Player gibi uygulamaları tablete hızlı şekilde kurabilirsiniz. Tabii ki, paket içinde uygulamaların eski sürümleri bulunduğu için daha sonra sizden bu uygulamaların güncelleme işlemlerini yapmanız istenebilir.

prestigio-multipad-4-quantum-7-85-ekran-goruntuleri00004

Yukarıdaki uygulamaların dışında Gmail, Google, Google+, Hangouts, Haritalar gibi uygulamaları da Multipad 4 Quantum 7.85’te görüyoruz.

prestigio-multipad-4-quantum-7-85-inceleme00011

Multimedya tarafında da Video adı verilen uygulama video izleme noktasında iş görüyor. Zengin format desteğine sahip olan bu video uygulaması alt yazı desteğine de sahip. Ayrıca Samsung’un TouchWiz kullanıcı arayüzünde gördüğümüz Popup Play benzeri bir video içinde pencere özelliği de video uygulamasında yer alıyor. Üstelik video uygulaması tam ekranda açılıyor, Android navigasyon çubuğu ekranda gereksiz yer kaplamıyor. Video uygulaması varken üçüncü taraf video oynatıcı indirme ihtiyacınız olmayacak gibi görünüyor. Müzik uygulamasıysa çok basit, eskide kalmış bir tasarıma sahip. Müzik dinlemenizi sağlamanın dışında pek çekici bir yanı yok. Göze daha hoş gelen görsel tasarıma sahip bir müzik uygulaması isterseniz G00gle Play Store’dan alternatif bir müzik uygulaması indirmeniz yerinde olabilir.

Performans, Batarya ve Kullanım

Donanım bölümünde de söz ettiğimiz gibi Multipad 4 Quantum 7.85’te 1.4 GHz dört çekirdeki Rochip RK3188 işlemci ve dört çekirdekli Mali-400MP grafik işlemci birimi yer alıyor. CPU’nun Cortex A9 tabanlı olması önemli bir artı sayılır. 1 GB RAM bu ölçüde bir tablet için yeterli görünüyor, ancak zaman geçtikçe ihtiyacı karşılama noktasında yeterli olmayabilir. Tabletin genel performansı açısından söyleyeceklerimiz biraz karışık. Kullanıcı arayüzünde gezinti genelde hızlı görünüyor, ancak uygulama menüsü içinde veya ayarlar uygulaması içinde gezinirken veya kaydırma yaparken hafif takılmalar gözlemleniyor.

prestigio-multipad-4-quantum-7-85-ekran-goruntuleri00001

Bununla birlikte tabletin dört çekirdekli Mali-400 GPU’su memnun edecek bir performans ortaya koyuyor. Yukarıda bahsettiğimiz Video uygulaması sayesinde 1080p kalitesindeki videoları bile idare edecek şekilde izleyebilirsiniz. Video oynarken ara ara kare hızının düştüğünü hissediyorsunuz, ancak bu durum genel kullanıcı deneyimine çok da olumsuz etkide bulunmuyor. Tabletin oyun performansını da tatmin edici bulduğumuzu söyleyebiliriz.

prestigio-multipad-4-quantum-7-85-ekran-goruntuleri00002

Gerçekleştirdiğimiz benchmark testleri de Prestigio Multipad 4 Quantum 7.85’in 2012’nin ilk yarısında çıkan HTC One X, Samsung Galaxy S3 gibi amiral gemisi telefonlarla aynı seviyede performans sunduğunu gösteriyor. Özetleyecek olursak, performans 400 TL fiyata sahip bir tablete göre çok kötü sayılmaz, ancak çok da mükemmel olmadığını kabul etmek gerekiyor.

Multipad 4 Quantum 7.85’te 4700 mAh kapasiteli bir batarya yer alıyor. Bu batarya performans açısından vasatı pek geçmiyor. Bir örnek verecek olursak, tabletin yüzde 60’ının boşta olduğu bir durumda yüzde 100 tam doluluktan yüzde 10’a iniş 2 günü biraz geçen bir zamanda gerçekleşti. Bu durumdan yola çıkacak olursak, tabletin normal yoğunlukta bir kullanımda 1 günü biraz daha geçecek şekilde performans göstereceğini söyleyebiliriz.

prestigio-multipad-4-quantum-7-85-ekran-goruntuleri00005

Bu arada tabletin Wi-Fi performansına ayrı bir paragraf açmak istiyoruz. Multipad 4 Quantum 7.85’in Wi-Fi performansı düşük gibi görünüyor. Diğer çoğu akıllı telefon ve tabletin bağlı kalmaya ve veri bağlantısını düşük hızla da olsa sağlamaya devam ettiği ofisimizin içindeki bir konumda Prestigio’nun tabletinin Wi-Fi bağlantısının hemen koptuğunu gözlemledik. Ayrıca modemin çok yakınında olsak bile Wi-Fi performansı çok iyi sayılmaz. Prestigio’nun bu duruma eğilmesi, en azından bir yazılım güncellemesiyle performansı daha da iyileştirmesi yerinde olacaktır.

prestigio-multipad-4-quantum-7-85-inceleme00025

Öte yandan Prestigio’nun tabletinin kutusundan, tableti rahatlıkla taşımanızı sağlayacak, kaliteli görünüşe sahip bir deri kılıf da çıkıyor. Bu da Multipad 4 Quantum 7.85’in memnun edici artılarından bir tanesi olarak değerlendirilebilir.

Sonuç

500 TL altı fiyata sahip tablet pazarı Türkiye’de bir hayli çekişmeli sayılır. Ortada irili ufaklı birçok oyuncu var ve bunların sundukları seçenekler de teknik özellikler bakımından her geçen gün daha da eli yüzü düzgün hâle geliyor, ayrıca dış tasarım noktasında da büyük iyileştirmeler kaydediliyor.

prestigio-multipad-4-quantum-7-85-inceleme00028

Prestigio Multipad 4 Quantum 7.85’in şu anda piyasada 399 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatıyla alıcı buluyor. Piyasayı şöyle bir tarasanız, bu tabletle aynı seviyede, belki de ondan daha iyi noktada teknik özelliklere sahip seçenekler bulabilirsiniz. Bunların fiyatları da 399 TL’nin altında olabilir. Prestigio’nun bu seçeneğiyse tasarım ve malzeme kalitesiyle ön plana çıkıyor. Tabletin hoş bir tasarımı var, az ya da çok, iPad mini hissini almanızı sağlıyor. Ayrıca alüminyum gövdesi de hiç fena durmuyor. Ekranı da mükemmel olmasa da, hayalkırıklığına uğratmıyor. Belki kamera noktasında bu tableti biraz zayıf bulabilirsiniz, ancak bir tablette kameranın da çok hayati önem taşımadığını kabul etmek gerekiyor.

Eğer ucuz fiyata metal kasaya sahip olan tablet istiyorsanız, performans konusunda da beklentileriniz çok yüksekte değilse, Prestigio Multipad 4 Quantum 7.85’i değerlendirme listesine alabilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER