İncelemelerManşetler

Philips Series 9000 60PFL9607S/12 LED TV İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Yola TPVision’ın kontrolünde devam eden Philips HD TV’ler her geçen yıl daha da büyük gelişimler ve özelliklerle karşımıza çıkıyor. Sadece görüntü kalitesi ve internete bağlı uygulamalar konusunda değil, tasarım anlamında da önemli gelişimler kaydeden Philips HD TV’ler böylelikle evine veya iş yerine yeni bir TV almayı düşünenler için dikkate alınması gereken seçenekler arasına giriyor. Bir süredir test merkezimizde olan 60PFL9607S/12 modeliyse Philips HDTV serisinin üst sıralarında yer alan bir ürün.

philips-60pfl9607s-inceleme-00007

60 inç’lik LED panele sahip olan bu televizyon gümüş renkli ve ince çerçeveli tasarımıyla dikkat çekiyor. Buna bir de Philips’in TV’lerinin bir alamet-i farikası hâline gelen Ambilight özelliğini ekleyin. Aynı zamanda Micro Dimming Premium gibi teknolojilerle daha iyi hâle getirilen görüntü kalitesini ve çeşitli internete bağlı uygulamaları ve multimedya işlevlerini ekleyin. Görünüşte ortaya gerçekten memnun edici bir paket çıkıyor. Ancak paketin içine bakıldığında durum ne? Yazıda yer alan detaylı incelemede bu sorunun cevaplarını arayacağız.

İnceleme Başlıkları

TasarımTV YayınlarıEkran ve Ses3DAkıllı TV ve MultimedyaAksesuarSonuç

Galeri: Philips 60PFL9607S/12

[nggallery id=1166]

Tasarım ve Donanım

60 inç’lik bir panel büyüklüğüne sahip olduğu için Philips 60PFL9607S büyük bir alan kaplayan bir model. Yaklaşık 30 metrekarelik bir salon için bu modelin sinema tadında bir izleme deneyimi sunduğu söylenebilir. 138.3 cm. en ve 80.6 cm. boya sahip olan modeli kutusundan çıkarmak için en az iki kişiye ihtiyaç var. Zaten kurulum genellikle teknik servis elemanları tarafından yapıldığından bu konuda pek de problem yaşanacağı söylenemez, ancak kendi işini kendi halletmeyi sevenler için bunu belirtmekte fayda var. Ürünün ön bölümünde, ekranı çevreleyen gümüş renkli, fırçalanmış metal görünümlü çerçeveyi tamamlayan bir ayak da kutudan çıkıyor. Bu ayak da hesaba katıldığında televizyonun boyu 87 cm.’ye, derinliğiyse 24.1 cm’ye çıkıyor. Eğer bir ayakla kullanacaksanız, yerinizi bu değerlere göre ayarlamanızda fayda var.

philips-60pfl9607s-inceleme-00008

Philips 60PFL9607S’in kenarları ve arka paneli tamamen beyaz renkte ve tek bir yapıda geliyor. 6 cm.’lik kalınlığıyla bu televizyonun normal LED TV’lere göre biraz kalın olduğunu söylemeliyiz. Ancak karşımızda 60 inç’lik bir TV’nin bulunduğunu da unutmamak gerek. 60PFL9607S’te 5 HDMI, 3 USB portu bulunuyor. Ayrıca birer tane komponent, scart, VGA, optik, PC ve kulaklık girişleri de bulunuyor. Tüm bunlar TV’ye önden bakıldığında solda kalacak şekilde yerleştirilmiş. Bazı portlar televizyonun yanına, bazılarıysa arkaya, aşağı bakacak şekilde yerleştirilmiş. Böylelikle tüm kabloların eğrilip bükülmeden rahatlıkla TV’ye bağlanması mümkün oluyor. Sürekli bağlı kalacak kabloları arkadaki bölüme, sadece belirli bir süre için TV’ye bağladığını taşınabilir USB disk veya multimedya oynatıcı gibi cihazlarıysa TV’nin kenarına yerleştirilmiş portlara bağlayabilirsiniz. Ayrıca arkada çanak anten veya çatı anteni girişleriyle Ethernet portu da bulunuyor.

philips-60pfl9607s-inceleme-00011

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Philips TV’lerin en dikkat çekici özelliklerinden bir tanesi Ambilight özelliği. Hâla bilmeyenler için hatırlatacak olursak Ambilight sayesinde ekranda bulunan görüntünün baskın renkleri TV’nin arkasına yerleştirilmiş lambalar sayesinde arkada kalan yüzeye yansıtılıyor. Böylelikle izleyici TV’de bulunan görüntünün uzantısını arka yüzeyde görüyor, görüntünün yarattığı etki daha da artırılıyor. Bu televizyondaysa Ambilight teknolojisinin biraz daha geliştirilmiş bir versiyonunu, Ambilight Spectra XL’i görüyoruz. Bunun özellikle film veya dizi izlerken izleme deneyimini daha da artırdığını söylemek gerek. Bu arada Ambilight ile sadece ekrandaki görüntüye göre dinamik olarak değişen renkleri değil, sıcak beyaz veya statik rengi de arkaya yansıtmak mümkün. Ambilight ayarları için kumandada özel bir tuş yer alıyor.

TV Yayınları

Philips 60PFL9607S/12 TV yayınları izleme konusunda kullanıcılara zengin seçenekler sunuyor. Televizyonda bulunan beş adet HDMI portu dilediğiniz sayıda uydu alıcısı veya paralı TV platformlarına ait set üstü cihazları bağlama fırsatı veriyor. Bunun dışında TV’de yer alan DVB-S alıcısı sayesinde çanak antenden gelen kabloyu doğrudan TV’ye bağlayabilir, böylelikle uydu yayınlarını doğrudan TV üzerinden izleyebilirsiniz. Aynı şekilde karasal ve kablolu yayınları da arkada yer alan anten girişine bağlayacağınız kablo yardımıyla izleyebilirsiniz. Öte yandan televizyonda yer alan Common Interface özelliği de uyumlu bir şifreli yayın modülünü ve kartını TV’ye bağlamanızı, bu yolla söz konusu paralı uydu TV platformunun yayınlarının şifresini çözmenizi mümkün kılıyor.

philips-60pfl9607s-inceleme-00013

Test merkezimizde bulunan 60PFL9607S/12’de TV yayınlarını izlemek için DVB-S alıcısından yararlandık, yani TV üzerinden uydu yayınlarını doğrudan izledik. TV yayınlarının kurulumu da oldukça kolay. Modül ayarlarını doğru yaptıktan sonra şebeke aramasını başlatıyorsunuz ve kısa bir süre sonra söz konusu uydu üzerinden yayın yapan tüm kanallar listeye ekleniyor. Tabii ki, listede şifreli ve şifresiz kanallar karışık şekilde yer alıyor. Sadece şifreli veya sadece şifresiz kanalları da göstermeniz mümkün. Biz yayınları izlerken genellikle sadece şifresiz kanalları gösterecek şekilde bir ayarlama yapmayı tercih ettik. Ancak TV’ye ne zaman kapatıp daha sonra izlemek için yeniden açtığımızda son yaptığımız ayarın kaybolduğunu gördük. Bu durum bizi pek memnun etmedi. Tabii ki, Philips size favori kanal listelerini oluşturma fırsatı veriyor. Ayrıca profesyonel kullanıcılar kendi hazırladıkları kanal listelerini TV’ye yükleme fırsatına da sahip.

philips-60pfl9607s-inceleme-00026

TV yayınlarını 60PFL9607S/12 üzerinde bulunan dahili DVB-S veya DVB-T alıcıyı kullanarak televizyon izleme işlemlerini gerçekleştirmenin birtakım avantajları bulunuyor. Philips’in bu TV’lerde fazlasıyla ön plana çıkardığı IP-EPG yani internet tabanlı elektronik program rehberi özelliğinden bu şekilde tam anlamıyla yararlanabilir, TV yayınını kaydetme, duraklatma veya geri alma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Philips 60PFL9607S’ye bir tane harici sabit disk bağlamanız gerek. Kayıt özelliği için en az 250 GB’lık bir bellek öneriliyor. USB flaş sürücüler saklama alanları nispeten düşük olduğu için tercih edilmiyor. Harici sabit diski bağladıktan sonra kumandanın en üstünde yer alan oynat veya duraklat tuşlarından herhangi birine bastığınızda karşınıza diskin PVR işlemleri için hazırlanmasını sağlayan pencere çıkacaktır. TV’ye bağladığınız disk bundan böyle PVR işlemleri için kullanılacağından formatlanacak, bu da diskin içindeki her türlü verinin silineceği anlamına geliyor. Disk hazırlandıktan sonra artık her türlü kayıt, durdurma, geri alma işlemleri için kullanabilirsiniz.

philips-60pfl9607s-inceleme-00019

PVR ayarlarını yaptıktan sonra TV Rehberi biraz daha fazla işinize yarayacak. Normalde uydu veya kablo yayınlarında kanalla birlikte elektronik program rehber bilgileri geliyor. Ancak doğrusunu söylemek gerekirse bu bilgi her TV kanalı tarafından sağlanmıyor. Philips bu sorunu çözmek, her kanal için düzgün bir program rehberi sunmak için IP-EPG adı verilen internet tabanlı bir elektronik program rehberi çözümü geliştirmiş. Gracenote’un katkılarıyla hazırlanan bu program rehberi başlangıçta kapalı geliyor; açmak için TV Ayarları, Genel ayarlar ve TV rehberi yollarını izleyip İnternet’ten seçeneğini tercih etmeniz gerekiyor.

philips-60pfl9607s-inceleme-00024

IP-EPG sayesinde rehber üzerinde belirtilen herhangi bir program için hızlı kayıt ayarı yapabilirsiniz. Öte yandan manuel kayıt ayarı da yapmanız mümkün. Kayıt işlemi yapıldığı sırada ekranın sağ üst köşesinde kırmızı renkli bir nokta işareti belirecek. Philips 60PFL9607S tek bir DVB-S alıcısı içerdiğinden sadece izlemekte olduğunuz kanalı kaydedebilirsiniz. Kayıt devam ederken kanal değiştiremezsiniz, kanal değiştirmek için öncelikle devam eden kaydı durdurmalısınız. Bu da söz konusu özellikle genellikle TV başında olunmadığı zaman kayıt yapmak için elverişli kılıyor.

philips-60pfl9607s-inceleme-00029

Kaydettiğiniz yayınları kumanda üzerinde yer alan Ev tuşuna bastığınızda açılan Ana Menü üzerinde yer alan Kayıtlar bölümünde bulabilirsiniz. Oldukça düzenli bir şekilde hazırlanmış olan bu sayfa kaydedilmiş yayınları liste hâlinde gösteriyor. Detay sayfasındaysa kaydedilen yayınla ilgili detaylı bilgiler de yer alıyor.

Ekran ve Ses

Philips 60PFL9607S/12’nin köşeden köşeye 60 inç uzunluğa sahip paneli 1920 x 1080 Full HD çözünürlük desteği sunuyor. Bu panelin görüntü kalitesi Philips’in bazı teknikleri sayesinde daha da üst seviyeye çıkarılıyor.  Bu da görüntü kalitesini bir hayli artıran bir unsur. Perfect Pixel HD Engine tekniği sayesinde Full HD panelin sunduğu netlik daha da artırılıyor. HD çözünürlükteki görüntülerin yanı sıra standart çözünürlükteki görüntülerin de bu panelde tatmin edici bir görünüm sunduğunu söyleyebiliriz.

philips-60pfl9607s-inceleme-00010

Televizyonun sahip olduğu özelliklerden bir tanesi de Moth Eye Filter. Bir güvenin gözünde bulunan nano yapıyı kopyalan yapıya sahip olan ekran yüzeyi sayesinde yansımanın azaltıldığı iddia ediliyor. Gerçekten gündüz vakti aydınlık bir odada bile bu TV’nin rahat bir şekilde izleme imkanı sunduğunu söyleyebiliriz. Yansıma tabii ki tamamen ortadan kaldırılmıyor, ancak filtrelemenin etkisi sayesinde yansıyan görüntü giderek bulanıklaşıyor, TV görüntüsünün içinde dikkat çekmeyecek hâle geliyor. Öte yanda Moth Eye Filter teknolojisi TV’nin zaten oldukça iyi seviyede olan siyah renk seviyesinin etkisini daha da artırıyor. Oldukça derin siyahlara sahip olan panel bu özelliği sayesinde seyir zevkini daha da artırıyor.

Philips 60PFL9607S’in bir başka özelliği olan Micro Dimming Premium tekniğiyse arkadan gelen LED ışığı yüzlerce kısma ayırıyor, bu kısımların her biri birbirinden bağımsız şekilde davranış gösteriyor. Ekranda belirli bölgelerin aydınlık, belirli bölgelerin ise karanlık olduğu bir görüntü bulunduğunda karanlık bölgelerdeki arka ışık kapatılıyor, aydınlık bölgelerdeki ışık ise Bright Pro özelliği sayesinde daha parlak hâle getiriliyor. Böylelikle enerji tasarrufu noktasında da avantaj sağlanmış oluyor. Öte yandan, 1200Hz Perfect Motion Rate tekniği de özellikle aksiyon yoğunluklu filmlerde gördüğümüz hareketli sahnelerde geçişlerin daha keskin, canlı ve net şekilde ekrana yansıtılmasını sağlıyor.

philips-60pfl9607s-inceleme-00004

Bu arada Philips 60PFL9607S’in 60 inç’lik panelinin her açıdan oldukça yüksek görüş sağladığını söylemek gerek. Yukarıda bahsettiğimiz Moth Eye Filter görüntü filtresinin varlığı da ekrana farklı açılardan bakıldığında iyi bir görüş elde edilmesine katkıda bulunuyor.

Philips 60PFL9607S’te iki adet 20W gücünde hoparlör yer alıyor. Bu da toplamda 40 W’lık bir ses çıkış gücü anlamına geliyor. Bu hoparlörlerin 30-40 metrekarelik bir oda için yeterli olduğunu, herhangi bir ev sinema sistemine ihtiyaç bırakmadığını söyleyebiliriz. Ayrıca Filmler, Müzik, Oyun Konsolu ve Haberler gibi TV’nin farklı kullanım senaryoları için hazırlanmış çeşitli ses profilleri de bulunuyor.

3D

3D artık çoğu üst sınıf TV’de standart hâline geldi. Philips 60PFL9607S’te de durum değişmiyor, Philips’in 3D Max olarak adlandırdığı aktif 3D gözlük teknolojisi bu TV ile birlikte sunuluyor. Televizyonun kutusundan iki adet aktif 3D gözlük çıkıyor. Bu da evdeki en az iki kişinin aynı anda 3D keyfini yaşayabilmesi anlamına geliyor.

philips-60pfl9607s-inceleme-00037

Philips 60PFL9607S’nin 3D alıcısı ekranın altında, Philips logosunun olduğu bölümde yer alıyor. Aktif 3D gözlüklerle TV’nin haberleşebilmesi için bu bölümün herhangi bir cihazla veya başka bir nesneyle kapatılmaması gerekiyor. İlk testlerimizde TV’nin etrafı çok kalabalık olduğu için HD TV ile 3D gözlüklerin haberleşebilmesi için TV’nin epey bir yakınına gelmemiz gerekti. Ancak TV’nin etrafını eşyalardan temizledikten sonra her şey normale döndü. Yaklaşık 2-3 metre uzaklıktan bile aktif 3D gözlükler TV ile düzgün şekilde haberleşiyor, 3D modunu kumanda aracılığıyla açtıktan sonra gözlük otomatik olarak titreşmeye ve 3D içeriği tüm derinliğiyle birlikte göstermeye başlıyor.

Aktif 3D gözlük teknolojisinin en büyük dezavantajlarından bir tanesi izleyicide sarhoşluk etkisi yapması. Philips 60PFL9607S’te de durum değişmiyor. Ancak Philips bu noktada kullanıcılara 3D derinlik ayarı yapma fırsatı sunuyor. Ne kadar derinlik o kadar baş ağrısı veya sarhoşluk hissi demek, bu nedenle derinlik ayarını azaltarak meydana gelmesi muhtemel yan etkilerden en az şekilde etkilenebilirsiniz.

philips-60pfl9607s-inceleme-00039

Saf 3D içeriğin yanı sıra mevcut 2D TV yayınını da 60PFL9607S’te bulunan yerleşik 2D-3D dönüştürücüsünü kullanarak üç boyutlu hâle çevirebilirsiniz. Bu işlev standart yayınlarda görüntü kalitesinin düşüklüğü nedeniyle pek tercih edilir olmasa da, HD yayınlar için düşünülebilir. Her ne olursa olsun, her iki türde yayın için de fena sayılmayacak üç boyutlu görüntünün elde edildiğini, derinlik efektinin olabildiğince kullanıcılara sunulduğunu belirtelim.

Aktif 3D gözlüklerin bir başka yararı oyun oynarken ortaya çıkıyor. Otomobil yarışı gibi aynı anda iki farklı görüntünün oyunculara verilmesini zorunlu kılan oyunlarda iki gözlüğün varlığı sayesinde her bir oyuncu ekranda kendi oyun görüntüsünü ekranın tümüne yayılmış şekilde görebilir. Aslında bu özellik 3D TV’lerde, hele bu HD TV’nin ayarındaki ürünlerde standart hâlini almış durumda. Philips 60PFL9607S’in de bundan geri kalmadığının görmek güzel.

Akıllı TV ve Multimedya

Geçtiğimiz yıl incelediğimiz Philips 47PFL6097K 3D LED TV‘de olduğu gibi bu HD TV’de de Akıllı TV işlevleri önemli bir yer tutuyor. Philips’in Smart TV işlevleri modellere göre farklı sınıflara ayrılıyor. Bir üst sınıf TV olan 60PFL9607S Smart TV Premium işlevleriyle birlikte geliyor. TV’de bulunan dahili Wi-Fi özelliği sayesinde evinizdeki veya iş yerinizdeki kablosuz ağa saniyeler içinde bağlanabilir, böylelikle TV’nin ağ ve internet bağlantısını gerçekleştirebilirsiniz. Bundan sonra yapmanız gereken kumanda da yer alan Smart TV tuşuna basmak ve TV’de yüklü gelen Smart TV portalını açmak.

philips-60pfl9607s-inceleme-00031

Smart TV portalı Philips 47PFL6097K’dekiyle hemen hemen aynı. Ekranın alt bölümünde yüklü olan Akıllı TV uygulamaları bulunuyor. Burada Facebook, Haberturk, Yumurcak TV, TRT, CNN Türk, YouTube, Fox International Channels Turkey gibi Türkiye’ye özel uygulamalar görüyoruz. Ayrıca App Gallery üzerinden başka uygulamalar da indirmek mümkün. İşin güzel tarafı App Gallery’de ülke kısıtlaması yok. Sadece Türkiye’ye özel değil, diğer ülkelerin uygulamalarını da televizyonunuza indirebilirsiniz. Bunun dışında Social TV uygulaması bir yandan TV izlerken bir yandan Twitter’da olup biteni takip etmeyi, hatta son zamanlarda özellikler dizilerde sıklıkla rastladığımız etiketleri kullanarak TV üzerinden tweet’lemenizi sağlıyor. İnternet tarayıcısı da TV üzerinden internet sitelerinde gezinmenize izin veriyor.

philips-60pfl9607s-inceleme-00033

Smart TV portalının alt bölümü yukarıda belirttiğimiz gibi uygulamalara ayrılmışken üst kısımda o anda açık olan TV yayını canlı bir şekilde akmaya devam ediyor. Bu TV penceresinin yanındaki alan şimdilik boş. Bu alan Avrupa’da çeşitli isteğe göre film servislerinin sunduğu içerik teklifleriyle dolduruluyormuş. Türkiye’deki Philips TV’ler için de benzer servisler geldiğinde bu alanın dolduğunu göreceğiz.

Yukarıda belirttiğimiz gibi Philips 60PFL9607S ile birlikte gelen Smart TV Premium paketi içinde internet tarayıcısı da bulunuyor. Bu internet tarayıcısının performans açısından fena olmadığını, masaüstü siteleri düzgün bir şekilde gösterdiğini belirtelim. Tabii ki, web sitelerinin açılması masaüstü veya üst sınıf akıllı telefonların internet tarayıcılarına göre yavaş kalıyor; ancak bunun bile iyi olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada YouTube’un farklı video kodlayıcılarını desteklemesinden yararlanan Philips 60PFL9607S web sitelerinde gömülü olan YouTube videolarını oynatmayı başarıyor. Philips 60PFL9607S ile birlikte gelen uzaktan kumandanın arka yüzünün bir QWERTY klavye gibi tasarlanmış olması adreslerin yazılmasını kolaylaştırırken yine uzaktan kumandanın bir fare imleci gibi kullanılması da sayfa içinde sürekli ok işaretlerine basmadan gezinebilme fırsatı sunuyor.

philips-60pfl9607s-inceleme-00017

Philips 60PFL9607S’in Smart TV işlevlerinden bir tanesi de DLNA desteği sayesinde TV ile aynı ağ içinde bulunan diğer bilgisayar veya akıllı telefonlardaki video, fotoğraf veya ses dosyalarını oynatabilmek. Kumandanın Source tuşuna bastığınızda karşınıza çıkacak olan giriş kaynakları arasında “Ağa gözat” şeklinde bir seçenek göreceksiniz. Bunu seçtiğinizde karşınızda paylaşıma açık olan bilgisayar veya diğer ağa bağlı cihazları göreceksiniz. Bu cihazlardan dilediğinizi seçin ve klasörler içinde gezinerek görüntülemek veya oynatmak istediğiniz içeriği kolaylıkla bulun. Her ne kadar alt yazılı filmleri bu yöntemle izlemek mümkün olmasa da, kamerayla çekilen videoları izlemek, fotoğraflara bakmak veya TV üzerinden müzik dinlemek için DLNA özelliği kullanışlı gibi görünüyor.

Philips 60PFL9607S’in sunduğu bir başka multimedya işlevi de artık giriş seviyesi TV’lerde bile standart hâline gelen multimedya oynatma özelliği. Cihazda bulunan üç USB portundan bir tanesine bağlayacağınız taşınabilir harici disk veya USB parmak sürücüde yer alan multimedya içeriklerini TV üzerinde oynatmak veya görüntülemek mümkün. 1080p çözünürlüklü Full HD videolar da TV üzerinde sorunsuzca, alt yazılarıyla birlikte oynatılabiliyor. Ne var ki, alt yazı karakter kodlamasını TV üzerinde değiştirmek pek kolay değil. Tavsiyemiz internetten indirdiğiniz Türkçe alt yazı dosyasını Notepad üzerinde açıp UTF-8 kodlamasıyla aynı adla farklı kaydetmek. Bunu yaptığınızda alt yazının TV’de doğrudan Türkçe karakterler yüklenmiş şekilde gösterildiğini göreceksiniz.

Aksesuar

Philips 60PFL9607S gibi üst sınıf akıllı TV’lerde QWERTY klavyeli özel bir kumanda geliyor. Bu kumandanın bir yüzü standart kumanda işlevlerini yerine getirirken diğer yüzü de barındırdığı eksiksiz klavye sayesinde yazı yazmayı kolaylaştırıyor. Klavyenin tuşları her iki elin baş parmaklarıyla rahatlıkla erişilecek şekilde kumandanın her iki yanına bölüştürülmüş, ortadaki bölümdeyse bir çift kalem pile ait yuva bulunuyor. Philips öyle bir kapak yapmış ki, sanki ortası bir touchpad gibi görünüyor. Ancak bu bölümün böyle bir işlevi olmadığını belirtelim.

philips-60pfl9607s-inceleme-00034

Standart kumanda tarafına baktığımızda 3D, Ambilight, Smart TV gibi işlevler için özel tuşların bulunduğunu, böylelikle bu gibi işlevlere erişimin ve onları kullanımın kolaylaştığını görüyoruz. Sık kullanılan LIST, INFO, OPTIONS ve EXIT gibi tuşlar da OK ve yön tuşlarının etrafına yerleştirilmiş. Öte yandan kumandanın üst bölümünde de oynat, geri, ileri, durdur, kayıt gibi tuşlar bulunuyor. Bunlar da TV’nin multimedya oynatma, kaydetme, kayıttan oynatma veya yayın durdurma gibi işlevlerinde kullanılıyor.

philips-60pfl9607s-inceleme-00035

Kumandanın bir başka özelliği de internet tarayıcısı veya Smart TV uygulamaları içinde bir fare görevi görüyor. Smart TV portalı içindeyken kumandanın OPTIONS tuşuna basarak açacağınız menü içinden Uzaktan kumanda ile gezinme seçeneği altında bulunan İşaretçi’yi seçerek kumandayı bir işaretçi gibi kullanmaya başlayabilirsiniz. İşaretçiyi hızlı bir şekilde hareket ettirmek için hareket esnasında OK tuşuna basılı tutmalısınız.

philips-60pfl9607s-inceleme-00001

iOS ve Android platformları için sunulan Philips MyRemote uygulamaları da birer aksesuar olarak değerlendirilebilir. Aslında bu uygulamalar sadece Philips marka TV’leri değil, diğer elektronik ürünleri de kontrol etmeye olanak sağlıyor. Bu uygulamanın düzgün şekilde kullanılması için mobil cihaz ile 60PFL9607S aynı ağa bağlı olmalıdır. Uygulamayı açtıktan kısa bir süre sonra 60PFL9607S uygulama tarafından bulunuyor ve bunun sonrasında TV’yi mobil cihaz üzerinden yönetmek mümkün hâle geliyor. Mobil cihaz üzerinde bulunan fotoğraf veya video gibi multimedya dosyalarını TV’de ağ bağlantısı üzerinden oynatabileceğiniz gibi mobil cihaz üzerinden TV’nin tüm işlevlerini kumanda edebilirsiniz.

philips-60pfl9607s-inceleme-00002

Philips MyRemote uygulamasının bir başka güzel özelliği de mobil cihazın ekranını ikinci bir ekrana dönüştürmesi. Uygulama menüsü içinde yer alan Wi-Fi Smart Screen özelliği sayesinde TV’deki yayını tabletin ekranına aktarabilirsiniz. Tabii ki bunun için Philips 60PFL9607S üzerinden yayınları dijital uydu veya kablo şebekesi üzerinden alıyor olmalısınız. HDMI portu üzerinden bağlanan set üstü cihazların görüntüleri tablete veya akıllı telefona yansıtılamıyor. Wi-Fi Smart Screen sayesinde TV’nin karşısından kalkmanız gereken durumlarda bile seyretmekte olduğunuz yayını mobil cihaza aktararak ev veya iş yerinde yanınızda taşıyabilirsiniz. Üstelik TV’yi stand-by konumuna alıp yayını mobil cihaz üzerinden Wi-Fi Smart Screen aracılığıyla seyretmeye devam edebilir, hatta kanal bile değiştirebilirsiniz.

philips-60pfl9607s-inceleme-00003

Philips 60PFL9607S modelinde dahili Skype desteği de var. Ancak bunu kullanmak için harici bir web kamerasını USB portu üzerinden televizyona bağlamanız gerekiyor.

Sonuç

Söz konusu görüntü kalitesi olduğunda Philips TV’lerin zaten bu konuda kendilerini kanıtladığını söyleyebiliriz. Son zamanlarda akıllı TV uygulamaları konusunda da önemli gelişmeler var. Yılın ikinci yarısında gelen ve Philips 60PFL9607S’in de aralarında bulunduğu yeni modellerle birlikte akıllı TV deneyimi bir üst noktaya taşınıyor. Özellikle yerli uygulamalar konusunda Philips Smart TV platformunun giderek daha da zenginleştiğini görüyoruz. Fox International Channels gibi işbirlikleri önemli. Eğer bu gibi uygulamaların sayısı daha da artırılırsa TV satın alırken akıllı TV ekosistemine önem veren kullanıcıların dikkati daha çok çekilebilir.

philips-60pfl9607s-inceleme-00030

Öte yandan Philips 60PFL9607S modeli hem DLNA hem de USB bağlantısı üzerinden multimedya içeriklerini oynatma noktasında üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Philips MyRemote uygulamasıysa TV’nin kullanımına ayrı bir keyif katıyor. İster mobil cihazı uzaktan kumanda olarak kullanmak olsun, ister Wi-Fi Smart Screen özelliğiyle tablet veya akıllı telefonu taşınabilir TV’ye çevirmek olsun, bunların kullanıcıları memnun edeceği bir gerçek. IP-EPG özelliğiyse özellikle uydu veya kablo yayınlarının doğrudan TV üzerinden alınması durumunda bir hayli işe yarıyor, harici disk bağlandığı takdirde normalde ek ücret ödenmesi gereken servislere gerek bıraktırmıyor.

Philips 60PFL9607S/12’nin 10 bin TL’ye yakın fiyatı karşılığında alacağınız görüntü kalitesi sizi tatmin edecektir. Üstelik TV’nin zengin ayar mekanizması sayesinde görüntü kalitesini de dilediğiniz gibi ayarlama şansına sahipsiniz, Philips bu konuda size yeteri kadar esneklik sunuyor. 3D deneyimi konusunda da TV’nin üzmeyeceğini söyleyebiliriz. Kullanıcı arayüzü menüleri göze hoş gelse de biraz karışık. Ayrıca tepki verme konusunda biraz geç kalabiliyor, istediğiniz bir menü bölümüne girmek için kumandanın bir tuşuna sabırsızlıkla birkaç kez bastığınızda istemediğiniz yerlere girebiliyorsunuz. Philips 60PFL9607S/12 ile geçirdiğimiz süre boyunca bizi rahatsız eden tek unsur kullanıcı arayüzünün bazen tepki verme konusunda yaşadığı yavaşlık oldu.

İLGİLİ HABERLER