Manşetler

Phil Schiller: Daha küçük bir iPad üretmek rekabetle ilgili bir karar değildi

Apple ve Samsung arasındaki hukuk savaşının en önemli cephesi olan ABD’de taraflar yeniden duruşma salonunda karşı karşıya geldi. Cuma sabahı gerçekleştirilen duruşmada ifade veren Apple’ın pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Phil Schiller, Samsung’un patent ihlalleri gerekçesiyle dünyada Apple’a dair oluşan görüşün zayıfladığı iddiasında bulundu. Schiller’e göre; Samsung, Apple’ın popüler ürünleri iPhone ve iPad’i kopyalayarak Apple markasının etkisini azalttı. Bu durumun kendi ürünlerinin dikkat çekmesini engellediğini söyleyen Schiller, müşterilerinin daha önce yapmadıkları biçimde Apple’ın yenilik ve tasarım yeteneklerini sorgulamaya başladıklarını dile getirdi. Patent ihlallerinin ardından ekosistemlerine yeni müşterileri çekmelerinin zorlaştığını ifade eden Schiller, ilk kez bir Galaxy akıllı telefon gördüğü zaman ”iPhone’a ne kadar benziyor” dediğini ve insanların kafasının bu benzerlikten dolayı karışabileceğini sözlerine ekledi.

phil-schiller-iphone-5-140313

Schiller söz konusu ifadeyi Samsung’un Apple’a patent ihlali gerekçesiyle ödeyeceği tazminatın yeniden belirlenmesi için gerçekleştirilen duruşmada verdi. İki taraf arasında 2012 yılında görülen davada Samsung’un patent ihlali gerçekleştirdiğine karar veren jüri, Güney Koreli şirketin Apple’a 1.05 milyar dolar tazminat ödemesine hükmetmişti. Ancak davanın hakimi Lucy Koh jürinin 450 milyon dolarlık bir hesaplama hatası yaptığına karar vermiş ve yeni bir duruşmanın görülmesine karar vermişti. Bu davadan çıkan sonuç ne olursa olsun Samsung’un tazminatı kalan kısmını ödemesi konusundaki yükümlülüğünde bir değişiklik bulunmuyor.

Apple avukatları Samsung’un suçlarından ötürü ekstra 379 milyon dolar daha ödemesi gerektiğini iddia ederken, Samsung avukatları bu miktarın 52 milyon doları geçmemesi gerektiğini savunuyor. Samsung’un bu savunmada oldukça ince bir çizgi üzerinde yürüdüğünün altını çizmekte fayda var. Zira şirketin bir yandan daha önceki patent ihlali iddialarını kabul etmesi, bir yandan da jüriyi Apple’ın rakip bir şirketten fazla para kopartmaya çalıştığına ikna etmesi gerekiyor. Phil Schiller’ın ifadesi sırasında bazı sorular yönelten Samsung avukatı Bill Price, ”Apple’ın güzel veya seksi olma konusunda bir patente sahip olmadığını belirtip jüriye Samsung’un Galaxy tabletlerinden bir tanesini gösterirken, Apple’ın söz konusu cihazın tasarımını engellemek gibi bir hakkının olmadığını dile getirdi. Price’a asabi bir yanıt veren Schiler ise hangi Samsung cihazlarının kendi cihazlarını kopyalamaya izninin olduğunu bilmediğini belirtti ve Price’ın jüriye gösterdiği cihazın kendisine bir iPad gibi gözüktüğünü ifade etti.

iPad mini de duruşmadaki önemli tartışma konularından bir tanesi oldu. Samsung’a göre, Apple’ın küçük boyutlu tableti şirketin teknoloji konusundaki rakiplerinin başarılı fikirlerine yanıt verdiğinin ve bu fikirleri kopyaladığının bir göstergesi konumunda. Price Apple yöneticilerinin küçük bir tablet üretimi konusudaki e-postalarını da bir kanıt olarak ortaya koyarken, Schiller bu iddiayı reddetti ve iPad mini’nin üretilmesinin rekabetle ilgili olmadığını dile getirdi. İfadesi sırasında Samsung’u sıklıkla iğneleyen Schiller, Samsung’un Android pazarındaki hakimiyetinin de patent ihlalleriyle alakalı olabileceğini belirtti ve diğer şirketlerin Samsung kadar kopyalama yapmadığını iddia etti. Duruşmaya bugün diğer tanık ifadeleriyle devam edilmesi ve Samsung ile Apple’ın son savunmalarını salı günü yapması bekleniyor.

İlgili >> The Wall Street Journal, CNET

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER